14.10.13

Suolainen perunaleivos punajuurimarengilla



Mustajuuri on syksyn parsa, ja sopii punaviinisiirapin ja punajuurimarengin kera tarjottavaan perunaleivokseen lempeän makunsa ansiosta. Kauden ainekset ovat muutenkin esillä, ja annos passaa vaikka lihatonta lokakuuta viettävien viikonloppuherkutteluun keveän pinot noir -viinin kanssa.

Idea suolaisesta perunaleivoksesta punajuurimarengilla on herättänyt huomiota kavereissa, joille olen siitä kertonut. Eräs ystävä totesi kuvasta "Vau!" ja reseptin nimen kuultuaan, että söisi, mutta kyynisesti.

Tämä on hyvä lähtökohta Cono Sur -kisaan, jossa piti tehdä alku- tai pääruoka taikka suolainen leivos, jonka pääraaka-aineena olisi peruna, lammas, lohi tai omena.

Äänestä potatisbakelsea pohjoismaisessa Cono Sur -reseptikisassa täällä.

Voit voittaa Makuja Pohjolasta -kirjan, jossa muun muassa kisan päätuomari Michael Björklund (meni just niinku Strömsössä -kokki) on vaikuttanut.

Suolainen perunaleivos punajuurimarengilla

Suolainen perunaleivos:
350 g jauhoista perunaa (n. 3 isoa)
75 g mustajuurta (vajaa yksi juuri)
1 pieni valkosipulin kynsi
1 dl piimää
50 g voita
1 iso muna
¾ dl vehnäjauhoja
¾ dl mantelijauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl suolaa
1,5 tl mustapippuria
3 tl tuoretta rosmariinia

Punajuurimarenki:
1 pieni punajuuri (n. 100 g)
1 tl punaviinietikkaa
2 valkuaista
1 dl erikoishienoa sokeria

Pinot noir -siirappi:
1 dl punaviiniä (Cono Sur Bicicleta Pinot Noir)
1 dl sokeria
mustapippuria

Pese ja kuori perunat, mustajuuri sekä punajuuri. Keitä perunat sekä pieniin paloihin pilkottu mustajuuri kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Pilko punajuuri pieneksi ja keitä vedessä, johon on lisätty punaviinietikkaa. Sekoita kiehumisen aikana kuivat ainekset eli vehnäjauhot, mantelijauho, kaakao, leivinjauhe, suola sekä vastarouhittu mustapippuri. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kun punajuuren palat ovat pehmeitä, kaada vesi pois ja soseuta. Anna jäähtyä. Ota kananmunat huoneenlämpöön.

Lisää perunoiden ja mustajuuren päälle kuutioitu voi, ja muussaa survimella ja haarukalla tai sauvasekoittimella soseeksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi. Riko sekaan yksi muna, ja lisää piimä sekä pilkottu rosmariini. Sekoita.

Kaada taikina pieneen voideltuun leipävuokaan, joka lepää leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä, ja paista noin 30-35 minuuttia.

Sekoita pinot noir -siirappi. Laita kattilaan punaviini ja sokeri sekä mustapippuri. Anna poreilla matalalla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.

Perunaleivoksen kypsyttyä irrota kakun reunat veitsellä, ja kumoa se leivinpaperille pohja ylöspäin. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Aloita marengin valmistaminen. Älä tee marenkia etukäteen odottelemaan. Vatkaa koneella valkuaisia, ja lisää sokeri lusikallinen kerrallaan joukkoon. Käytä kuivaa, puhdasta kulhoa ja vatkainta. Marenki on valmista, kun se on tömäkkää, kiiltävän valkoista, ja siihen alkaa muodostua huippuja, jotka eivät laskeudu. Sekoita punajuurisose varovasti käännellen marenkiin niin, että väri ei ole aivan tasainen.

Laita marenkivaahto pursotuspussiin, ja pursota pieniä marenkilakkeja tiiviisti toistensa viereen jonomaisesti. Jätä muutaman millin vara marenkijonojen väleihin leivosten leikkaamista varten. Voit myös levittää marengin veitsellä koko kakun päälle tehden siihen veitsen kärjellä pieniä aaltoja. Laita pelti takaisin uuniin noin 5 minuutiksi.

Seuraa marengin värin muuttumista. Kun se alkaa pinnalta tummentua, on se pian valmista. Leikkaa kakku leivoksiksi terävällä veitsellä, joka on kasteltu hanan alla kuumassa vedessä ja kuivattu liinalla. Tarjoa punaviinisiirappia sekä Cono Sur Bicicleta Pinot Noir viiniä suolaisen perunaleivoksen kaverina.