20.12.13

Pikkujoulureseptit ja juhlien järjestämisestä

Sanoin Stockan kassalle, etten enää ikinä järjestä pikkujouluja. Kassa nauroi.

Hetki ennen eilisiä pikkujouluja tuntui siltä, että maailma ei valmistu jouluksi, sillä varsinaisten töiden takia pitää koordinoida, varmistella ja hoitaa juhlajärjestelyjä. Lupauduin ideoimaan työpaikan pikkujouluja, ja lopulta päädyin koko pikkujoulukomiteaksi.

Alkoi kaduttaa, että olin ehdottanut mitään. Alun perin pohdittiin ruokailua muualla tai kokkikoulua, mutta sitten päädyttiin ideaan tehdä ruoat itse. Hauskempaa ja edullisempaa. Ja vähän työläämpää.

Kun juhlat alkoivat sillä, että kaikki käärivät hihansa, ottivat vähän ruoanlaittoviiniä ja laitettiin joululista soimaan, oli niin hyvä pöhinä päällä, että melkein itketti. Että saan tehdä näin hyvien tyyppien kanssa töitä ja onneksi päätettiin järjestää kekkerit itse.

Koetin kuitenkin olla liikaa liikuttumatta ja keskittyä toimintaan head chefinä. Vähän vähemmän kuitenkin Gordon Ramsayta ja vähän enemmän Nigellaa.

Ruoat saivat sen verran paljon kehuja, että luulen, ettei kyse ollut vain kohteliaisuudesta. Eräs työkaveri sanoi pöydässä, että voisi joulunakin syödä jotakin tällaista perinteisen lisäksi ja toinen tuntui olevan tyytyväinen, että pikkujoulupöytä oli jotain uutta eikä vain kinkkua ja rosollia.

 Muutamia kommentteja järjestelyistä

Osa ruoista tehtiin itse ja osa ostettiin valmiina. Tämä satsi riitti mainiosti 14 hengelle eikä kovasti jäänyt yli.

Ruokien tekeminen sujui sutjakkaasti, kun toimin lempeänä työnjohtajana ja vastuutin eri ihmiset tekemään eri asioita, leikkaamaan, kattamaan, keittämään ja raastamaan. Ilman vahtimista osa miehistä olisi livahtanut ruoanlaittoviinin kera syrjemmälle seuraamaan.

Jos meinaa järjestää vastaavia, ei kannata poistua paikalta myös sen takia, että ihmisillä tulee kysyttävää resepteistä. Lähetä siis muut Alkoon.

Laitan tähän myös valmiina hankittujen määrät ja kommentit niin voi vähän arvioida, miten paljon menee. Määrä riippuu aina hieman vuodenajasta, kellonajasta, ihmisten ruokatottumuksista, juomasta ja tilaisuuden kestosta.

Me aloimme kokkaamisen neljältä. Pöytään käytiin noin puoli seitsemän. Juhlista osa lähti aikaisin, osa viipyi puoleen yöhön.

Tarvikkeet hankittiin kaupasta päivällä, kun siellä oli vähän väkeä. Kolmen hengen voimin ostoksiin meni noin tunti, kun en ollut kovin tarkkaa kauppalistaa tehnyt ja kauppa ei ollut kaikille tuttu.

Ohjelmaksi riitti ruoanlaitto yhdessä ja samana päivänä ostamani Rähinä-Alias sekä miehille sauna. Olin valmistellut toisenkin vapaaehtoisen ja kevyen ohjelmanumeron, mutta se jäi pois. Ihmiset kaipaavat vapaata seurustelua varsinkin loppuillasta.

Uusi Alias oli hauska, mutta vaatii vähän tilanteeseen heittäytymistä. Ennakkoluulojen ei kannata antaa hämätä ja kannustus kelpaa jokaiselle. Parhaat riimit taisivat tulla nyt niiltä, jotka eivät ehkä muuten ole ensimmäisinä suuna päänä.


Itse tehtiin
Taatelit juustolla ja saksanpähkinällä
Taatelit pekonilla
Kaali-cheddarminipitsat
Maalaispatepaloja punaviiniviikunoilla
Artisokkatahna
Palsternakka-mätileivät

Valmiina hankittiin
2 hiilisiikaa
 1 savusiika
2 pehmeää, maukasta brie-juustoa
2 Aura-juustoa
1 kova juusto (nimen jo unohdin)
180 g italialaista salamia
150 g kalkkunaleikettä
4 pussia valmiiksi revittyä vihreää salaattia
1 kurkku
2 rasiaa pisaratomaatteja
Patonkia (hankittiin 5, se oli liikaa)
3 suklaarasiaa (ei tarvittu näin monta)
1 rasia vihreitä kuulia (näitä arvostettiin)
1 pkt Annas pepparkakor -pipareita (eivät menneet kovin hyvin kaupaksi)
Glögiä (unohdettiin keittää aiemmin, myöhemmin ei jaksanut)

Juomana toimi punaviini, kuohuviini, kivennäisvesi ja cokis. Miehet hankkivat vielä saunaolutta loppuillaksi.

Koristeina oli valkoiset pöytäliinat, punaiset servietit, Iittalan eri väriset Kivi-tuikut ja punaisessa valokuvaraamissa ollut menu.

Tässä testatuista ja toimivista resepteistä ensimmäiset. Lisään linkit muihin sitä mukaa kuin ne julkaisen lähiaikoina. 

Taatelit juustolla ja saksanpähkinällä
Brennan-Siegelmann: Cocktailkutsut

24 suurta taatelia
60 g parmesania
24 saksanpähkinän puolikasta

Tee joka taateliin veitsellä pitkittäinen viilto ja poista varovasti kivet. Leikkaa tai höylää juustosta nauhamaisia suikaleita. Työnnä jokaisen taatelin sisään hieman juustoa ja puolikas saksanpähkinä. 
Taatelit pekonilla
20 kivettömiä taatelia
120 g pekonia

Laita uuni 200 asteeseen. Kieritä pekonia taatelin ympäri. Tarvittaessa leikkaa pekonia pitkittäin kahtia. Paista uunissa 10-15 minuuttia.

Kaali-cheddarminipitsat
Kirjasta Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul 
20 kpl
50 g tuorehiivaa
6 dl vettä
6 rkl oliiviöljyä
3 tl suolaa
15 dl vehnäjauhoja
1 rasia lehtikaalia (n. 2 kämmenellistä)
4 sipulia
Oliiviöljyä
Pippuria ja suolaa
500 g raastettua cheddaria

Tämä on tuplattu resepti. Voit myös puolittaa reseptin. Meillä pitsoja jäi yli, joten yksinkertainen olisi voinut riittää.
Murusta hiiva isoon kulhoon. Lisää vesi, öljy ja 3 tl suolaa. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauho vähän kerrallaan ja sekoita 5-10 minuuttia käsin. Peitä kulho ja anna seistä noin 1-1,5 tuntia.
Leikkaa pois kaalin paksu kanta. Suikaloi kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja pilko sipuli. Paista sipuli öljyssä, kunnes se on pehmeä ja kiiltävä. Lisää kaali ja paista matalalla lämmöllä n. 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jaa taikina noin 20 osaan ja kaulitse pieniä pitsapohjia. Lisää kaaliseos ja juusto. Paista 250 asteessa uunin keskiosassa n. 10 minuuttia.

Ei kommentteja: