9.1.10

Kekkosen mehulunta tipattomaan

Jos tammikuussa joutuu järjestämään juhlat, saattaa osa vieraista kaivata jotain alkoholitonta. Ankeaa, eikös. No ei, sillä nykyään on niin monenlaista alkoholitonta vaihtoehtoa, että voi olla jopa vaikea valita.

Tipattomuuden ei pidä olla este osallistua juhliin tai tuntea itsensä erikoiseksi, ja siinä voi juhlien järjestäjä hienotunteisesti auttaa. Monestihan "juomattomuus" eli se, että ei juo alkoholia, on kaikkein suurin ongelma niille, jotka itse juovat. Omaa asennetta voi testata vaikkapa Kännikapinan sivuilla ja juhlakutsussa voi tehdä selväksi, että tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja. Aika harvoin vieraat itse tulevat maininneeksi alkoholittomuudestaan, sillä eivät halua aiheuttaa vaivaa.

Usein ei aina muista ajatella, että on kiinnostavampiakin vaihtoehtoja kuin vesi, limsa, tee tai mehu. Tänä viikonloppuna muistin tilata hyvissä ajoin alkoholittoman drinkin juhliin tipattomaa viettävälle ystävälle.

Joskus on helpompi hankkia valmis pullo kuin sekoittaa itse juomia.

Ainakin Ruohonjuuresta voi ostaa kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa. Riekon marjatila valmistaa myös erilaisia alkoholittomia, marjaisia kuohuvia, joista mansikkaista saa Jokiksen listauksen mukaan Alkosta. Jos haluaa jotain valmista, mutta ehkä kokista erikoisempaa limsaa, saa Stockmannilta Lorinan luonnollisesti maustettua limen ja sitruunan makuista Gently Sparkling Pink Lemonadea, joka maistui pikkujouluissani monen mielestä hyvältä. Pullo on aika näyttävä, tosin hieman hintava. Muitakin vaihtoehtoja kaupoissa on.

Alkon sivuilla ei kauheasti edes tipattoman kunniaksi alkoholittomia vaihtoehtoja esitellä, mutta lista sentään löytyy. Systembolagetissa olen aiemmin huomannut, että alkoholittomia vaihtoehtoja mainostetaan näkyvästi ja nettisivuillakin on laaja valikoima alkoholittomien drinkkien ohjeita. Jos ruotsi ei taivu täysin, voi apuna käyttää vaikka tätä kätevää ja ilmaista nettisanakirjaa, joka oman kokemukseni mukaan antaa kotikäyttöön usein riittävästi variaatioita ja taivutuksia.

Raittiuden ystävien sivuilta saa vinkkiä suomeksi esimerkiksi alkoholittoman Marskin juoman tekoon.

Englanniksi googlettamalla mocktaileja löytyy pilvin pimein ideoita. Niitä tarvitaan jatkossakin, sillä tipattomia löytyy alkutalvenkin jälkeen niistä, jotka eivät voi, halua tai saa "juoda".

Mainiosta Urho Kekkosen pöydässä -kirjasta silmiin sattui myös kiinnostava mehulumen resepti, joka on alunperin kirjasta "Kortiton ruoka ja miten käytän korttiannokseni". Kekkoskirja on muuten nyt sekä Suomalaisen että Akateemisen kirja-alessa mukana. Hieman jäi epäselväksi, nauttiko presidentti tätä herkkua useinkin ja miten resepti kirjaan valikoitui. En ole vielä kahlannut kirjaani kokonaan läpi, joten ehkä tarina vielä löytyy. Tätä voisi tarjota juhlien kevennyksenä varsinkin nyt, kun lunta on enemmän kuin vuosiin.

Kekkosen mehulumi

3-4 dl mehua
sokeria
maljakollinen lunta

"Tuli kerran lumituiskussa lapsivieraita, jotka pyysivät jotain oikein hyvää. Ikkunalle putoili suuria, pehmoisia lumihiutaleita, maljakko pantiin siihen ja kun se oli vallan täysi, tiputettiin makeata mehua, kunnes se oli imeytynyt lumeen. Ja vähän sokeria päälle. Kyllä se oli hyvää. - Likaista lunta ei tietenkään saa käyttää."


Kuva: Rauna

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ihana tarina tuo kekkosen mehulumi!

Rauna kirjoitti...

Niinpä. En tosin ehkä olisi ekana yhdistänyt juuri Kekkoseen, jos en olisi tiennyt.