21.12.13

Maalaispatepalat punaviiniviikunoilla ja palsternakka-mätileivät


Tässä loput pikkujoulujen resepteistä. Nämä olivat näyttäviä, mutta melko mutkattomia tehdä. Sopisivat hyvin myös uudenvuoden kutsuille.

Maalaispatepaloja punaviiniviikunoilla

Kirjasta Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul

18-20 kpl
2 dl punaviiniä
1 dl ruokosokeria
1 laakerinlehti
1 appelsiinin kuoren siivu (ei valkoista osaa)
5 tuoretta viikunaa, pienissä lohkoissa
4 siivua juureen tehtyä maalaisleipää
150 g maalaispateta

Keitä viini ja sokeri kokoon laakerinlehden ja appelsiinin kuoren palan kanssa laakeassa kasarissa ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes se saa siirapinoloisen koostumuksen. Ota pois liedeltä. 
Kääntele viikunalohkot siirappiin. Leikkaa leipä pieniin paloihin ja paahda kevyesti paistinpannulla tai uunissa. Levitä pateeta leiville, laita päälle viikunan lohko ja hieman siirappia.
Palsternakka-mätileivät
hs.fi/ruoka

n. 15 kpl

1 iso palsternakka
2 rkl voita
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Tilli-mätimousse:
100 g kirjolohen- tai siianmätiä
150 g ranskankermaa
1–2 tl dijoninsinappia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 salottisipuli
1 dl hienonnettua tilliä

Lisäksi:

15 makeaa mallasleipäviipaletta (Rosalan valmiita cocktailpaloja tai Maalahden limppu)
15 kivetöntä oliivia

Laita ensimmäiseksi mäti valumaan siivilään, jotta ylimääräiset nesteet valuvat pois ja moussen rakenteesta tulee leivällä pysyvä jämäkkä.

Kuori palsternakka ja leikkaa siitä sentin paksuisia viipaleita yhteensä noin 15 kappaletta. Nättejä pikkupaloja saat leikkaamalla samanlaisia pyöreän muotin kokoisia sekä juureksesta että leivästä, mutta hifistely voidaan myös jättää väliin ja olla hukkaamatta leipää.
Toinen vaihtoehto on käyttää Rosalan valmiita saaristolaisleipäcocktailpaloja, mutta parhaimpana sesonkiaikana ne saattavat loppua isostakin kaupasta kuten meille kävi.
Kuumenna voi pannulla, ja lisää palsternakkaviipaleet. Paista keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes palsternakat tuntuvat kypsiltä. Valuta päälle hunajaa ja ripottele pinnalle suolaa.

Sekoita ranskankerman joukkoon sinappi, hunaja ja suola. Kuori ja hienonna salottisipuli pieneksi silpuksi. Sekoita maustetun ranskankerman joukkoon sipulisilppu, tilli ja mäti. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla tai sokerilla.

Leikkaa mallasleipäviipaleista pyöreällä muotilla suurin piirtein palsternakkalanttien kokoisia paloja. Nostele leipäpaloille mätimoussea ja aseta päälle palsternakkalantti. Pistä cocktailtikkuun oliivi ja kiinnitä se leipäpalaan.

Artisokkatahna
Pitkän ylihyvä resepti Kädenvääntöä-blogista

1 prk (290/160g) artisokansydämiä
2 valkosipulinkynttä

Soseuta sauvasekottimella artisokansydämet ja valkosipulinkynnet. Lisää purkin öljyä joukkoon pikku hiljaa, kunnes olet löytänyt sopivan löysyyden. Kannattaa tehdä notkeaa tahnaa, joka kuitenkin pysyy vielä leivän päällä.

Tätä olen ennenkin tehnyt ja aina tykännyt. Pitkä vannoo Pirkan artisokkien nimeen, mutta en ollut nyt niin puritanisti, että olisin niitä erikseen toisesta kaupasta lähtenyt hankkimaan. Ei tullut silti kriisiä.

Ei kommentteja: