13.7.12

Retiisihiiret ja juustokakkumansikat minuutissa

Nimipäiväkesteille tehtiin retiisihiiriä ja noin minuutissa tehtäviä "mansikkajuustokakkuja" rennon kesäpäivän täytteeksi. Sain Arla-Ingmanilta uutuustuotteita testattavaksi. Näistä eniten käytössä on ollut tuorejuusto, joka taipuu moneen ja saa plussaa lisäaineettomuudesta. Myös Kadett on maukas juusto, josta olemme molemmat pitäneet.

Itse pidän maustamattomasta, mutta valkosipuli-yrttimausteinen tuorejuusto toimii välillä leivän päällä. Pippuri kuulosti kuitenkin vähän liioittelulta. Kuinka vaativaa onkaan vääntää mustapippurimyllystä pari kertaa ja lisätä murskattua rosepippuria? Kaikilla ei toisaalta ole morttelia, ja joskus ei vaan jaksa.

Kesällä saa simppeleissäkin asioissa mennä hyvällä omatunnolla siitä, missä aita on matalin. Se oli näidenkin kestien ajatus, mutta ei valmistelut lopulta ihan niin helposti menneetkään.

Tehtailin ronskilla kädellä leikatut vihannescruditet jokaiselle laseihin, joiden pohjalla oli wasabijogurttia.
Yksi samppanjalasi meni paniikissa rikki, mojitomehujäät jäi tekemättä viileän sään takia ja Jennin frittikanat päätyivät öljykylvyn sijaan uuniin aikapulan takia.

Viileä sää sai tiiviin juhlaporukan siirtymään vielä tiiviimmin sisälle, jossa kuohuva kuitenkin maistui ja hauskaa oli.

Nimipäivät ovat tietenkin vain tekosyy juhlaan, joten lahjoja ei saanut tuoda ja ohjelma oli lupsakkaa. Ostin alesta vesivärilehtiön ja liituja, ja ehdotin, että piirretään.

Osa oli ensin jäykkänä ajatuksesta, kauheat suorituspaineet ja mitä tässä nyt pitäisi piirtää.

Kun tarpeeksi vahvasti painotin, että tämä ei ole kilpailu ja se on vain omaksi iloksi ja voi vaikka sutata paperin punaisella, alkoi lyyti laulamaan. Olin aika onnessa, kun jälkikäteen kaikki tuntuivat tyytyväisiltä ja joku kysyi kolmannen paperin jälkeen, saako vielä piirtää lisää.

Lapsena kesämökillä luetut vanhat Valitut palat olivat siis oikeassa: Aikuiset ensin hämmentyvät, sitten ilahtuvat, kun heille antaa väriliidut.

Retiisihiiret

Retiisejä

Säilytä häntä! Leikkaa retiisistä pieni, muutaman millin paksuinen pala pohjasta pois niin, että retiisi pystyy makaamaan paikoillaan. Säilytä pala ja leikkaa siitä pieni kolmio pois. Leikkaa pieni viilto hiiren pään kohdalle eli ei liian lähelle häntää. Kiinnitä leikattu pala korviksi niin, että kolmio tulee ylöspäin.

Näiltä yläkuvan otuksilta lähti tohinassa nokkaakin aika reilusti, kun arvoimme, miten muotoilu parhaiten onnistuu. Ehkä jättäisin nokan rauhaan ensi kerralla. Jos kaipaat lisäohjetta, voit katsoa kuvaohjeet, miten kaikkien näpertäjien sankari Martha asian hoitaa.

Juustokakkumansikat

16 isoa mansikkaa
80 g maustamatonta tuorejuustoa
2 täysjyvädigestivekeksiä

Leikkaa mansikoiden kapeasta päästä hyvin pieni ja ohut, vain noin millin pala pois, jotta marja pysyy paikallaan. Leikkaa leveämmästä päästä lakki pois ja kaiverra pienellä lusikalla tai veitsellä osa mansikan sisuksesta pois. Ne voi käyttää vaikka kermavaahdon maustajana myöhemmin.

Murskaa keksit käsin pienen muovipussin sisällä muruiksi. Notkista tuorejuustoa lusikalla pehmeämmäksi.

Asettele mansikat alustalle. Täytä tuorejuustolla ja ripottele päälle keksin muruja.

Idea näihin tuli täältä Pinterestin kautta. Sivuilla ehdotetaan sokeria ja vaniljaa juustoon, mutta hyvin toimi mansikan omalla makeudellakin. Täytteeseen voisi lisätä makuvivahdetta Amaretostakin, jos oikein intoutuisi.

Wasabijogurtti vihanneksille tai muikuille

N. 5-8 g wasabi-tahnaa (wasabi paste)
2,5 dl luonnonjogurttia
Tilkka lämmintä vettä

Notkista maun mukaan noin sormenpäänkokoinen määrä wasabia lasissa lämpimän vesitilkan avulla. Sekoita juoksevaksi, ja kaada jogurtin joukkoon.

Käytin aamiaisjogurttityylistä vähän juoksevampaa tuotetta. Turkkilaista jogurttia käytettäessä kannattaa lisätä vähän maitoa joukkoon.

Tästä tuli noin kahdeksaan lasiin, ja fiksuimmat käyttivät lasinpohjan jämät vihreän salaattinsa kastikkeena kanan ja maalaisleivän kera.

Seuraksi esimerkiksi porkkanaa, kurkkua ja selleriä. Sopii muuten mainiosti myös paistetuille muikuille, joita kokeilin tämän kanssa vappuna.

4.7.12

Harissavoita grillatulle maissille ja lihalle

Tämä on ehkä tämän kesän paras grillivinkki. Pari vuotta sitten se oli wasabivoi, jota sekoitetaan jotenkin suhteessa 100 grammaa pehmeää voita ja 1 pieni puristus wasabiputkilosta, laitetaan pakkaseen voipaperiin rullalle ja leikataan entrecoten päälle.

Tänä kesänä ja oikeastaan viime kesänä parhaat maustajat grilliruoalle ovat olleet grillattu limen- tai sitruunanpuolikas ja harissavoi. Harissavoin resepti on niin yksinkertainen, että naurattaa kutsua sitä reseptiksi. Silti tällä voi tehdä säväyksen grillauskansalle.

Alunperin huomasin tämän viime kesänä Allt om mat -lehdestä. Siinä sitä suositeltiin maissille, mutta toimii erinomaisesti muullekin grillatulle.

Pahoittelut huonosta bloggaustahdista. Kevät oli rankka, mutta ei surkutella sitä enää. Nyt on kesä, ja vihdoinkin kauan odotettu loma. Huomasin pitkästä aikaa tänne kirjautuessani, että pari kommenttia oli jostakin syystä joutunut odottamaan julkaisua. Anna ja Aleksi, kommentit ovat nyt näkyvissä huhtikuun postauksissa. Blogin emäntä menee hieman nolona kohta rannalle. Illalla grillataan!

Harissavoi

100 g pehmeää voita
1 tl harissaa (saa isommista tai etnisistä ruokakaupoista)
puntti persiljaa

Silppua persilja pieneksi. Sekoita ainekset. Laita pakkaseen tai jääkaappiin jäätymään, leikkaa tai sivele maissin ja lihan päälle.