8.12.09

Maa-artisokkaperunagratiini

Pitkän työrupeaman jälkeen oli aika hengähtää ja viettää viikonloppu Porvoossa rapu- ja grillijuhlissa marraskuun lopulla. Joskus kesä tulee yllättävinä hetkinä. Edelliset rapujuhlat peruuntuivat osaltani koiramme kuoleman takia, juhlinta siinä tilanteessa olisi ollut outoa.

Onneksi rapuilu ei ollut kokonaan menetetty puuha tänä vuonna, kun miehen ystävä ehdotti mökkireissua. Ravut ja grillaus luvattiin menoon mukaan, vuodenajasta viis.


Vaikka söimme pakasterapuja ja kuorittavia katkarapuja, täytyy sanoa, että parempia en muista maistaneeni. Varmasti tilanteeseen vaikutti (aidon voin lisäksi) se hyvän olon tunne, joka syntyi onnistuneesta työstä ja vihdoin sallitusta rentoutumisesta takkatulen ääressä. Ja luonnollisesti hauska seura.


Alkuruokarapujen jälkeen kävimme grillin antimien kimppuun, tarjolla oli possua, kanaa ja pieni pala kotimaista naudan sisäfilettäkin valmistettuna grilliraamatun oppien mukaan. Lautaselle pääsi myös hunajamelonisalaatti, paahdetut valkosipulit ja maa-artisokkaperunagratiini, joka oli selkeä, helppo ja melko hienostunut lisuke.
Reseptin bongasin syksyllä jostain naistenlehdestä, valitettavasti en enää muista tarkemmin. Tähän laitan muistiin sen ohjeen, jolla itse gratiinin toteutin. Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin laittamaan 2 osaa artisokkaa ja 1 osa perunaa. Käytännön syistä en näin tehnyt ja ainakin omaan suuhun maa-artisokan maku oli riittävä näin.


Maa-artisokkaperunagratiini


n. 600 g jauhoista perunaa
n. 300 g maa-artisokkaa
2 keltuaista
50 g voita
mustapippuria
suolaa

Kuori perunat ja maa-artisokat, jotka voit halutessasi kuoria veden alla tummumisen estämiseksi. Pilko ainekset samankokoisiksi, reiluiksi paloiksi ja laita kiehuvaan veteen keittymään. Kun haarukalla koetettaessa palat ovat melko valmiita, kaada vesi pois. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Peruna-artisokkaseokseen lisätään voi ja keltuaiset, jotka vatkataan joukkoon. Jos peruna ja artisokka ovat vielä hieman tanakoita, voit ensin haarukalla rikkoa rakennetta. Kun seos on hiukan vaahtomaista, maust suolalla ja pippurilla ja kaada uunivuokaan. Uunissa vuoka saa olla noin 20-30 minuuttia. Gratiini on valmis, kun sen pinnassa on kaunis, kullanruskea väri.

5 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Kiitos inspiraatiosta, varastoissa makoilee vielä muutama oman sadon maa-artisokka... Tähän ne voisikin laittaa!

Rauna kirjoitti...

Kiva, että tästä oli innoitusta. Ja voi, oman sadon herkkuja... Kuulostaa hyvältä.

aleksi kirjoitti...

toi gratiini vois olla vaikka hyvä joulupöytään kun yritän keksiä otain uutta.. toisaalta monet jouluruuat on jo aika ton tyylisiä..

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ootko sinä kaatunut vuoteen pohjalle kun oot ihan kadoksissa? :-/ Olen jo huolissani, anna elonmerkkejä!

Rauna kirjoitti...

aleksi: jos laatikoita on pöydässä, tämä on helposti aika samanlainen. omaan joulupöytään ei yleensä laatikot ja kinkku kuulu, ja jos itse valmistaisin ruoat, tämä voisi päästä mukaan. menen kuitenkin valmiiseen pöytään, joten ei vastuuta valmisteluista.

meri: ei hätää, ja laitoin sulle viestiäkin. täällä ollaan elossa edelleen, vaikka kaikenlaista onkin ollut viime aikoina, ei kuitenkaan mitään kovin vakavaa onneksi. kiitos huolehtimisesta <3.