13.4.12

Pääsiäisen letkeä kaveri-ilta ja 20-luvun lasit

Ruotsalaisessa Gourmet-lehdessä luki, että pääsiäinen alkaa olla Ruotsin suurin ruokajuhla. Ihmiset panostavat tosissaan ruokaostoksiin, valmisteluihin ja resepteihin.

Varmaan syy on siinä, että pääsiäiseen ei liity niin selkeitä traditioita ruoasta ja vierailuista kuin jouluun, ja kevään katkaiseva lyhyt vapaa antaa mahdollisuuksia kokeilla ja nauttia. Ja onhan tässä joillakin asiaan paastonäkökulmakin.

Ostin pääsiäisen alla antiikkiliikkeen loppuunmyynnistä ihanat 20-luvun lasit ja jugend-kakkuvadin. Tätä ja vapaata juhlittiin miehen ja muutaman ystävän kesken laittamalla pieniä cocktailpaloja ja nauttimalla luomucavaa. Lasikuva on turhan epätarkka, mutta tähän hätään ainoa, jossa ihanat lummelasit ovat.

Ideat pikkusyötävään löytyivät Allt om mat -lehden uuden vuoden numerosta. Pestokampasimpukka ja kylmäsavulohiherkku olivat todella nopeita ja helppoja valmistaa. Ystäväni, no ainakin nämä ystävät, pitävät siitä, että kerron mitä tehdään ja annan ohjeet. Ja sitten iloisesti vihellellen valmistetaan yhdessä ruokaa.

Kolmantena suupalana alkuun oli kaupasta ostettua valmista, vähäsuolaista sienisalaattia, jota syötiin Kartanon sipsien päällä Helsingin Sanomien ruokakirjan inspiroimana. Toimii!

Joskus sipsit voisi tehdä itsekin, mutta nyt illan teemana oli letkeys.


Oli meillä pääruokakin, mutta se oli vähän tavanomaisemmin ja helpommin lammaslihapullia, kalaa, yrttiperunamuusia, salaattia ja uunissa laitettua tomaattifetapaistosta. Jälkiruoaksi valitsin Häagen-Dazsin mansikka-juustokakku-jäätelön, joka muistuttaa ekasta reissusta Japaniin toisen kyläilijän kanssa

Reseptit seuraavat perästä. Nyt nauttimaan perjantaista Brysseliin muuttavan ystävän kanssa. Hän järjesti iltapäivällä työkavereilleen läksiäiset ja pyysi ideoita teemaan.

Ehdotin perjantai 13:ta eli liukastunut banaanikakku ja rekvisiitaksi musta kissa, nojaavat tikapuut ja sitä rataa. Toinen ehdotus oli isovanhemmat, onhan nyt EU:n sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi ja tarjoiluksi jotain oman mummon suosikkia. Jälkimmäinen teema voitti, vaikka molemmat herättivät ihastusta.

Läksiäisissä lahjaksi toivottiin isovanhempien viisauksia ripustettavaksi oksapuuhun. Mummot voittavat aina.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mummot voittaa varmaan euroviisutkin tänä vuonna...

Ihanan helppo idea tuo sienisipsijutska. Varmasti hyviä ja kn tekee nätä pikkupaloja, on näpräämisen lomassa hyvä olla tälläisiä "helpotusresptejä". En kyllä kuvittelisikaan tekeväni sipsejä itse, sen sijaan sienisalaatti voisi lähteä. Idea varastettu!

Rauna kirjoitti...

Nanna: Se on pelottavan helppo idea. Taas vappuna tuli tartuttua siihen, kun jälleen kerran pelotti, että ruoka ei riitä. Onneksi paikalla oli eräs toinen tämän hämäläisen käsityksen jakava eli juhlissa ruokaa pitää olla reilusti eikä just.

Ja mummot tuntui liian mainostoimistoidealta, kunnes näin tv-ohjelman, jossa he kertoivat elämästään syrjäisessä köyhässä kylässä. Aika maanläheistä ja suloista. Ellei sekin nyt kuulunut samaan kampanjaideaan. :)