23.6.13

Raparperisiiderisiirappi


Raparperista, siideristä ja limen kuoresta syntyy hauska ja vaivaton siirappi briejuustolle. Varsinainen keskikesän yöherkku.

Raparperisiiderin tekeminen on yksinkertaista, kun kasassa on hyvät ainekset. Kokoon keittämisen jälkeen jäljelle jää tiivis tujaus punaista siirappia, joka näyttää ja maistuu kesältä.

Bonuksena keittelystä syntyy sivutuotteena maukas raparperimössö, jolla voi maustaa aamiaisjogurtin, jäätelön, laittaa piirakan pohjalle tai vaikka leipoa sisälle leipään.

Tällä reseptillä osallistun Happy Joe Organic -siiderin Onni on yksinkertaista -kilpailuun.

Raparperisiiderisiirappi brien kera

500 g tuoretta raparperia (n. 6 varren punainen osa)
3-4 dl luomuomenasiideriä
0,5 dl sokeria
1 luomulimen kuori
2 vahvan mintun lehteä

Briejuusto
Pistaaseja koristeeksi

Pilko puhtaat, kiinteät raparperin kuoret noin kahden sentin paloiksi. Älä kuori varsia. Käytä erityisesti punaista kuoren osaa, jotta saat siirappiin kauniin värin. Laita kattilaan raparperit ja siideri. Aloita kolmella desillä ja lisää tarvittaessa hieman lisää. Anna porista keskilämmöllä välillä sekoitellen.

Kun raparperit ovat pehmenneet, kaada neste siivilän läpi kulhoon. Säästä ehdottomasti keitetty raparperi, ja laita vaikka pakkaseen, jos et käytä seuraavien päivien aikana muiden herkkujen maustajana.

Pese lime ja raasta siitä raastimen hienolla terällä vain vihreää kuoren ylintä kerrosta. Valkoinen on kitkerää, joten jätä se rauhaan. Laita punainen neste takaisin kattilaan, lisää limen kuori sekä sokeri.

Keitä hiljalleen kokoon noin vartin verran koko ajan sekoittaen, jotta sokeri ei pala pohjaan. Loppuvaiheessa keittämistä voit laittaa pari mintun lehteä mukaan makua antamaan.

Koska tarkoitus on nauttia siirapista juuston kera, se saa olla melko tymäkkää. On kuitenkin makuasia, kuinka soljuvaa nestettä haluat. Itse keittelin niin kauan, että siirappi oli selkeästi alle desi.

Kun seos on mielestäsi valmis, poista mintun lehdet. Kaada siirappi puhtaaseen hillopurkkiin, ja laita kansi päälle. Säilytä jääkaapissa, jos et tarjoile heti.

Valuta siirappia brien päälle, murskaa koristeeksi sekä suutuntumaa antamaan pistaaseja ja nauti vaikka siiderin kera hämyisenä kesäiltana puutarhassa lyhtyjen loisteessa.