15.3.18

Grillattua parsaa uppomunan ja pancetan kanssa

Uppomuna on aina hauska ruoka ja nyt vielä hauskempi, kun tehtiin 17 kerralla hurjalla vauhdilla. Harvoin näkee sellaista tiimityötä kananmunien parissa.

Kaksi ihmistä keitti munia "hymyilevässä vedessä" ja neljä kellotti kännykän ajastimesta jokaiselle munalle tasan kolme minuuttia. Joka munalla oli oma kellottajansa ja kädet huiskivat osoittamassa, mikä muna on ollut mitenkin kauan.

Uppomunien tekemistä ei sitten tarvitse pelätä vaan ottaa oppimisasenteen. Kyllä se onnistuu ja ainakin kerran elämässä sitä kannattaa kokeilla. Nämäkin munat keitti ihminen, joka sanoi, ettei osaa sitä ja haluaa siksi opetella. Kuvasta näkee, että onnistui.

Ruoan kanssa juotiin pinot blanc -rypäleestä valmistettua alsacelaista Gustave Lorentz Evidence viiniä, joka kuuluu Alkon tilausvalikoimaan. Pinot blanc on pinot noir -rypäleen mutaatio, ja se on Alsacen viljellyin rypäle. Luulin, että en ole aiemmin törmännyt siihen, mutta kylläpäs olen. Alsacen skumppa eli cremant d'alsace tehdään nimittäin enimmäkseen pinot blancista.


Pancettamuru on muuten hyvin helppo, herkullinen ja näyttävä tapa maustaa uppomuna. Se sopisi myös keiton päälle. Valmistus on simppeli. Asetellaan kinkut pellille vierekkäin, paistetaan rapeiksi ja murustellaan käsin.

Jos parsat ja kinkun paistaa uunissa, tämä on todella kätevä ja laiska resepti. Ei tarvitse kuin vähän lusikkaa heilauttaa uppomunakattilassa.

Grillattua parsaa ja uppomuna

Munia    1 kpl/syöjä 
Parsaa    2-3 kpl/syöjä 
150-200 g pancettaa, parmankinkkua tms. (syöjien määrästä riippuen)
Suolaa 
Pippuria
Öljyä paistamiseen

(valkoviini)etikkaa

Leikkaa puinen osa parsojen tyvestä, heitä pois ja kuori parsat. Grillaa parsat sellaisenaan uunissa öljytyillä leivinpapereilla tai pannulla napakoiksi. 

Levittele pancetta tai parmankinkku uunipellillä leivinpaperin päälle vierekkäin ja grillaa viipaleet rapeiksi uunissa n. 180 asteessa. Murustele käsin.

Valmista uppomunat: 

Kuumenna laakeassa kattilassa vesi, lisää suolaa ja hieman etikkaa.

Kun vesi ”hymyilee”, tee lusikkaa kattilassa pyöräyttämällä pyörre, johon kaadetaan korkeintaan kolme munaa kerrallaan. Helpointa on kuitenkin tehdä yksi muna kerrallaan ja käyttää tarvittaessa useampaa kattilaa. 

Poimi munat pois 3 minuutin kuluttua ja siivoa riekaleet. 

Annostele lautaselle parsat ja niiden päälle muna. Mausta suolalla ja pippurilla, ja ripottele päälle kinkkumurua.

Ei kommentteja: