27.11.09

Joululahjaideoita

Kauhea jouluhimo. Haluaisin, että joulu tunkisi joka päivään, mutta tuntuu, etten näe sitä missään. Kitschiä joulua en kaipaa vaan tunnelmaa, laulua, makuja ja kuusen tuoksua. Viikonloppuna on luvassa pikkujoulubrunssi, se ehkä lievittää pahinta joulukaipuuta.

Jotain jouluun liittyvää olen tosin pari kuukautta sitten jo ehtinyt aloittaa. Lahjakaapissa on lahjat valmiina jo kahdeksalle ja muutkin lahjat on mietitty.

Lahjan olisi hyvä sopia saajalleen. Jos itse en tietäisi lahjan saajan makua, koettaisin onkia tietoa lahjottavan läheisiltä (ystävä tai sukulainen on loistava apu) tai Facebookista. Parillakin nettisivulla on nyt joululahjalistamahdollisuuksia, mutta en tiedä, kehtaako sellaista oikein jakaa. Itse laitoin sellaisen avuksi puolisolle, joka ei aina ole varma, mitä hankkisi lahjaksi.

Joululahjan ei tarvitse olla tavara. Elämykset ja palvelut ovat parhaimpia lahjoja. Tänä talvena sain jo yhden lahjan eli kahden tunnin vartalo- ja kasvohoidon ennakkoon, jos haluaisin käyttää sen jo ennen joulua. Aivan loistava ajatus keskellä talvikiireitä. Ympäristön kannalta ystävällistä lahjontaa on mielestäni myös se, että antaa jotain aidosti toivottua ja tarpeellista eikä lahja jää turhaan nurkkiin kiertämään.

Kirjat

(Ruoka)kirjoista omat suosikkini ovat tänä jouluna Tessa Kirosin Venetsia (tätä yritin puolisolle vinkata, mutta saas nähdä) ja Jamie Oliverin Amerikka-kirja. Itselleni ajattelin hankkia lahjaksi Chez Pim -blogin* pitäjän The Foodie Handbookin tai Nigellan joulukirjan. Romaaneista en oikein osaa valita suosikkiani. Uusia vinkkejä kaipaisin ja koetan nuuhkia myös Kirsi Pihan lukupiiristä. Kafka rannalla kiehtoo, se meni äidille lahjaksi kuun alussa, lainaan myöhemmin ja katson, oliko hyvä lahja. Tietokirjoista edellisen vuoden Tieto-Finlandian voittaja Tiedon tyttäret houkuttaa.Keittiö

Hyvä veitsi, leikkuulauta, paistomittari tai uuninlämpömittari, yrttisakset, teräksiset pihdit tai vaikkapa tyylikäs kotimainen Magisso-kakkulapio ei voi mennä pieleen. Kannattaa kuitenkin etukäteen tarkistaa, mitä keittiöstä puuttuu. Omaan keittiöön ottaisin mieluusti Hackmannin Swing-aterinsarjan jälkiruokahaarukoita ja -veitsiä, oransseja Origo-munakuppeja tai Schott-Zwieselin Bar Special -sarjan martinilaseja.

Design
Design- ja modernin taiteen museoiden kaupoista löytää yleensä veikeitä lahjoja. Lisäksi suomalaisten nuorten suunnittelijoiden tuotteet esimerkiksi Hops-shopissa odottavat ottajaansa.

Pelit
Ajattelen peleistä puhuttaessa aina lautapelejä, joista on blogissa aiempi listaus. Suomalaista 30-luvun Helsinkiin sijoittuvaa Epäillyt-etsiväpeliä markkinoidaan kiehtovasti Lars Svedbergin äänellä, mutta hieman arveluttaa, kestääkö se monta pelikertaa. Pandemia on ajankohtainen, säädeltävä peli ja ilmeisesti taudin eteneminen on pelissä toteutettu taidokkaasti. Yhteiskuntatieteilijöille Politix ja maantiedosta kiinnostuneille Miksi juuri Mäntsälä...? ovat pelilahjalistan kiinnostavimmat.

HyvinvointiPiikkimatto tuntuu olevan tämän joulun puhutuin lahja ainakin lehdissä. Hyvää oloa voisi piristää myös Yrjönkadun uimahallin tai muun rentouttavan paikan sarjalipuilla, intialaisella päähieronnalla tai teatterilipuilla. Talviaamuihin piristeeksi voi loihtia aamupaketin: hyvää teetä tai kahvia, villasukat, itse tehtyä mysliä gojimarjoilla, musiikkia ja Year of Mornings -kirja.

Lähimatka
Aktiivinen, kulturelli tai muuten innostava matka jonnekin lähelle. Matkanjärjestäjänä ja -oppaana lahjan antaja, joka myös huolehtii riittävästä tankkauksesta. Saaja saa rennosti roikkua mukana ja innostua kaikesta, kuvata, syödä, kokea ja toimia. Ehkä etanoita Timbaalissa Porvoossa, ratsastustunti, museokierros, kylpylähemmottelu tai retkiluistelureissu jäiden tultua. Luomumatkailukohteita on ympäri maata.

Ruoka- ja juomalahjatMonia ruokalahjoja voi tehdä itse. Myös itse valmiistakin tuotteista koostettu herkkukori on persoonallisempi kuin kaupan valmiit, vaikka minulle kyllä kelpaa nekin oikein mainiosti. Korin teemana voisi olla jokin maa tai ruoka-alue tai ehkä kirja, bändi, raaka-aine, uskonto, väri tai sana. Juomalahjaksi mukaan hyvää punaviiniä tai samppanjaa. Tai itsetehtyä pinkkiä limonaadia. Monelle kelpaisi varmasti myös hyvä illallinen itse tehtynä tai ravintolassa, jos vain antaja jaksaa muistaa lupauksensa joulun jälkeenkin.

Eettiset lahjatKepa on listannut kattavasti erilaisia eettisiä joululahjoja tarjoavia järjestöjä. Lahjan voi pohtia saajan ammatin tai kiinnostuksen kohteen mukaan. Annoin äskettäin oman pukuompelustudion omistavalle ystävälle lahjaksi mikrolainan, jonka avulla kehitysmaassa asuva nainen voi kouluttautua esimerkiksi ompelijaksi. Mehiläislahjan kylkeen sopisi taas purkki hunajaa. Oiva lahja ihmiselle, jolla on jo paljon tai jolla on halu auttaa muita.


* Pimin Twitter-tyyppinen matkamikroblogi Tokiosta, Via Pim, on muuten aivan huippu.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

minäkin odotan kovasti Joulupukilta tuota Tessa Kirosin Venetsia-opusta. jos en saa, ostan ite! (kauhea uhkaus!)

Rauna kirjoitti...

Luulisin joulupukin nyt ottavan tosissaan. :)