2.11.14

Lobster roll ja samppanjaa Oivapari-kilpailussa

Oivapari-kilpailussa fiksauduin lobster rolliin heti, kun kuulin teemana olevan gourmet fast food. Onko oikeastaan osuvampaa "pikaruokaa" samppanjalle? Tässä testattu kuiva, kylmä G.H.Mumm Cordon Rouge Brut maistui hummerin kera älyttömän hyvältä.

Jouduimme olosuhteiden pakosta miehen kanssa syömään nämä sunnuntain iltapalaksi, koska lauantai-illan ja alkuyön käytin kellarin siivoamiseen. Emme panneet pahaksemme.

Lasi samppanjaa ja hummeriherkku olivat hyvä startti uuteen viikkoon, ja pullon voi kätevästi laittaa kiinni Alkoista ja viinikaupoista saatavilla metallisilla samppanjakorkeilla. Joskus sitä haluaa nauttia vain lasillisen.

Olen tutustunut lobster rolliin eli hummeritäytteiseen hotdog-sämpylään aiemminkin netin kautta.

Mainen hummeri on Yhdysvaltojen itärannikon tunnettu herkku. Se on ajoittain niin edullista, että hummerin laittaminen pikaruoaksi ei edes tunnu pahalta kukkarossa. Perinteisen lobster rollin voilla tai majoneesilla mehevöitettynä saa Mainen lisäksi tilattua muuallakin New Englandissa.

Amerikassa opiskeleva ystävä laittoi syksyllä Facebookiin niin syötävän hyvän kuvan hummerihodarista, että hinku kokeilla itse kasvoi.

Samppanjan avaamisessa on hyvä muistaa
  • Avaa pullo tasaisesti jäähdytettynä
  • Pidä pullo 45 asteen kulmassa
  • Poista korkin päällä oleva metallisuojus suojaten korkkia peukalolla
  • Suuntaa pullo pois ihmisistä
  • Pidä korkista kiinni liinalla
  • Käännä pulloa, ei korkkia, hitaasti
  • Korkin avaamisesta tulee kuulua sihahdus, ei pamausta

Pihdit unohtui hankkia.
Lobster roll

Etukäteen: Sulata hummeri ajoissa. Pakastetun hummerin pakkauksessa luvattuun aikaan ei kannata luottaa. Minulla meni vuorokausi jääkaapissa ja osin huoneenlämmössä sulattamiseen.

Voit tehdä sämpylät ja hummerin perkaamisen etukäteen edellisenä päivänä. Yhdistä täytteen ainekset kuitenkin vasta samana päivänä. Säilytä sämpylät ilmatiiviissä rasiassa ja pilkottu hummeri jääkaapissa.

Antiikkimessuilta napattu edullinen hummerihaarukka
Hummeritäyte
Noin kolmeen lobster rolliin

1 pakastettu, keitetty hummeri
Yksi kevätsipuli
2 cm selleriä
4 rkl hyvää, kylmässä myytävää majoneesia
3 rkl sitruunamehua
Vastarouhittua mustapippuria
Suolaa
Työvälineet:
Pihdit tai vasara
Hummerihaarukka tai esim. pitkä, kapea varrastikku

Leikkaa hummeri avaamalla se pituussuunnassa selkäpuolelta terävällä, tukevalla veitsellä kahtia. Leikkaaminen kannattaa aloittaa selän keskikohdasta. Poista pään vieressä, silmien ja tuntosarvien takana, oleva maha. Poista myös tumma suolinauha pyrstöstä sekä vihreät sisälmykset.

Ota kirkkaanpunainen mäti pois. Voit käyttää sen tarjoilussa. Irrota pyrstössä oleva liha ja siisti se.

Katkaise sakset niiden alapuolelta hummeripihdeillä, pähkinänsärkijällä tai vasaralla. Itse käytin isoisän kirveen toista päätä. Kaiken kovan alla on jonkin verran arvokasta lihaa eli käy pienemmätkin osat läpi.

Kärjissä oleva liha tulee helposti esiin sormilla vetämällä tai hummerihaarukalla avittamalla.

Laita liha rasiaan ja jääkaappiin.

Pilko kevätsipuli ja selleri pieneksi. Sekoita majoneesiin ja mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla. Maista. Lisää hummerin palat.

Vinkki
Voit halutessasi käyttää myös kokonaisia, kuorimattomia katkarapuja ja itsetehtyä majoneesia.

Jos jostakin täytyy tinkiä valmisteluissa, suosittelen, että et karsi leivän tekemisestä. Keskeinen ruoan elementti on helppo tehdä ja niin paljon parempaa kuin kaupan höttösämpylät.

Hummerin kuoret voit käyttää maukkaaseen liemeen.

Tämän verran lihaa tuli yhdestä hummerista.

Hotdog-sämpylät
Lähde: HS:n Kiusauksessa-blogi
12 kpl

3 dl maitoa
1 muna
50 g voita sulatettuna
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl vettä

Lämmitä maito haaleaksi. Sekoita joukkoon muna, voisula ja sokeri.

Sekoita desiin jauhoja kuivahiiva ja suola. Sekoita jauhot maitoseokseen.

Alusta taikinaan loput jauhot. Vaivaa yleiskoneella vähintään viisi minuuttia tai käsillä vähintään kymmenen minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Käsin vaivatessa voit joutua lisäämään hieman enemmän jauhoja. Yritä silti pitää taikina mahdollisimman pehmeänä, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita.

Tee taikinasta kulhoon iso pallo. Käytä tarvittaessa jauhoja.

Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 1,5 tuntia.

Siirrä taikina työtasolle. Vaivaa hetki, ja jaa sitten taikina kahteentoista yhtä suureen osaan. Voit joko pyöritellä taikinasta pitkulaisia paloja tai tehdä tasaisemmat sämpylät näin:

Kaulitse palasista soikeat ohuet lätyt. Käännä päädyistä reunoja hieman, niin että saat tasaiset päädyt.

Kaulitse palat noin 18-20 senttiä pitkiksi puikuloiksi. Käännä sitten keskiosasta pitkät reunat keskelle, jotta saat tasapaksun pötkylän.

Käännä saumapuoli alaspäin ja aseta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Anna sämpylöiden kohota vielä puolisen tuntia leivinliinalla peitettynä.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele kohonneet sämpylät siirapin ja veden seoksella.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15–17 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kopauta pohjaan. Jos kuuluu selkeä kova kumahdus, ovat sämpylät valmiita.

Anna sämpylöiden jäähtyä ainakin 10 minuutin ajan ennen halkaisemista. Halkaise sämpylät pitkittäissuunnasta joko päältä tai sivulta.

Täytä hummeriseoksella juuri ennen tarjoilua, jotta leipä ei vety.


3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

On se luksusta!

Andalusiana kirjoitti...

oijoi :-) en voi kuin kuolata :-)

Rauna kirjoitti...

Nanna: No on. Vaikka tosin voisi korvata hyvin katkaravuillakin, jos ei näin luksukseen taivu. Kerran elämässä kannattaa silti kokeilla eikä halkaiseminen itse ole todellakaan vaikeaa.

Andalusiana: Heh, tämä kisa on saanut kyllä monen reseptin ja kuvan kohdalla kuolaamaan.