29.1.15

Ankanrinta uunissa ja rapsakat raakapaistetut perunat


Ankanrinta on yllättävän helppo ruoka valmistaa. Roseena hyvän punaviinin kera se on suosikkejani, ja nyt sattui kaupasta löytymään vielä tuoretta ankanrintaa.

Olen tehnyt ankan aina Jyrki Sukulan ohjeella, jonka alunperin löysin Siskot kokkaa -blogista. Tämä on niin sanottu lyhyen listan ruokalaji.


Ankanrinta uunissa
1 ankanrinta/2 ruokailijaa
Mustapippuria
Suolaa

Ota ankka jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti, kaksi ennen paistoa. Tee rasvaiselle puolelle terävällä veitsellä ristikkäisviillot, mutta leikkaa vain rasvaa, ei lihaa.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Paista ankka kuumalla, kuivalla pannulla rasvapuolelta 4 minuuttia ja sen jälkeen toiselta puolelta 2 minuuttia.

Rasvan irrottua pannulle se roiskuu helposti käännettäessä. Kannattaa käyttää pitkähihaista paitaa, essua ja paistinpannun roiskesuojaa tai kattilan kantta sekä pitkävartisia pihtejä apuna.

Nosta ankka heti tämän jälkeen uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin ja paista uunissa 12 minuuttia.

Älä heitä paistorasvaa pois vaan ota se pannulta talteen kuumuuden kestävään rasiaan. Rasva on maukasta esimerkiksi alla mainittujen superhelppojen, raakoina paistettujen perunoiden kera.

Mausta uunista tullut ankka vastajauhetulla mustapippurilla ja suolalla, kääri se puhtaaseen pyyheliinaan ja anna vetäytyä 2 minuuttia.

Ankka on onnistunut joka kerta, kun on ollut kellon kanssa tarkkana eikä haitannut, että lihalämpömittari oli nyt äskettäin mennyt rikki.

Rapsakat perunat

Noin 2 perunaa/ruokailija
Ankan paistorasvaa
Mustapippuria
Suolaa
Tuoretta lehtipersiljaa tai timjamia

Leikkaa pestyt perunat terävällä veitsellä hyvin ohuiksi, noin 1-2 millimetrin siivuiksi. Perunoita ei tarvitse kuoria, kun muistaa pestä ne harjalla kunnolla.

Paista pottusiivut pannulla ankan paistorasvassa, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Pannulle ei kannata änkeä kovin suurta määrää kerrallaan, jotta perunat kypsyvät tasaisesti.

Mausta suolalla, mustapippurilla ja pieneksi pilkotuilla tuoreilla yrteillä.

Itse suosisin lehti- eli silopersiljaa, mutta sitä ei nyt sattunut olemaan kotona.

Raakana paistettu peruna pysyy paremmin koossa ja on makoisampaa kuin keitetystä perunasta paistetut. Ruotsiksi tälle on oma terminsä, råstekta potatisar (råstekt = raakana paistettu), mutta suomeksi ei taida olla mitään yhtä selkeää termiä.

Jäljelle jääneen ankanrasvan voi laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa.

Ei kommentteja: