7.11.12

Head isu Haapsalussa

Head isu eli hyvää ruokahalua viroksi. Haapsalussa, lähellä Saarenmaata, ruokahalua ei tarvitse kovasti herätellä.

Haapsalu oli aikoinaan kahvilakaupunki, ja minulle se on sitä nytkin kahden persoonallisen paikan ansiosta.

Lempikahvilani, jossa tänäkin syksynä kävimme, on Müüriääre kohvik, joka sijaitsee vanhan kaupungin pääkadun varrella, aivan piispanlinnan muurin äärellä. Linnoituksen lähellä törmäsin tämän syksyn reissullamme erääseen ruokabloggaajaankin.

Müüriääre kohvikissa leivokset ovat runsaita ja itsetehtyjä, ja valinnanvaikeus iskee päätöstä tehdessä.

Tällä kertaa veimme rakkaalle virolaiselle ystävälleni Dianalle ja hänen äidilleen ison laatikollisen erilaisia leivoksia. Kukaan ei valittanut, vaikka leivokset kärsivätkin vähän kuljetuksesta.

Haapsalu on viehättävä pieni kaupunki, jossa meri vaikuttaa välillä sulautuvan mereen ja matalat puutalot ovat värikkäitä.

Aamiaisen nautimme isäni vuokramökin aurinkoisella kattopatiolla. Vaikka alla oleva kuva on karu, olivat virolainen savukinkku ja naapurin luomumunat parasta pitkään aikaan.

Isä on sitä mieltä, että Virossa tavallisetkin kananmunat ovat parempia ja keltuaiset kirkkaamman keltaisia kuin Suomessa. En ole maistanut, mutta naapurin Aimen munia tilaan aina mahdollisuuden mukaan kotiin.

Epp-Marian gallerian yläkerrassa oleva Annin kahvila on toinen suosikkikahvilani Haapsalussa.

"Kun muu maailma kiirehtii, voi Annin kahvilassa lepuuttaa rauhassa jalkojaan, tilata jotain makeaa, katsella takkatulta ja keskustella viereisessä pöydässä istuvan kanssa siitä onko elämä todellakin näin ihanaa vai tuntuuko siltä vain tänään."

Aika vetävä teksti perheyrityksen sivuilla.

Anni Arro, taiteilija Epp-Maria Kokamäen tytär, on kouluttautunut Italiassa Slow Food -kokkikoulussa, julkaissut keittokirjoja ja kokannut televisiossa.

Arrolla on myös osansa Kohvik Komeet -kahvilassa Solaris-kauppakeskuksessa Tallinnassa. Komeetissa on komea koko seinän ikkuna vastapäätä olevaa oopperaa kohti.

Muuten kahvila on urbaanimpi kuin taiteellisempi ja kotoisampi Haapsalun serkkunsa, josta nämä kuvat ovat.

Tänä vuonna Anni Arro avasi oman bistron vanhaan rautatievarikkoon Pohjois-Tallinnaan. Bistron nimi, Kukeke, tarkoittaa pikku kukkoa (tai kukkosta kuten Dianan äiti ehdotti). Odotan seuraavaa Viron reissua, jotta päästäisiin testaamaan paikka.

Haapsalusta Tallinnaan matkatessa kävimme syömässä Padisen kartanossa. Perunamuusi oli aitoa, mutta ankka hieman ylikypsää.

Samalla tutustuimme vieressä olevaan 1200-luvulla rakennettuun Padisen luostariin, joka on yllättävän hyvin säilynyt. Luostari omisti 1300-luvulla maata Suomestakin, Porvoosta, Sipoosta ja Pernajasta.

Annin kahvila Haapsalussa on kesäkaudella auki joka päivä, mutta kauden ulkopuolellakin kahvila avataan tarpeen vaatiessa. Komeet on Tallinnassa auki talvellakin.

Ei kommentteja: