18.11.11

Sormibebet

Valkopintainen bebe yksinkertaisen näyttävällä koristelulla on itse asiassa aika osuva makea aikuisten juhliin. Bebe liittyy mielessäni aina lapsuuteen, jolloin kutsuin niitä pöpöiksi, joten aiemmin mielessäni ei ollut käynyt tarjota niitä juhlissa aikuisille.

Halloween-kutsuille ystäväni leipoi bebet löytämälläni ohjeella (tosin: mikä ihmeen bebee?) ja minä tein sormet. Yhteistyön tulos oli melko tyylikäs kauhupala. Eräs kavereistani sanoi, että manteli tuntuu syödessä ihan oikealta kynneltä. Mielikuva oli siis tarpeeksi voimakas eikä alunperin päälle ajattelemaani "verta" tarvittu.

Jos olisin ollut hyvämuistinen kaupassa, olisin hankkinut vaaleaa maissisiirappia veden ja sokerin kaveriksi, ja keitellyt niistä lasia sokerista, lävistänyt katkaistut sormet beben päältä ja laittanut beben pinnan jäähdyttyä punaista elintarvikeväriä tai kokoonkeitettyä punajuurimehua vereksi leivokseen. Niin moni kertoi sormen syömisen olevan tarpeeksi vaikeaa ilmankin, että ehkä siis hyvä, että jäi toteuttamatta. Onpahan jotain kokeiltavaa ensi kerralla.

Ystävä, joka leivoksia leipoi ja täytti, teki tarkkaa työtä, mutta kuvaaminen unohtui. Harmi, sillä bebet olivat lasisella korkealla kakkualustalla näyttävä näky. Onneksi pelastin ylijääneet, vähän vähemmän tarkat bebet jääkaapista seuraavana päivänä toistensa päältä kuvattaviksi ennen lopullista kohtaloaan.

Pöpöt eli bebet olivat lapsena yksi lempiherkuistani. Resepti on melko vanha. Bebe-leivosten ohje vuodelta 1909 on isoäidin reseptien joukoissa. Siinä ohjeessa ei ole lainkaan munaa.

Bebe-leivokset

Leivospohja
200 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja

Täyte
400 g voita
4 rkl sokeria
6 munankeltuaista
1 dl kermaa
3 tl vaniljasokeria
(mantelilikööriä)

Kuorrutus
225 g tomusokeria (noin 1 paketti)
2,5 rkl vettä tai sitruunamehua

Vatkaa sokeri pehmeään rasvaan. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon jauhot, ja pidä taikina viileässä.

Voitele matalat leivosvuoat. Jaa taikina vuokiin ja painele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle. Reunojen luhistumisen estämiseksi ja sileämmän pohjan saamiseksi voit laittaa taikinapohjilla kuivia herneitä.

Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneet pohjat varovasti, sillä leivonnaiset ovat mureita.

Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan sekoittaen välillä hyvin. Vaahdota kerma ja lisää vaniljasokerin kanssa joukkoon. Jos haluat, voit maustaa täytteen manteliliköörillä.

Me lisäsimme myös pienen tilkan sitruunamehua, mutta ehkä jättäisin sen ensi kerralla pois.

Täytä leivospohjat seoksella niin, että pinta on tasainen tai keskeltä hieman korkeampi.

Sekoita tomusokeriin sen verran vettä tai sitruunamehua, että seoksesta tulee sopivan notkea, kiiltävä kuorrutus. Levitä kuorrutusta leivoksille.

Koristele leivokset marsipaanisormilla tai muilla koristeilla.

Kuorrutuksen voi myös värjätä veteen liuotetulla karamellivärillä, marjamehulla, kaakaojauheella tai pikakahvilla.

Jouluksi näitä voisi tehdä vaikka millä koristeilla, ja seuraavaksi halloweeniksi tuoreeseen, kosteaan kuorrutuspintaan voisi piirtää juoksevalla suklaalla renkaita, jotka keskeltä reunalle yksi kerrallaan vedettäen muodostavat hämähäkkiseittiä tähän tyyliin.

Marsipaanisormet

N. 50 g valkoista marsipaania
N. 50 g vaaleanpunaista marsipaania
N. 20 kpl kuorittuja kokonaisia manteleita

Erottele mantelinpuolikkaat erilleen. Sekoita valkoinen ja vaaleanpunainen marsipaani käsillä yhteen kuin muovailuvaha niin, että värit sekoittuvat hyvin, mutta näyttävät hieman epätasaisilta. Pyörittele marsipaanista noin kaksi senttiä pitkä kapea sormenpätkä, ja työnnä manteli sen päähän kynneksi. Viillä veitsellä nivusrajat sormen keskikohtaan. Mantelinpuolikas kannattaa työntää sormeen kiinni heti pyörittelyn jälkeen, sillä marsipaani alkaa kuivua nopeasti.