13.4.12

Pääsiäisen letkeä kaveri-ilta ja 20-luvun lasit

Ruotsalaisessa Gourmet-lehdessä luki, että pääsiäinen alkaa olla Ruotsin suurin ruokajuhla. Ihmiset panostavat tosissaan ruokaostoksiin, valmisteluihin ja resepteihin.

Varmaan syy on siinä, että pääsiäiseen ei liity niin selkeitä traditioita ruoasta ja vierailuista kuin jouluun, ja kevään katkaiseva lyhyt vapaa antaa mahdollisuuksia kokeilla ja nauttia. Ja onhan tässä joillakin asiaan paastonäkökulmakin.

Ostin pääsiäisen alla antiikkiliikkeen loppuunmyynnistä ihanat 20-luvun lasit ja jugend-kakkuvadin. Tätä ja vapaata juhlittiin miehen ja muutaman ystävän kesken laittamalla pieniä cocktailpaloja ja nauttimalla luomucavaa. Lasikuva on turhan epätarkka, mutta tähän hätään ainoa, jossa ihanat lummelasit ovat.

Ideat pikkusyötävään löytyivät Allt om mat -lehden uuden vuoden numerosta. Pestokampasimpukka ja kylmäsavulohiherkku olivat todella nopeita ja helppoja valmistaa. Ystäväni, no ainakin nämä ystävät, pitävät siitä, että kerron mitä tehdään ja annan ohjeet. Ja sitten iloisesti vihellellen valmistetaan yhdessä ruokaa.

Kolmantena suupalana alkuun oli kaupasta ostettua valmista, vähäsuolaista sienisalaattia, jota syötiin Kartanon sipsien päällä Helsingin Sanomien ruokakirjan inspiroimana. Toimii!

Joskus sipsit voisi tehdä itsekin, mutta nyt illan teemana oli letkeys.


Oli meillä pääruokakin, mutta se oli vähän tavanomaisemmin ja helpommin lammaslihapullia, kalaa, yrttiperunamuusia, salaattia ja uunissa laitettua tomaattifetapaistosta. Jälkiruoaksi valitsin Häagen-Dazsin mansikka-juustokakku-jäätelön, joka muistuttaa ekasta reissusta Japaniin toisen kyläilijän kanssa

Reseptit seuraavat perästä. Nyt nauttimaan perjantaista Brysseliin muuttavan ystävän kanssa. Hän järjesti iltapäivällä työkavereilleen läksiäiset ja pyysi ideoita teemaan.

Ehdotin perjantai 13:ta eli liukastunut banaanikakku ja rekvisiitaksi musta kissa, nojaavat tikapuut ja sitä rataa. Toinen ehdotus oli isovanhemmat, onhan nyt EU:n sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi ja tarjoiluksi jotain oman mummon suosikkia. Jälkimmäinen teema voitti, vaikka molemmat herättivät ihastusta.

Läksiäisissä lahjaksi toivottiin isovanhempien viisauksia ripustettavaksi oksapuuhun. Mummot voittavat aina.

2.4.12

Patrona, ihana pomotar

Mielessäni ja kielessäni pyöri viime viikolla ajatus mehukkaista lettusista, jotka täytetään jollakin makoisalla. En pariin päivään keksinyt, mistä oikein on kyse, kunnes muistin Kulinaarimurulan postauksen.

Patrona Cocina & Cantona
Annankatu 20:ssä oli oikea paikka, ja vieläpä lähellä Hobboksia, jonka loppuunmyynnistä haikeana kiikutin lauantaina useamman ruokakirjan.

Sattuman kautta saimme pöydän ja syödessäni olin niin kiitollinen Jaanalle. Hehkutus ei ollut turhaa. Mieheni totesi huvittuneena, että huokaan ihastuksesta jokaisen haukkauksen jälkeen lettuja syödessäni. Letut löytyvät listalta nimellä Taquitos de Carnitas "Buche, Nana, Cuerito & Nenepil".

Sulatettua juustoa sekalaisen sienisilpun kera söin tortillaletusta, ja olipas täyttävä alkupala, vaikka kaikkea en syönytkään. Hyvää, mutta tuhtia.

Tarjoilusta täytyy sanoa, että chileläinen tarjoilija paneutui työhönsä innolla ja hyvällä otteella asiakkaisiin. Suomalaista tarjoilijaa taas olisin voinut halata. Nainen oli lämmin ja välitön sellaisella tavalla, että suomalainen asiakas melkein liikuttuu kyyneliin ja pyytää ystäväksi.

Itsetehty guacamole oli raikasta ja kolmionmalliset maissilastut (totopos) mukavan epätasaisen rapeita. Ei sitä normipahvia, jota kaupasta saa. Guacamolen jaoimme.

Mies otti lisäksi keiton, joka tuntui olevan sinä iltana suosittu alkuruoka.

Margaritaa sai kahta sorttia. Toinen oli klassinen versio ja toinen Patrona-versio. Kysyin, mikä on erona ja kumpaa suositellaan. Vastaus oli, että toinen on parempilaatuinen ja toinen, noh, tavallinen. Otin sitten parempilaatuisen. Olen mainoksen uhri.

Jotain tarkempiakin eroja kerrottiin, mutta keskityin seuraan enkä muistiinpanoihin ja tuoreen ravintolan nettisivut vielä uupuvat. Sen muistan, että juomaan kerrottiin käytettävän Patrón Silver tequilaa, jota ei Suomesta saa. Ja jo oli jumalaista. Margarita taitaa olla uusi lempidrinkkini.

Pöytä on ehdottomasti varattava etukäteen. Yhteystiedot ja ajankohtaiset asiat ovat Facebook-sivuilla. Paikka on pieni ja suosio suuri, mutta jo samana päivänä saimme soittamalla pöydän. Melko moni kävi toteamassa oven "tonight with reservations only" lapun jälkeenkin, että täyttä on.