30.12.13

Nopeat gratinoidut vihersimpukat


Gratinoitujen simpukoiden valmistus on helppoa ja nopeaa. Tein näitä jouluksi, mutta sopisivat uudenvuoden viettoonkin kuplivien kera. Parasta on, että suurimman osan oikeasti kepeistä valmisteluista voi tehdä etukäteen.

Ajatus näistä tuli mieleen, kun muistelin Sardinian reissuamme kesältä. En ole aiemmin ollut kovin suuri simpukoiden ystävä, mutta nyt söin niitä kolmella eri tavalla valmistettuna ja olin myyty.

Sardiniassa pienen rantakaupunkimme merinäköalalla varustetussa ravintolassa oli romanttista nauttia hyvää viiniä pienten sinisimpukoiden kera. Toisella tavalla juhlavissa, mutta kotoisammissa kuvioissa päätin nyt kokeilla näitä vihersimpukoilla. Isoja, kauniita ja valmiiksi avattuna vain yhdessä kuoressa niin, että gratiinitahnan saattoi levittää nopeasti päälle ja laittaa kaverit uuniin.

Muistelin raaka-aineita ja pohdin mittasuhteita, kunnes kaupassa huomasin, että Pirkan vihersimpukoissa on juuri kaipaamani resepti. Hiukan hölmö olo tuli tästä Sardinia-Pirkka-mielleyhtymävertailusta, mutta en antanut sen hiljentää vauhtia.

Matkan välimerellinen tuulenvire ei ihan tavoittanut makua niin kuin ei koskaan huikeita reissuruokia kotimaassa syödessä, mutta hyviä tuli. Veljeni kysyi, saako ottaa lisää.

Jos teet kuten minä eli käytät pakastettuja simpukoita, muista laittaa ne sulamaan noin 10 tuntia aiemmin jääkaappiin. Ärsytti nousta sängystä pakastinta kaivelemaan juuri nukahtamisen keskellä.

Sovelsin hieman Pirkan reseptiä mittasuhteiden osalta silmämääräisesti hyvän seoksen saamiseksi. Alla paras arvaukseni siitä, miten itse tein. Jos ei valkosipulia laita 10 kynttä, voi tätä aika hyvin soveltaa omaan makuun.

Gluteenittomat näiustä voi tehdä käyttämällä gluteenitonta leipää tai jättämällä leivän kokonaan pois.

Gratinoidut vihersimpukat

500 g (pakastettuja) vihersimpukoita
(voit käyttää myös sinisimpukoita)

Gratiinitahnaan:
0,75 dl raastettua parmesaania
1 sitruunan kuori raasteena
3 pientä patongin palaa tai 1 paahtoleipä pienenä muruna
Kourallinen tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
1 valkosipulin kynsi pieneksi pilkottuna
0,5 dl öljyä
Mustapippuria
Suolaa

Etukäteisvalmistelut:
Sulata simpukat ajoissa. Pakastetuilla kestää 10 tuntia sulaa jääkaapissa. Gratiiniseoksen voit valmistaa aiemmin ja laittaa simpukat uuniin juuri ennen tarjoilua. Jos teet tahnan etukäteen, lisää öljy vasta ennen uunitusta. Kaiken muun voit raastaa ja silputa omaan kippoonsa valmiiksi.

Ennen tarjoilua:
Laita uuni 225 asteeseen. Sekoita gratiinitahnan ainekset. Annostele se sormin tai lusikoilla pellillä tai laakeassa uunivuoassa olevien simpukoiden päälle. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

21.12.13

Maalaispatepalat punaviiniviikunoilla ja palsternakka-mätileivät


Tässä loput pikkujoulujen resepteistä. Nämä olivat näyttäviä, mutta melko mutkattomia tehdä. Sopisivat hyvin myös uudenvuoden kutsuille.

Maalaispatepaloja punaviiniviikunoilla

Kirjasta Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul

18-20 kpl
2 dl punaviiniä
1 dl ruokosokeria
1 laakerinlehti
1 appelsiinin kuoren siivu (ei valkoista osaa)
5 tuoretta viikunaa, pienissä lohkoissa
4 siivua juureen tehtyä maalaisleipää
150 g maalaispateta

Keitä viini ja sokeri kokoon laakerinlehden ja appelsiinin kuoren palan kanssa laakeassa kasarissa ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes se saa siirapinoloisen koostumuksen. Ota pois liedeltä. 
Kääntele viikunalohkot siirappiin. Leikkaa leipä pieniin paloihin ja paahda kevyesti paistinpannulla tai uunissa. Levitä pateeta leiville, laita päälle viikunan lohko ja hieman siirappia.
Palsternakka-mätileivät
hs.fi/ruoka

n. 15 kpl

1 iso palsternakka
2 rkl voita
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Tilli-mätimousse:
100 g kirjolohen- tai siianmätiä
150 g ranskankermaa
1–2 tl dijoninsinappia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 salottisipuli
1 dl hienonnettua tilliä

Lisäksi:

15 makeaa mallasleipäviipaletta (Rosalan valmiita cocktailpaloja tai Maalahden limppu)
15 kivetöntä oliivia

Laita ensimmäiseksi mäti valumaan siivilään, jotta ylimääräiset nesteet valuvat pois ja moussen rakenteesta tulee leivällä pysyvä jämäkkä.

Kuori palsternakka ja leikkaa siitä sentin paksuisia viipaleita yhteensä noin 15 kappaletta. Nättejä pikkupaloja saat leikkaamalla samanlaisia pyöreän muotin kokoisia sekä juureksesta että leivästä, mutta hifistely voidaan myös jättää väliin ja olla hukkaamatta leipää.
Toinen vaihtoehto on käyttää Rosalan valmiita saaristolaisleipäcocktailpaloja, mutta parhaimpana sesonkiaikana ne saattavat loppua isostakin kaupasta kuten meille kävi.
Kuumenna voi pannulla, ja lisää palsternakkaviipaleet. Paista keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes palsternakat tuntuvat kypsiltä. Valuta päälle hunajaa ja ripottele pinnalle suolaa.

Sekoita ranskankerman joukkoon sinappi, hunaja ja suola. Kuori ja hienonna salottisipuli pieneksi silpuksi. Sekoita maustetun ranskankerman joukkoon sipulisilppu, tilli ja mäti. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla tai sokerilla.

Leikkaa mallasleipäviipaleista pyöreällä muotilla suurin piirtein palsternakkalanttien kokoisia paloja. Nostele leipäpaloille mätimoussea ja aseta päälle palsternakkalantti. Pistä cocktailtikkuun oliivi ja kiinnitä se leipäpalaan.

Artisokkatahna
Pitkän ylihyvä resepti Kädenvääntöä-blogista

1 prk (290/160g) artisokansydämiä
2 valkosipulinkynttä

Soseuta sauvasekottimella artisokansydämet ja valkosipulinkynnet. Lisää purkin öljyä joukkoon pikku hiljaa, kunnes olet löytänyt sopivan löysyyden. Kannattaa tehdä notkeaa tahnaa, joka kuitenkin pysyy vielä leivän päällä.

Tätä olen ennenkin tehnyt ja aina tykännyt. Pitkä vannoo Pirkan artisokkien nimeen, mutta en ollut nyt niin puritanisti, että olisin niitä erikseen toisesta kaupasta lähtenyt hankkimaan. Ei tullut silti kriisiä.

20.12.13

Pikkujoulureseptit ja juhlien järjestämisestä

Sanoin Stockan kassalle, etten enää ikinä järjestä pikkujouluja. Kassa nauroi.

Hetki ennen eilisiä pikkujouluja tuntui siltä, että maailma ei valmistu jouluksi, sillä varsinaisten töiden takia pitää koordinoida, varmistella ja hoitaa juhlajärjestelyjä. Lupauduin ideoimaan työpaikan pikkujouluja, ja lopulta päädyin koko pikkujoulukomiteaksi.

Alkoi kaduttaa, että olin ehdottanut mitään. Alun perin pohdittiin ruokailua muualla tai kokkikoulua, mutta sitten päädyttiin ideaan tehdä ruoat itse. Hauskempaa ja edullisempaa. Ja vähän työläämpää.

Kun juhlat alkoivat sillä, että kaikki käärivät hihansa, ottivat vähän ruoanlaittoviiniä ja laitettiin joululista soimaan, oli niin hyvä pöhinä päällä, että melkein itketti. Että saan tehdä näin hyvien tyyppien kanssa töitä ja onneksi päätettiin järjestää kekkerit itse.

Koetin kuitenkin olla liikaa liikuttumatta ja keskittyä toimintaan head chefinä. Vähän vähemmän kuitenkin Gordon Ramsayta ja vähän enemmän Nigellaa.

Ruoat saivat sen verran paljon kehuja, että luulen, ettei kyse ollut vain kohteliaisuudesta. Eräs työkaveri sanoi pöydässä, että voisi joulunakin syödä jotakin tällaista perinteisen lisäksi ja toinen tuntui olevan tyytyväinen, että pikkujoulupöytä oli jotain uutta eikä vain kinkkua ja rosollia.

 Muutamia kommentteja järjestelyistä

Osa ruoista tehtiin itse ja osa ostettiin valmiina. Tämä satsi riitti mainiosti 14 hengelle eikä kovasti jäänyt yli.

Ruokien tekeminen sujui sutjakkaasti, kun toimin lempeänä työnjohtajana ja vastuutin eri ihmiset tekemään eri asioita, leikkaamaan, kattamaan, keittämään ja raastamaan. Ilman vahtimista osa miehistä olisi livahtanut ruoanlaittoviinin kera syrjemmälle seuraamaan.

Jos meinaa järjestää vastaavia, ei kannata poistua paikalta myös sen takia, että ihmisillä tulee kysyttävää resepteistä. Lähetä siis muut Alkoon.

Laitan tähän myös valmiina hankittujen määrät ja kommentit niin voi vähän arvioida, miten paljon menee. Määrä riippuu aina hieman vuodenajasta, kellonajasta, ihmisten ruokatottumuksista, juomasta ja tilaisuuden kestosta.

Me aloimme kokkaamisen neljältä. Pöytään käytiin noin puoli seitsemän. Juhlista osa lähti aikaisin, osa viipyi puoleen yöhön.

Tarvikkeet hankittiin kaupasta päivällä, kun siellä oli vähän väkeä. Kolmen hengen voimin ostoksiin meni noin tunti, kun en ollut kovin tarkkaa kauppalistaa tehnyt ja kauppa ei ollut kaikille tuttu.

Ohjelmaksi riitti ruoanlaitto yhdessä ja samana päivänä ostamani Rähinä-Alias sekä miehille sauna. Olin valmistellut toisenkin vapaaehtoisen ja kevyen ohjelmanumeron, mutta se jäi pois. Ihmiset kaipaavat vapaata seurustelua varsinkin loppuillasta.

Uusi Alias oli hauska, mutta vaatii vähän tilanteeseen heittäytymistä. Ennakkoluulojen ei kannata antaa hämätä ja kannustus kelpaa jokaiselle. Parhaat riimit taisivat tulla nyt niiltä, jotka eivät ehkä muuten ole ensimmäisinä suuna päänä.


Itse tehtiin
Taatelit juustolla ja saksanpähkinällä
Taatelit pekonilla
Kaali-cheddarminipitsat
Maalaispatepaloja punaviiniviikunoilla
Artisokkatahna
Palsternakka-mätileivät

Valmiina hankittiin
2 hiilisiikaa
 1 savusiika
2 pehmeää, maukasta brie-juustoa
2 Aura-juustoa
1 kova juusto (nimen jo unohdin)
180 g italialaista salamia
150 g kalkkunaleikettä
4 pussia valmiiksi revittyä vihreää salaattia
1 kurkku
2 rasiaa pisaratomaatteja
Patonkia (hankittiin 5, se oli liikaa)
3 suklaarasiaa (ei tarvittu näin monta)
1 rasia vihreitä kuulia (näitä arvostettiin)
1 pkt Annas pepparkakor -pipareita (eivät menneet kovin hyvin kaupaksi)
Glögiä (unohdettiin keittää aiemmin, myöhemmin ei jaksanut)

Juomana toimi punaviini, kuohuviini, kivennäisvesi ja cokis. Miehet hankkivat vielä saunaolutta loppuillaksi.

Koristeina oli valkoiset pöytäliinat, punaiset servietit, Iittalan eri väriset Kivi-tuikut ja punaisessa valokuvaraamissa ollut menu.

Tässä testatuista ja toimivista resepteistä ensimmäiset. Lisään linkit muihin sitä mukaa kuin ne julkaisen lähiaikoina. 

Taatelit juustolla ja saksanpähkinällä
Brennan-Siegelmann: Cocktailkutsut

24 suurta taatelia
60 g parmesania
24 saksanpähkinän puolikasta

Tee joka taateliin veitsellä pitkittäinen viilto ja poista varovasti kivet. Leikkaa tai höylää juustosta nauhamaisia suikaleita. Työnnä jokaisen taatelin sisään hieman juustoa ja puolikas saksanpähkinä. 
Taatelit pekonilla
20 kivettömiä taatelia
120 g pekonia

Laita uuni 200 asteeseen. Kieritä pekonia taatelin ympäri. Tarvittaessa leikkaa pekonia pitkittäin kahtia. Paista uunissa 10-15 minuuttia.

Kaali-cheddarminipitsat
Kirjasta Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul 
20 kpl
50 g tuorehiivaa
6 dl vettä
6 rkl oliiviöljyä
3 tl suolaa
15 dl vehnäjauhoja
1 rasia lehtikaalia (n. 2 kämmenellistä)
4 sipulia
Oliiviöljyä
Pippuria ja suolaa
500 g raastettua cheddaria

Tämä on tuplattu resepti. Voit myös puolittaa reseptin. Meillä pitsoja jäi yli, joten yksinkertainen olisi voinut riittää.
Murusta hiiva isoon kulhoon. Lisää vesi, öljy ja 3 tl suolaa. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauho vähän kerrallaan ja sekoita 5-10 minuuttia käsin. Peitä kulho ja anna seistä noin 1-1,5 tuntia.
Leikkaa pois kaalin paksu kanta. Suikaloi kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja pilko sipuli. Paista sipuli öljyssä, kunnes se on pehmeä ja kiiltävä. Lisää kaali ja paista matalalla lämmöllä n. 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jaa taikina noin 20 osaan ja kaulitse pieniä pitsapohjia. Lisää kaaliseos ja juusto. Paista 250 asteessa uunin keskiosassa n. 10 minuuttia.