4.5.12

Minijuustokohokkaat

Jos kohokas kuulostaa pelottavalta, kokeile minikohokasta. Se saattaa lässähtää vähän niin kuin näille reppanoille hiukan kävi, mutta hyvältä maistuu. Tämä on varmasti huomiota herättävä pikkunaposteltava juhlien alkuun, jonka tekemiseen ei mene monta hetkeä.

Kohokkaan kohtaloon kuuluu pieni laskeutuminen, mutta kun tarjoat nämä heti etkä jää kuvaamaan niitä avoinna olevan ikkunan edessä vältyt isommalta laskeumalta.

Minijuustokohokkaat olivat kuohuvan kera ruoanlaittonaposteltavana, kun kokoonnuimme maasta muuttavan ystävän luo sekalaisella pienellä porukalla syömään pakkasessa olleen 300 gramman mätisaaliin pois.

Rankka homma, mutta jonkun se piti tehdä. Kerrankin mätiä riitti niin, ettei kellään ollut huonoa omatuntoa santsatessa.

Meitä piti olla viisi vierasta ja viidennen tuoda valkoviiniä, mutta koska hän peruutti viime hetkellä, jouduttiin turvautumaan emännän arvokkaaseen ja onneksi viilennettyyn samppanjaan. Jälleen kerran, rankka homma, mutta minkäs teet, kun vaihtoehtoja ei ole.

Minä vastasin alkunapoista ja jälkiruoasta, joka oli aikuisten karkkia uunista. Cointreaulla maustetut makeat hedelmät ja valkosuklaa saivat vastapainokseen kirpeää passionhedelmää, ja elämä hymyili.

Minijuustokohokkaat
Resepti Allt om mat -lehdestä (29/2011)

12 minikokoista cocktailpalavuokaa
50 g viherhomejuustoa
2 munaa
Kirveliä koristeluun

Laita uuni 225 asteeseen lämpenemään. Asettele pikkuiset cocktailvuoat pellille tai uunivuoalle. Laita pieni pala juustoa jokaisen vuoan pohjalle. Vatkaa munat kulhossa ja jaa neste kuppeihin.

Paista vuoat uunin keskitasolla noin 8-10 minuutin ajan. Seuraa, mitä uunissa tapahtuu, sillä uuneissa on eroja. Kun kohokkaat ovat kohonneet ja paahtuneet päältä hieman kullankeltaisiksi, ota ne uunista, koristele kirvelillä ja tarjoile välittömästi.

Mandoliinilla ohueksi siivutettu retiisi voisi olla myös näyttävä koriste, mutta terävällä veitsellä tuli odotuksista huolimatta liian paksuja ja ne vetivät kohokkaita entisestään alaspäin.

Vuokina käytin näitä melkein joka kaupasta löytyviä kupposia, jotka myydään nimellä mini croustades. Paketissa on Ruotsin lippu. Sinihomejuustokin käy viherhomejuuston varmasti yhtä hyvin.

Ulkonäkö pettää. Lämpimät pikkukohokkaat ovat aika tuhteja, joten yksi, kaksi per henki on ihan sopiva määrä.