17.10.14

Hirvipata syksyn sävyissä

Hirvipata on meillä harvinainen herkku. Liha piti siis hankkia arkisesti kaupasta, vaikka haaveissa on tietenkin jonkun tutun tuoma kimpale.

Vaeltelin kaupassa pohtimassa illallistarvikkeita, joka sopisi torilta ostamaani puolukkaämpäriin. Lapin puhtaat puolukat ansaitsevat tulla popsituiksi hyvässä seurassa.

Nähtyäni Mat & Vänner -lehden 6/2014 kannessa värikkään kulhollisen hirvipataa, tiesin löytäneeni oikean reseptin. Puolukkaa, katajaa, punasipulia, omenaa ja kantarelleja. Syksyn maut samassa padassa.

Onnekkaasti kaupasta löytyi hirveä, mutta kävisihän tähän jokin muukin eläin.

Hirvipata
4 annosta

600 g hirven paahtopaistia (myös sisä- ja palapaisti käy)
2 rkl vehnäjauhoja
2 porkkanaa
8 pientä hopeasipulia (tai muutama tavallinen)
1/4 juuriselleri (myös nimellä mukulaselleri)
1 nippu timjamia
1 laakerinlehti
6 katajanmarjaa, murskattuina
5 dl punaviiniä
2 dl riista- tai lihalientä (käytin Puljongin lientä)
Suolaa
Pippuria

Tilpehöörit (ruots. tillbehör)
1/2 l kantarelleja
2 omenaa
1 punasipuli
2 rkl voita
2 dl puolukoita
Suolaa
Pippuria

Kuori porkkanat, pienet sipulit ja juuriselleri. Leikkaa porkkana ja selleri pienemmiksi paloiksi. Ruskista lihapalat voissa, suolaa ja pippuroi. Laita paksupohjaiseen kattilaan ja sirottele päälle jauho ja lisää juurekset, mausteet, viini ja liemi.

Anna poreilla miedolla lämmöllä vähintään noin tunti.  Mausta suolalla ja pippurilla. Itse haudutin kahden tunnin ajan. Selleri hajosi pieneksi, mutta lihasta tuli hyvää ja mureaa.

Valmista tilpehöörit. Puhdista sienet ja lohko omenat sekä punasipuli. Sulata voi pannulla ja paista sipuli, omenat ja kantarellit, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta vielä löytyy purtavaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ripottele sörsseli padan päälle juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: