12.2.12

Madekeittoa laskiaisporukalle

Mateen nylkeminen ei ole vaikeaa, mutta pieni opastus ja pala sanomalehteä auttavat. Paperin avulla tiukka, suomuton nahka lähtee kuin sukka, ja kala on helppo perata.

Jotkut käyttävät pihtejäkin apuna.

Made on vaalea maukas kala, josta tehdään yleensä keittoa. Made tuo keittoon pehmeän maun, ja on hyvä vaihtoehto iänikuiselle lohikeitolle.

Kalakauppiaalta saa valmiiksi nyljettyä ja perattua kalaa, pyydä silloin maksa mukaan. Kannustaisin silti edes kerran kokeilemaan, ekasta itse nyljetystä mateesta tulee voittajaolo. Selkeitä mateen käsittelyneuvoja löytyy Maku-lehden sivuilta.

Kokonaista ostettaessa kannattaa pyytää nimenomaan naaraskalaa, jotta saa samalla herkullista mätiä. Tämä on aika edullinen tapa hankkia blinien kallis lisuke, ja mädin käsittely ei todella ole hankalaa.

Mäti lypsetään yleensä kalan kahdesta pussista ulos, mutta jotkut avaavat pussit keskeltä saksilla ja lusikoivat mädin samalla varoen rikkomasta kalvoja.

Avatun mateen sisältä otetaan keskellä näkyvä iso, vaalea maksa ja oikealla näkyvät mätipussit talteen. Muut sisälmykset (mm. tuo spagetti) poistetaan ja vatsa pestään vedellä.

Ulossaatua mätiä vatkataan haarukalla tai kierrevatkaimella kevyesti, jotta suonet ja kalvot saadaan mädin seasta pois. Mäti voidaan myös pestä vettä vaihtaen, jotta irronneet kalvot huuhtoutuvat varmasti pois. Tämän jälkeen mäti valutetaan.

Mätiä täytyy pakastaa vuorokauden ajan, minkä jälkeen sen voi turvallisesti syödä sulatuksen jälkeen. Mausta mäti suolalla ja valkopippurilla ensin.

Meillä syöjiä oli noin kolmekymmentä, mutta teimme ohjeen kaksinkertaisena ja toisaalta tämä oli osa viiden ruokalajin kattausta eli kovin isoja lautasellisia ei nautittu.

Ohjeen voi myös puolittaa, jos syöjiä on vähemmän, mutta maustaessa kannattaa maistella niin kuin nyt muutenkin. Kerralla kannattaa kuitenkin tehdä iso satsi, sillä keitto on hyvää.

Siivilöity vaalea mateen keitinliemi

Madekeittoa uudella tavalla
(Havis Amandan tapaan IWFS:n keittokirjasta)

1 kg nyljettyä madetta
100 g keltasipulia
100 g porkkanaa
100 g purjoa
100 g fenkolia
50 g varsiselleriä
Mauste- ja valkopippureita
Laakerinlehti
Vettä

0,3 g sahramia
2 rkl karkeaa merisuolaa
30 g voita
30 g Maizenaa
1 dl valkoviiniä
1 dl smetanaa
Ruohosipulia

Leikkaa mateesta pää pois. Huuhdo ja leikkaa kala ruotoineen noin kahden sentin paloiksi. Pane palat ja huuhdottu mateen maksa kattilaan. Lisää kaksi litraa vettä, karkeaa merisuolaa ja keltasipuli lohkoina.

Kuumenna kiehumispisteeseen ja kuori nesteestä vaahto lusikalla tai reikäkauhalla. Lisää pippurit sekä laakerinlehti, ja hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.

Leikkaa juurekset ohuiksi suikaleiksi, ja kuullota niitä muutama minuutti voissa isossa kattilassa. Siivilöi mateen keitinliemi päälle (säilytä itse kala). Lisää valkoviiniin sekoitettu maissitärkkelys ja haudutu noin 10 minuuttia.

Vispaa liemeen smetana ja sahrami. Lisää joukkoon ruodoista irrotetut madepalat ja silputtu ruohosipuli. Kiehauta.

Paista ja tarjoa kuutioitu mateenmaksa erikseen. Ehkä sekin sopisi blinien lisukkeeksi?