30.5.14

Tomaattijuustokakkupalat kesän juhliin


Tomaattijuustokakkupalat katkaravuilla ovat mainio suupala kesän puutarhajuhliin. Inspiraation piiraaseen sain Paul Svenssonin rapuja ennen tarjoamastaan piiraasta, jossa on tomaattia, Västerbottenjuustoa ja kruunutilliä sekä muinoin leipomistani David Lebovitzin suklaajuustokakkubrownieista.

Äyriäisallergiset voi huomioida jättämällä katkaravut pois tai korvaamalla rullatulla kinkkupalalla ja kasvissyöjät koristelemalla palaset puolikkaalla kirsikkatomaatilla.

Piirakasta saa kätevästi yhdellä uunipellillä monta suupalaa ja sen voi valmistaa edellisenä päivänä.

Osallistun tällä reseptillä Philadelphian kilpailuun ruokabloggaajille.

Tomaattijuustokakkupalat katkaravuilla
Noin 40 palaa

Piirakkapohja:
400 g vehnäjauhoja
175 g voita
1 muna
0,75 dl vettä

Tomaattikastike:
1 paprika
1 porkkana
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
800 g tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
Tuoretta timjamia
Suolaa
Mustapippuria
2 pakettia ruohosipulin makuista Philadelphia-tuorejuustoa

Päälle:
Noin 40 kpl kuorimattomia katkarapuja (msc-merkittyjä)

Kuutioi voi. Valmista piirakkataikina sekoittamalla ainekset koneella. Pane jääkaappiin viilenemään noin vartiksi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Pilko paprika, porkkana, sipuli ja valkosipuli pieniksi. Paista isossa kattilassa oliiviöljyssä miedolla lämmöllä pehmeiksi.

Kauli taikina uunipellin kokoiselle leivinpaperille. Pistele haarukkaan reikiä ja paista uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia ilman, että pohja alkaa ruskistua.

Lisää kattilaan valkoviini, tomaattimurska ja timjamin oksat. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin vartti. Laita katkaravut sulamaan vierekkäin lautasille.

Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Ota pois levyltä ja surauta varovasti sauvasekoittimella tasaiseksi. Riko mukaan kolme munaa.

Kaada kastike pohjan päälle. Tiputtele teelusikalla tuorejuustoa tomaattikastikkeen päälle niin, että väliin jää punaista kastiketta. Tasoita pinta lastalla ilman, että värit sekoittuvat toisiinsa täysin.

Paista uunin keskiosassa noin 30-40 minuuttia 175 asteessa tai kunnes pinta saa väriä ja seos jämäköityy. Uuneissa on eroja. Anna piiraan jäähtyä uunista tultuaan.

Leikkaa piirakasta terävällä veitsellä pieniä neliöitä. Kuori katkaravut ja keihästä cocktailtikun kanssa piirakkaneliöihin. Tarjoile heti tai laita kylmään. Katkarapujen takia kannattaa laittaa kerralla tarjolle vain osa ja täydentää jääkaapista menekin mukaan.

Sain kisan järjestäjältä tuorejuustot, muut ainekset on itse hankittu.

8.5.14

Västerbottenlusikat, karitsaa, kurkkua ja rakuunamajoneesia

Kattojuhlat kaipaavat jotain näyttävää ja leikkisää syötävää. Turha jäykistely pois, hyvää musiikkia, viiniä ja muutama hyvin valittu naposteltava.

Juhlien järjestäjän ei kannata näännyttää itseään kokonaan, vaan keskittyä muutamaan keskustelua herättävään itse tehtyyn juttuun. Muut tarjottavat voivat olla tutumpia, vieraiden tuomia tai valmiitakin ruokia.
Lusikoiden teko on oikeasti lastenleikkiä.
Olen jo pitkään halunnut kokeilla Pikkuherkkuja juhlahetkiin -kirjasta löytämääni ideaa syötävistä taivutetuista tarjoilulusikoista. En kuitenkaan halunnut kokeilla kirjan reseptillä, vaan tein maukkaasta Västerbotten-juustosta taikinan. Lusikat ovat melkein silmänkääntötemppu. Takuuvarmasti hämmästyttävät itse tehtyinä, mutta eivät ole vaikeita tehdä.

OivaPari-kisassa haetaan 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignonille sopivaa sormisyötävää kattojuhliin. Tärkeää cocktailkutsujen tarjoiluissa on mielestäni se, että tarjottavia voi valmistella etukäteen.

Tämän syötävän lusikkaherkun voi valmistaa kokoamista vaille valmiiksi edellisenä päivänä. Säilytä lusikat ilmatiiviissä rasiassa, ja pilkottu kurkku sekä karitsa kylmässä omissa rasioissaan, jotta kurkku ei vesitä lammasta.
Oikopolku: Leikkaa nopeita "neliömäisiä" keksejä



Västerbottenlusikat, karitsaa, kurkkua ja rakuunamajoneesia
Noin 12 kappaletta

Lusikat:
3 dl leivontakarkeaa vehnäjauhoa
2 dl Västerbotten-juustoa raasteena (tai muuta kovaa juustoa)
80 g kylmää voita
n. 0,75 dl maitoa

Täyte ja koristelu:
1/3 karitsan sisäfilee
8 cm pala kurkkua
1-2 cm purjon vaaleaa osaa (tai kevätsipulia)
Suolaa
Mustapippuria
Unikonsiemeniä

Rakuunamajoneesi:
1 dl majoneesia
1/2 nippu tuoretta rakuunaa
1/2 lime

Lisäksi lusikoiden muotoiluun:
Foliota
Leivinpaperia
Pahvi

Valmista lusikat sekoittamalla kuutioitu kylmä voi, jauhot ja raastettu Västerbottensost joko käsin nyppimällä tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon maitoa vähitellen käsin sekoittaen kunnes taikinasta tulee tasaista ja se irtoaa kulhon reunoista. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään 30 minuutiksi.

Paista karitsan sisäfile pannulla niin, että se jää sisältä hieman punertavaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä ja leikkaa sen jälkeen pieniksi kuutioiksi.

Leikkaa kurkku kuutioiksi laittamalla kurkunpätkä leikkuulaudalle seisomaan. Kuori kurkku ensin halutessasi ja leikkaa kurkku pitkittäissuunnassa muutamaan siivuun. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Leikkaa purjon valkoista osaa ohuiksi suikaleiksi. Puolita suikaleet.

Huuhtele rakuuna ja kuivaa talouspaperilla. Hienonna veitsellä tai vesilasissa saksien kanssa. Sekoita majoneesiin ja mausta limen mehulla.

Jos tarjoat lusikat vasta myöhemmin, laita ainekset omiin kannellisiin rasioihinsa ja kylmään odottamaan.

Valmista lusikat kaulitsemalla taikina parin millin paksuiseksi leivinpaperin tai jauhotetun alustan päällä. Tee lusikoiden muotti pahvista esimerkiksi käyttäen teelusikkaa mallina. Rullaa foliota sen korkuiseksi, että lusikka mahtuu taipumaan sen yltä kaarelle. Aseta pellille leivinpaperi sekä toisella leivinpaperilla päällystetty foliorulla. Leikkaa taikinasta veitsellä muotin avulla lusikoita ja asettele ne rullan päälle niin, että kanta pysyy tasaisena ja varsi taipuu hieman rullan alle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes lusikat ovat saaneet hieman väriä.

Kokoa lusikat laittamalla lusikan pesään eli kantaan hieman rakuunamajoneesia. Asettele sen päälle karitsaa, kurkkua sekä varovaisella kädellä purjoa. Koristele unikonsiemenillä.

Oikopolku: Jos et jaksa ahkeroida lusikoiden kanssa, vaikka se ei erityistä taitoa vaadikaan, voit tehdä myös neliömäisiä keksejä. Ylijääneen taikinan voi myös tehdä kekseiksi ilman täytettäkin.


Osallistun tällä reseptillä Pernod Ricard Finlandin järjestämään reseptikilpailuun. Viinin olen saanut lahjoituksena järjestävältä taholta, muut tykötarpeet on itse hankittu.