13.7.12

Retiisihiiret ja juustokakkumansikat minuutissa

Nimipäiväkesteille tehtiin retiisihiiriä ja noin minuutissa tehtäviä "mansikkajuustokakkuja" rennon kesäpäivän täytteeksi. Sain Arla-Ingmanilta uutuustuotteita testattavaksi. Näistä eniten käytössä on ollut tuorejuusto, joka taipuu moneen ja saa plussaa lisäaineettomuudesta. Myös Kadett on maukas juusto, josta olemme molemmat pitäneet.

Itse pidän maustamattomasta, mutta valkosipuli-yrttimausteinen tuorejuusto toimii välillä leivän päällä. Pippuri kuulosti kuitenkin vähän liioittelulta. Kuinka vaativaa onkaan vääntää mustapippurimyllystä pari kertaa ja lisätä murskattua rosepippuria? Kaikilla ei toisaalta ole morttelia, ja joskus ei vaan jaksa.

Kesällä saa simppeleissäkin asioissa mennä hyvällä omatunnolla siitä, missä aita on matalin. Se oli näidenkin kestien ajatus, mutta ei valmistelut lopulta ihan niin helposti menneetkään.

Tehtailin ronskilla kädellä leikatut vihannescruditet jokaiselle laseihin, joiden pohjalla oli wasabijogurttia.
Yksi samppanjalasi meni paniikissa rikki, mojitomehujäät jäi tekemättä viileän sään takia ja Jennin frittikanat päätyivät öljykylvyn sijaan uuniin aikapulan takia.

Viileä sää sai tiiviin juhlaporukan siirtymään vielä tiiviimmin sisälle, jossa kuohuva kuitenkin maistui ja hauskaa oli.

Nimipäivät ovat tietenkin vain tekosyy juhlaan, joten lahjoja ei saanut tuoda ja ohjelma oli lupsakkaa. Ostin alesta vesivärilehtiön ja liituja, ja ehdotin, että piirretään.

Osa oli ensin jäykkänä ajatuksesta, kauheat suorituspaineet ja mitä tässä nyt pitäisi piirtää.

Kun tarpeeksi vahvasti painotin, että tämä ei ole kilpailu ja se on vain omaksi iloksi ja voi vaikka sutata paperin punaisella, alkoi lyyti laulamaan. Olin aika onnessa, kun jälkikäteen kaikki tuntuivat tyytyväisiltä ja joku kysyi kolmannen paperin jälkeen, saako vielä piirtää lisää.

Lapsena kesämökillä luetut vanhat Valitut palat olivat siis oikeassa: Aikuiset ensin hämmentyvät, sitten ilahtuvat, kun heille antaa väriliidut.

Retiisihiiret

Retiisejä

Säilytä häntä! Leikkaa retiisistä pieni, muutaman millin paksuinen pala pohjasta pois niin, että retiisi pystyy makaamaan paikoillaan. Säilytä pala ja leikkaa siitä pieni kolmio pois. Leikkaa pieni viilto hiiren pään kohdalle eli ei liian lähelle häntää. Kiinnitä leikattu pala korviksi niin, että kolmio tulee ylöspäin.

Näiltä yläkuvan otuksilta lähti tohinassa nokkaakin aika reilusti, kun arvoimme, miten muotoilu parhaiten onnistuu. Ehkä jättäisin nokan rauhaan ensi kerralla. Jos kaipaat lisäohjetta, voit katsoa kuvaohjeet, miten kaikkien näpertäjien sankari Martha asian hoitaa.

Juustokakkumansikat

16 isoa mansikkaa
80 g maustamatonta tuorejuustoa
2 täysjyvädigestivekeksiä

Leikkaa mansikoiden kapeasta päästä hyvin pieni ja ohut, vain noin millin pala pois, jotta marja pysyy paikallaan. Leikkaa leveämmästä päästä lakki pois ja kaiverra pienellä lusikalla tai veitsellä osa mansikan sisuksesta pois. Ne voi käyttää vaikka kermavaahdon maustajana myöhemmin.

Murskaa keksit käsin pienen muovipussin sisällä muruiksi. Notkista tuorejuustoa lusikalla pehmeämmäksi.

Asettele mansikat alustalle. Täytä tuorejuustolla ja ripottele päälle keksin muruja.

Idea näihin tuli täältä Pinterestin kautta. Sivuilla ehdotetaan sokeria ja vaniljaa juustoon, mutta hyvin toimi mansikan omalla makeudellakin. Täytteeseen voisi lisätä makuvivahdetta Amaretostakin, jos oikein intoutuisi.

Wasabijogurtti vihanneksille tai muikuille

N. 5-8 g wasabi-tahnaa (wasabi paste)
2,5 dl luonnonjogurttia
Tilkka lämmintä vettä

Notkista maun mukaan noin sormenpäänkokoinen määrä wasabia lasissa lämpimän vesitilkan avulla. Sekoita juoksevaksi, ja kaada jogurtin joukkoon.

Käytin aamiaisjogurttityylistä vähän juoksevampaa tuotetta. Turkkilaista jogurttia käytettäessä kannattaa lisätä vähän maitoa joukkoon.

Tästä tuli noin kahdeksaan lasiin, ja fiksuimmat käyttivät lasinpohjan jämät vihreän salaattinsa kastikkeena kanan ja maalaisleivän kera.

Seuraksi esimerkiksi porkkanaa, kurkkua ja selleriä. Sopii muuten mainiosti myös paistetuille muikuille, joita kokeilin tämän kanssa vappuna.

3 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Tosi kiva idea toi piirtäminen!

Mun silmää viehättävät erityisesti noi vihannekset lasissa, ihanan näköistä!

Nanna kirjoitti...

Rinsessa tuossa jo vei sanat suustani tuon piirtämisen osalta.

varmasti piirretään meilläkin joskus aikuisten kesken, tänks"

Rauna kirjoitti...

Se oli hauskaa puuhaa, suosittelen. Vihannekset lasissa voi tehdä vielä viehkommin vähän ohuemmalla otteella, mutta itsekin kyllä tykkäsin näistä vihreissä laseissa.