10.2.15

Kesäkurpitsasipsit sardellidipillä

Tein kesäkurpitsasipsit sardellidipillä rantasaunajuhla de luxe -juhliimme viikko sitten. Yhdistelmä yllätti todella positiivisesti jo viime vuoden puolella cocktailkutsuilla. Samalla sain korjattua unohduksen kuvata nämä ja pääsen kirjaamaan hyvän reseptin talteen.

Resepti on Liselotte Forslinin ja valokuvaaja Ulrika Ekblomin Party, party -kirjasta. Heillä on myös valloittava Le Parfait -blogi, josta jutut löytyvät myös englanniksi, vaikka kaikkihan me förstås kouluruotsia osaamme.
Reseptissä puhutaan pankosta. Jos ei ole tuttu, niin kyseessä on japanilainen korppujauho, joka on vähän isompaa ja ilmavampaa kuin tavallinen korppujauho. Suurin ero tavalliseen on se, että panko tehdään leivästä, josta kuori on leikattu pois.

Tämä saattaa löytyä kaupasta muualta kuin korppujauhojen luota. Omasta isommasta lähimarketista se löytyi aasialaisten tuotteiden luota. Jos ei olisi löytynyt, olisin käyttänyt ruiskorppujauhoja.


Kesäkurpitsasipsit

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 munaa
1 dl parmesan- tai grana padano -juustoraastetta
1 dl pankoa
Hyppysellinen chilijauhetta

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi noin muutaman millin viipaleiksi. Sekoita kulhossa tai syvässä lautasessa juustoraaste, panko ja chilijauhe, ja riko munat toiseen astiaan ja riko hieman haarukalla. Dippaa kesäkurpitsaviipale ensin munakulhossa ja sitten jauhoseoksessa.

Asettele viipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pienen välin voi jättää viipaleiden väliin, jos haluat tyylipisteitä, mutta muuten voit laittaa ne ihan vierekkäin ja irrottaa paiston jälkeen. Älä lado kesäkurpitsoja päällekkäin.

Paista uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Onnistuin polttamaan osan omista sipseistä parinkymmenen sekunnin viiveellä, joten ole tarkkana loppuvaiheessa.

Jos leikkasit enemmän kesäkurpitsaa kuin pellille mahtuu etkä jaksa tehdä enempää, tarjoile loput raakoina dipin kanssa tai paista seuraavan päivän lounasta varten.

Sardellidippi


1 dl ranskankermaa (crème fraîche)
1 dl majoneesia (itsetehty tai esim. Hellmann's tai herkkumajoneesi)
n. 2 sardellifileetä (löytyy kaupasta usein säilyketonnikalan läheltä)
1 valkosipulinkynsi
Yhden sitruunan kuori, miel. luomu
Muutama pisara oliiviöljyä
Mustapippuria

Pilko sardellifileet ja valkosipulinkynsi pieniksi paloiksi. Sekoita ranskankerma, majoneesi, sardelli, valkosipuli ja raasta joukkoon sitruunan keltainen kuoriosa. Lisää pari tippaa oliiviöljyä ja vastarouhittua mustapippuria. Tarkista maku.

7.2.15

Maa-artisokkaa leipäjuustolla ja lehtikaalilla


Sain miettiä alkuruoan ja yhden pääruoan ystäväpariskunnan kanssa vietetylle illalliselle. Päädyin vaeltelemaan Hakaniemen kauppahalliin ja keksin tarjota kupeista maa-artisokkaa luomuleipäjuustolla kuorrutettuna.

Ystävät ovat teettäneet puisen ja jykevän ruokailupöydän, jonka äärelle on hyvä kerääntyä keskustelemaan. Kattaus Keniasta ostettuine lautasliinoineen oli yksinkertaisen tyylikäs.

Peter valmisti meille madekeittoa. Perunat ja juurekset näyttävät erehdyttävästi hedelmäsalaatin osilta, mutta suolaista se oli. Ja maukasta.

 Minä tein punaviinillä höystetyn sienirisoton.

Ja emäntä jäätelön kylkeen mantelisen suklaakakun leipävuoassa.

Jäätelökone sai osakseen enemmän ihastelua kuin pöytä.

Alunperin kaverini oli ostanut itselleen 30-vuotislahjaksi kauan haaveilemansa 400 euron jäätelökoneen, joka meni rikki. Pettymyksestä piti päästä eroon takuuvarmasti toimivalla koneella, joka maksoi 800 euroa. Koska jäätelökone oli julmetun iso, ei se enää mahtunut vanhaan asuntoon ja piti ostaa uusi.

Kuulostaa hieman vanhan ajan kansansadulta, jossa asiat paisuvat aina uusiin mittasuhteisiin.

Nopeasti sulava, vähistä raaka-aineista valmistettu jäätelö oli järjettömän herkullista suklaakakun kanssa.

Harmittaa, etten tajunnut pyytää jäätelökonetta lainaan parin tavallista pidemmän työmatkan ajaksi. Toivottavasti väliaikaisvuokralaiset osaavat hyödyntää konetta.


Maa-artisokkaa leipäjuustolla ja lehtikaalilla

4 desiä maa-artisokkaa (en muistanut punnita)
Lehtikaalin oksa
Leipäjuustoa (rasvaisinta, mitä löydät, miel. luomua)
N. 1 dl kermaa
Sitruuna
Timjamia
Suolaa
Mustapippuria

Kuori ja esikeitä maa-artisokka al denteksi niin, että se ei ole aivan pehmeä. Paloittele artisokka parin sentin paloiksi. Pese lehtikaali huolellisesti.

Laita uuni lämpiämään noin 200 asteeseen.

Kokoa ruoka uunin kestäviin kahvikuppeihin tai vuokiin.

Laita alimmaksi maa-artisokkaa, lorauta päälle kermaa ja mausta timjamilla, maltillisella määrällä tuorepuristettua sitruunan mehua, suolalla ja mustapippurilla. Peitä lehtikaalin palalla ja päällystä koko komeus leipäjuustolla, joka peittää koko kupin suun.

Paista uunin keskiosassa kunnes juusto alkaa sulaa ja hieman ruskistua.

Ps. Ylimmässä kuvassa näkyvä prosecco on ihan omin voimin ostettu, mutta ei suinkaan alkuruoalle sopiva kuohuva. Jäätelön kanssa ehkä parempi.