16.8.08

Lautapelit illanistujaisiin

Ikkunasta näkee, että ulkona sataa ja on harmaata. Mainio sää lautapeli-illalle kynttilänvalossa! Spontaanisti tekstarilla kutsuen tai lähimpänä olevien ihmisten kanssa. Ota riski ja kokeile esimerkiksi naapuriin tutustumista, joko siitä seuraa hyvä seura- ja apusuhde ja pian aina leivottaessa viedään pala kakkua naapurillekin tai sitten sinua katsotaan jatkossa suomalaiseen tapaan oudosti rappukäytävässä. Ja mitäs se haittaa?

Ehdoton suosikkini on Alias. Upea sananselityspeli, jota jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen. Hauskinta kaikkien kannalta on, kun joukkueet ovat tasaväkiset eikä yhdessä ole kaikkein nokkelimmat ja parhaimmat ystävät, jotka jyräävät muut. Ruotsinkielinen versio on myös olemassa, mutta vaatii joko ymmärtävää asennetta tai hyvää sanavarastoa, jos aikoo suomenkielisenä pelata mukana. Se ei pelaa, joka pelkää.

Uusi suosikkini on hyviä keskusteluja virittävä Sybaris, jossa kysytään ruoasta, juomasta, tavoista ja juhlista. Jotkut ovat erehtyneet pitämään ruokasnobeille tarkoitettuna, mutta ensimmäisellä kerralla törmäsin kahteen McDonalds-kysymykseen ja sekajoukkueissa ennakkoluulot karisivat nopeasti. Hauskinta on se, että vaikka ei vastausta tietäisi, yleensä hyvässä seurassa aiheesta löytyy yleensä hauskoja tarinoita ja keskusteluja.

Compatibilityssa tarkoituksena on voittaa toiset parit arvaamalla mahdollisimman hyvin toisen ajatuksenjuoksun. Todella hauska peli, jos joukkueita on tarpeeksi ja assosiaatiot eivät täysin kohtaa.

Zobmondo on mainittu monilla nettisivuilla hyväksi peliksi. En ole pelannut, mutta perusidea vaikuttaa elävältä ja pelistä on eri versioita muun muassa myöhempää, K-18 -iltaakin varten. Pelissä pitää vastata, mitä vaihtoehdoista mieluiten tekisi.

Catanin uudisasukkaat on ehdoton suosikki. Sitä jaksaa pelata uudelleen, sillä kuusikulmaisista paloista uudelleen muodostuva "pelilauta" tekee pelistä aina erilaisen. Pelin selitys kuulostaa tylsemmältä kuin itse peli, mutta ideana on, että pelaajat koettavat hankkia eri tavaroita voidakseen rakentaa mahdollisimman pitkän tien ja eri tavoin kerätä pisteitä. Alkuasetelma ratkaisee menestystä aika pitkälle, mutta uusiakin mahdollisuuksia avautuu.

Cluedo on aika mahtava. Vaatii hämyisen syysillan, kynttilänvaloa, punaviiniä ja draamaa rakastavat leikkisät pelaajat.

Pictionarya voi pelata myös näyttelemällä tai muovailuvahaa käyttämällä. Joku kertoi kerran näytelleensä "ikkunat auki Eurooppaan". Sana "aivastus" voi olla mielenkiintoinen muovattava.

Afrikan Tähti tekee kodikkaan tunnelman joulun välipäivinä peli-illassa kuuman kaakaon ja juustovoileipien kanssa. Tärkeintä on yhdessäolo (ja voitto). Kimble, Scrabble ja Trivial Pursuit kuuluvat mielestäni tähän samaan kategoriaan tunnelmaltaan, vaikka jotkut suhtautuvatkin osaan peleistä perin kunnianhimoisesti (en minä).

Monopoly ja Risk ovat myös mahtavia pelejä, jotka vaativat pelaajilta vähemmän tiukkapipoista asennetta, jos tarkoituksena on pitää hauskaa. Jos joukko koostuu tosikoista ihmisistä, joille on hyvin tärkeää voittaa, en ehkä suosittele (kokeiltu on).

Risk on ollut oikeastaan hauska peli tosissaan pelaavien kanssa, kun häviäjät, jotka tippuvat pelistä kesken kaiken pois, ovat olleet kiinnostuneita seuraamaan toisten taktiikkaa. Olennaista on, että tarjoilu pelaa pelin aikana, jotta mahdollisesti pitkää peliä jaksaa pelata. Monopolyssa kerran kokeiltiin pelaajan vaihtoa lennossa noin 20 hengen illanvietossa. Sujui mainiosti ja teki pelin kiinnostavaksi. Kun yksi kyllästyi, toinen pääsi jatkamaan joko tosi onnettomasta tai ovelasta lähtökohdasta.

Lisää juhliin sopivia lautapelejä:

Party games

Kuva: (c) Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

5 kommenttia:

Kyösti kirjoitti...

milloin pelataan rauna? mennään mökille pelaamaan!

Rauna kirjoitti...

Oi, taas olisi hyvä pelisää. :)
Ehkä ensi viikonlopun semmassa? Mökkeily kuulostaa tosi hyvältä, ei vain ole omaa mökkiä. Mistäs löytäisi hyvän?

Kyösti kirjoitti...

meidän mökki on hyvä, mut kovin kaukana sieltä päin katsottuna. mut mietitään..
musta viikonloppuun ei oikein pelit sovi, liian paljon ihmisiä ja kaikki ei oo mun kavereita. pelejä pitää pelata kavereiden kanssa.

Katri Söder kirjoitti...

Minun uusi suosikkini on Carcassonne, jossa rakennetaan kaupunkeja ja teitä. Sitä voi pelata joko suurella voitontahdolla, tai sitten iloisesti yhdessä rakentaen. Sopii pelattavaksi lastenkin kanssa, etenkin jos muodostaa joukkueita joissa on sekä aikuisia että lapsia.

Rauna kirjoitti...

Hyvä, että mainitsit Carcassonen, Katri. Meilläkin on se, peruspeli ja yksi lisäosa siihen. Pelattiin sitä niin paljon jossain vaiheessa, että melkein kyllästyttiin. Ehkä sen nyt voisi kaivaa pelikomerosta esiin (joo, meillä on pelikomero).

Kyösti, totta, pelit sopii parhaiten rauhallisempaan ympäristöön kaverien kanssa, ei liian poliittisiin tilanteisiin.