14.4.14

Synttärit italialaisessa jäätelötehtaassa

"Aivan parasta! Me todellakin tullaan!"

Halusin järjestää juhlat, jotka olisivat itselleni kätevät, mutta vieraille erityisen kiinnostavat. Kun lähetin kutsut syntymäpäiville italialaiseen jäätelötehtaaseen, kaikki innostuivat ja raivasivat kalentereista tilaa.

Jädelino on viime vuonna avattu italialainen jäätelötehdas Kalasatamassa, kätevän metromatkan päässä keskustasta. Se sijaitsee Kalasataman Teurastamossa ihan Kellohalli-ravintolan kupeessa.

Jäätelö kauhotaan pozzetti-vitriinistä, joka on ammattilaisten suosima tapa säilyttää jäätelön maku ja rakenne. Valerio kertoi, että pozzetti on yleistymässä Italiassa turistipaikoissakin.

Paikan päällä valmistettavan jäätelön kylkeen toin kaksi antipastosalaattia, juustoisia piirakoita, proseccoa sekä eisweinia eli jääviiniä.

Salaattiainekset pakkasin valmiiksi pilkottuina, pestyinä ja salaattilingon läpi hurautettuina rasioihin.

Kosteammat ainekset eli marinoidun munakoison, paprikat ja artisokan sydämet, oliivit sekä mozzarellan laitoin omiin rasioihinsa, jotta salaatti ei nahistu matkalla.

Sain käyttää Jädelinon keittiötä ja kylmätiloja säilytykseen sekä viimeistelyyn, mikä helpotti elämää. Muutenkin Jädelinon väen lämpö ja rentous tekivät juhlien järjestämisestä stressitöntä.

Antipastosalaatti edusti illan teeman ruokaisampaa, suolaista puolta. Tein yhden salaattipohjan, mutta kasvisversioon ei lisätty salamia ja prosciuttoa.

Näin jälkikäteen voi todeta, että kymmenen litraa salaattia vajaalle parillekymmenelle vieraalle oli liikaa. Varsinkin kun olin ohjeistanut käymään etukäteen jossakin Teurastamon ravintolassa syömässä.

En tiedä, koska opin, että vähempikin ruoka riittää. Mutta vieraat eivät lähde nälkäisinä!

Jädelinon perustajasiskoksista Soile kertoi meille aluksi Jädelinon perustamisesta. Samalla jäätelökulhot taipuivat moneksi, kun prosecco pääsi vedellä ja jäillä täytettyyn linjakkaaseen jäätelöcooleriin.

Uutta yritystä lähdettiin opettelemaan Tiina-siskon ja hänen puolisonsa Valerion kanssa Abruzzoon Italiaan, jossa 35 vuotta jäätelön parissa työskennellyt Paolo Scafati opetti, että jäätelö on laskemista. Ice cream is calculation.

Kurssilla ei tehtykään suussasulavia herkkuja, vaan istuttiin pöydän ääressä laskuri kädessä. Jos tätä ainesta laittaa vähemmän, mitä pitää laittaa tilalle...

Mutta oli siinä jokin perä. Jäätelö oli yhtä taivaallista kuin aurinkoisimpina lomapäivinä Italiassa. Jädelino käyttää artesaanijäätelöönsä pääasiassa suomalaisia lähiraaka-aineita, mutta pistaasit tulevat Sisiliasta.

Soilella on aiempaa kokemusta muun muassa sarjakuvataiteilijana, mikä näkyy Jädelinon seinällä ja myytävissä korteissa. Lammas on suosikkini.

Kaikki tuntuivat odottavan sitä, koska pääsee jäätelöbaarille. Jokainen sai valita kolme makua ja koristeen annokseensa.

Jätskiannoksiin laitetut flamingot ja päivänvarjot olin tuonut paikan päälle. Flamingoista sai myös näpsät hiuskoristeet.

Alkon myyjä ei ihan heti osannut suositella jälkiruokaviiniä jäätelölle. Päädyttiin lopulta jääviiniin, joka tehdään osin jäätyneistä rypäleistä puristetusta mehusta.

Viinin sokeripitoisuus on korkea, sillä rypäleistä jäätyy puristettaessa ainoastaan vesi, mutta ei sokeri eivätkä muut aromit.

Pakko muuten tunnustaa, että yksi syy juuri tämän pullon valintaan oli pingviinit etiketissä.

Kutsut kestivät reilu kaksi tuntia. Juuri sopiva aika nauttia salaattia, jäätelöä ja kuohuvaa sekä lyhyt improvisaatioteatteriesitys.

Innokkaimpien oli myös helppo jatkaa viereisen oven Kellohallin ravintolaan jatkoille.

Järjestäkää lisää cocktailkutsuja, neuvottiin äskettäin Hesarissa. Siksi, että se on selkeää, ei vaadi monen ruokalajin illallisen kokkaamista ja vieraat lähtevät sovitun ajan päästä kotiin.

En ole kokenut vieraiden hengaamista meillä ongelmaksi, mutta samalla tyylillä järjestetyt juhlat toimivat loistavasti.

Kiitos Jädelinolle yhteistyöstä syntymäpäivien järjestämisessä! Jäätelötehdas tarjosi tilat käyttöön, jäätelön ja muut eväät tarjosi päivänsankari.