27.1.13

Alsacen hapankaali

Olen käynyt monta kertaa Strasbourgissa ja joka kerta nähdessäni hapankaalin ruokalistalla skipannut sen välittömästi. Mikä virhe!

Tämän huomasin nyt tammikuussa, kun osallistuimme alsacelaisen ruoan iltaan. Oletin etukäteen kukon viinissä olevan suosikkini viiden ruokalajin menusta, mutta hapankaali yllätti.

Choucroute (lausutaan kuin shukrut) on ranskalainen sana Sauerkrautille, hapankaalille. Paljon kauniimpi ranskalaisittain mielestäni.

Alsace tai Elsass on Ranskassa aivan Saksan rajalla, ja kuulunut maailmansotien ympärillä kummallekin maalle. Ruokakulttuuri on siis napannut vaikutteita molemmilta puolilta.

En tehnyt ruokahankintoja enkä muistanut kysyä, mistä mainiot makkarat hankittiin, mutta veikkaan, että hallista. Niihin kannattaa panostaa, jos mahdollista, mutta aina voi myös soveltaa, kunhan lihapitoisuus on korkea. Mukana saa mielellään olla jotain savustettua.

Viininä kävisi hyvin myös Riesling. Samppanjaa käyttämällä ruokalaji onkin Choucroute Royale. Meillä laseissa, mutta ei tuossa yllä olevassa, helkkyi Gustave Lorentz Sylvaner Réserve.

Mustan makkaran tilalla ollut veripalttu siirtyi omalta lautaseltani vaivihkaa miehen puolelle. Ei ollut ihan suosikkini, vaikka hyvältä se näytti lautasella. Muuten tämä oli illan ykkönen, todella maukas talviruoka.

Choucroute garnie a l'Alsacienne
(8 hengelle, usean ruokalajin illallisella riittää 18:lle)

2 kg hapankaalia
2 possun potkaa
0,5 savustettu possunkylki
300 g savustettua pekonia
300 g suolattua pekonia
250 g bratwurstia
4 Montbéliardin makkaraa
4 pientä Strasbourgin makkaraa
4 maksamykyä
2 mustaa makkaraa tai veripalttua
0,5 l Sylvaner-viiniä
2 sipulia
4 valkosipulin lohkoa
8 katajanmarjaa
1 laakerinlehti
1 nippu ruohosipulia
150 g laardia
8 perunaa
Suolaa
Pippuria

Pese hapankaali useita kertoja ja anna valua hyvin. Pilko sipuli. Laita isoon uuninkestävään pataan laardi, ja kuullota hakattu sipuli. Lisää viini ja vähän vettä tai lihalientä. Lisää kaikki paloitellut possunpalat (potka, kylki, pekoni) ja laita päällimmäiseksi hapankaali.

Mausta varovasti suolalla ja pippurilla. Muista, että pekoni on melko suolaista. Lisää valkosipulin lohkot, ruohosipuli, katajanmarjat ja laakerinlehti. Anna kiehua hiljalleen 1,5 tuntia.

Kun kiehuttelun loppupäätä lähestytään, voi valmistella seuraavat askeleet.

Keitä perunat puolikypsiksi, puolita ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Murskaa kädellä tai lastalla niin, että pinta rikkoontuu ja pirskota päälle vettä. Paista muutamia minuutteja uunissa 175 asteessa, kunnes reunat ovat rapeita.

Lämmitä vedessä Strasbourgin ja Montbéliardin makkarat ja maksamykyt. Paista bratwurstit ja musta makkara. Paloittele annospaloiksi.

Tarkista mausteet ja nosta lautaselle hapankaali. Aseta lihat ja makkarat päälle, ja perunat kylkeen.

Tarjoa valkoviinin, oluen tai kivennäisveden kera.

3.1.13

Nopeasti livahtanut joulu ja arvonnan tulos

Marimekon Hauki-muotti (ylälaidassa) ja hummeri olivat pipari-illan suosikkeja
Joulu oli taas ovela ja livahti liian nopeasti ohi. Halusin valmistautua oikein hyvissä ajoin joulutunnelmaan. Varsinainen juhlamieli hiipi päälle kuitenkin vasta aattona, vaikka poikkeuksellisen monta pikkujoulukutsua tuli tänä vuonna, lunta oli massoittain ja saimme koiran joulukaveriksi kylään peräti kymmeneksi päiväksi.

Kolmet pikkujoulut menivät osaltani sivu suun kamalan jouluflunssan puskiessa päälle juuri ennen juhlapyhiä, ja loppuvuoden työtaakka oli aivan riittävä yhdelle ihmiselle. Joululoma onkin mennyt rehellisesti levätessä.

Välillä olen lotvauttanut korviani hyvän elokuvan tai keskustelun pariin, ja muutamaan otteeseen harkinnut jopa pyykinpesua. Joulunahan meillä ei pestä pyykkiä. Koneellakin on lomaa.

Nyt koneen hyrrätessä onkin loistava aika vihdoin ja viimein julistaa jouluarvonnan tulokset. Pahoittelen venähtänyttä arvontaa! Tietokone oli näköjään myös lomalla kanssani, ja Coolstuffkin ehti livahtaa lomille ennen arvonnan päättymistä. Eilen sain voittokoodit ja oli aika pyöräyttää bingolotto pystyyn.

Internetin (isolla i:llä kuten ennen vanhaan) uumenista löydetty satunnaislukugeneraattori arpoi seuraavat kommentit voittajiksi. Voittajille on ilmoitettu sähköpostitse.

Suklaasuihkulähde
Kommentti 19
Portobello: Hyvä ruoka ja juoma, tunnelma, odotus, ystävät ja perhe, hyvä kirja, tuoksut.

C-kasettikeksimuotti
Kommentti 8
Aila/Heleen's Hobbies: Aina on aihetta juhlaan ja jokaisesta päivästä kun löytää jotain pientä kivaa, elämä maistuu paremmalta! Parasta on, kun nuoriso kotiutuu joululomalle!

Pac-Man pikkuleipämuotit
Kommentti 16
fidefi: parasta on se, kun joka paikassa on niin kaunista koristelujen ansiosta. hohtavaa kultaa ja hopeaa, punaista, erilaisia materiaaleja ja tuoksuja. ja tietysti jouluruuat ja niiden valmistelu.

Onnea voittajille! Lämpöisiä kommentteja tuli monia, niitä oli kiva lukea. Kiitos myös Coolstuffille palkinnoista!

Omasta mielestäni talven juhlakaudessa parasta (olipas hölmösti valittu kysymys, kauheat paineet valita parasta) on ehkäpä se aika, kun odottaa ja valmistelee juhlia, joulua tai uutta vuotta.

Ja tietenkin nigellamaisesti se hetki, kun aatto on ohi ja saa hiipiä jääkaapista hakemaan yöpalaa, ja käpertyä viltin alle hyvän kirjan tai elokuvan kanssa.