16.9.13

Kurpitsahalloumipasteija kasvisliemellä


Tiedättehän itse keitetyn lihaliemen, joka nautitaan lihapasteijan kera? Halusin kokeilla tätä vanhan ajan herkkua kasvisversiona uudenlaisella tvistillä.

Pohdin pitkään, mistä aineksista sen tekisin ja mahtaisiko se edes onnistua. Halloumi oli heti kärjessä mukana, sillä kesärakkauteni tähän kreikkalaiseen juustoon ei ole vielä ohi. Ajattelin suolaisen sulamattoman juuston kaipaavan rinnalleen jotakin makeampaa, ja nyt on kurpitsan sesonki.

Lopputulos oli maukas, ja taas mietin, miksen keittele liemiä useammin itse. Kasvisliemi varsinkin on helppo ja nopea valmistaa, ja pesee mennen tullen kaupan kuutiot.

Hämärtyvässä syysillassa tämä kävisi esimerkiksi pienempänä annoskokona alkuruoaksi tai suuremmassa koossa parempana iltapalana viinilasillisen kera.

Osallistun tällä reseptillä Jacob's Creekin kasvisruokakilpailuun, jossa tarkoituksena on laatia murkinaa Earth.Vine.Grape luomuchardonnayn seuraksi. Viini on firmalta saatu, mutta muut ainekset itse hankittuja.

Ehdotan, että teet kasvisliemen jääkaappiin maustumaan ja kurpitsahalloumitäytteen edellisenä päivänä ennen tarjoamista omaa ajanhallintaa helpottamaan, mutta ei se niin nuukaa ole, samana päivänäkin ehtii.

Kurpitsahalloumipasteija kasvisliemellä
(noin neljälle, pienemmässä koossa useammalle)

Kasvisliemi

10 cm purjon vartta
10 cm lehtisellerin vartta
1 iso sipuli
1 porkkana
n. 100 g lanttua
1,5 l vettä
3 dl valkoviiniä (käytin luomuchardonnayta)
1 laakerinlehti
1 tuoreen timjamin oksa
2 oksaa rakuunaa
suolaa

Kuori ja pese juurekset. Pilko ne ronskisti isoiksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää vesi, valkoviini, suola ja laakerinlehti. Anna kiehahtaa ja porista hiljaa ilman kantta noin 30 minuuttia. Kuori välillä pinnalle nousevaa valkoista vaahtoa lusikalla pois. Kun keittely alkaa lähestyä loppuaan, lisää timjami ja rakuuna. Siivilöi neste talteen ja laita jäähtymään.

Voit pitää lientä jääkaapissa yön yli tai hätäisempänä nauttia jo samana päivänä. Jos haluat säilyttää mahdollista ylijäävää liemeä pari päivää pidempään, voit pakastaa sen esimerkiksi jääpala-astiassa, josta saat myöhemmin kätevästi valittua sopivan määrän sulatettavaksi.

Kurpitsatäyte halloumimurulla

1,5 kg kurpitsaa (käytin oranssia talvikurpitsaa, sitä halloweenmallia)
1 dl juoksevaa hunajaa
200 g halloumia
voita tai öljyä paistamiseen
70 g kuorimattomia suolattuja pistaaseja
(tai n. 35 g kuorittuja)
luomusitruuna
tuoretta timjamia
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsasta noin neljän sentin lohkoja, ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, ja ota pelti hetkeksi uunista. Laita uunin grillivastukset päälle, ja lorauta kurpitsoille hunajaa. Laita takaisin uuniin noin viideksi minuutiksi, mutta seuraa uunia, etteivät kurpitsat pala.

Kurpitsan paahtuessa rauhassa uunissa valmistele loput täytteestä. Leikkaa halloumista pieninpieniä kuutioita. Leikkaa valkosipulin kynsi hyvin pieneksi. Paista halloumi pannulla rasvassa kunnes sen pinnat ovat osin ruskeita. Laita astiaan odottamaan, ja sekoita hieman, jotta kuumat juustokuutiot eivät jämähdä yhteen. Paista valkosipuli nopeasti kuumalla pannulla ruskeahkoksi.

Sekoita halloumi sekä valkosipuli yhteen, ja lisää joukkoon luomusitruunan kuorta. Raasta vain sitruunan keltaista kuoriosaa raastimen hienolla terällä, ei valkoista kitkerää. Lisää timjamin lehtiä, vastarouhittu mustapippuri ja veitsellä tai tehosekoittimessa rouhitut pistaasit.

Kurpitsan ollessa valmista lusikoi sen pehmeä oranssi liha kulhoon. Sekoita sileäksi haarukalla tai sauvasekoittimella. Sekoita kurpitsan hieman jäähdyttyä halloumimuru joukkoon.

Piirakkataikina
(voit oikaista ja käyttää valmista voitaikinaa)

6 dl vehnäjauhoja
2 munaa
200 g voita
2 tl suolaa
1-2 munaa voiteluun
0,5-1 dl kurpitsansiemeniä

Kuutioi voi pieneksi. Nypi sormilla jauhot, kaksi munaa, voi ja suola kulhossa tasaiseksi massaksi. Kauli taikinasta noin puolen sentin levy. Ota siitä muotilla tai esimerkiksi lasin tai kulhon avulla pyöreitä pohjia. Voit säädellä muotin koon avulla sitä, kuinka suureen nälkään näitä nautitaan.

Piirakkataikinan teossa ei nokka kauan tuhise, joten oikaisu valmistaikinan kanssa ei välttämättä ole tarpeen.

Asettele pohjista puolet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lusikoi täytettä piirakkapohjien keskelle niin, ettei siitä tule liian kukkurainen tai aivan reunoille ulottuva. Laita loput pohjat piirakoiden kanneksi. Taputtele kannet sormilla kiinni poistaen mahdolliset ilmakuplat ja painaen reunat yhteen. Painele reunat haarukoilla kiinni, ja voitele piirakat munalla. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä.

Tarjoile kurpitsapiirakat lämpiminä kuuman kasvisliemen kera. Halutessasi voit tarjota liemen erikseen piirakoiden vierellä omasta kulhostaan.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Ihana ohje! Jääkaapissa olisikin sopivasti kurpitsa odottamassa.

Rauna kirjoitti...

Kiitos Ulla! Olin kyllä todella tyytyväinen tähän eli kehtaan kannustaa kokeilemaan.

Ja taikina kannattaa pyöräyttää itse, tulee nopsaan ja on niin paljon parempaa. Hanna Jensenin blogista aikoinaan bongasin, että suolainen murotaikina toimisi pasteijassa kivasti, vaikka alun perin meinasin ihan perinteistä voitaikinaa kolmesti kaulita. Nyt päästiin vähän vähemmällä! :)