30.12.11

Avokadosipsit

Päältä rapeat, sisältä pehmeät kuumat avokadosipsit. Päälle ehkä vähän raastettua parmesania ja nopea dippaus kastikkeeseen. Voih.

Tarjosin näitä halloween-kutsuillani nähtyäni eräässä blogissa nämä veden kielelle nostattavat kuvat, mutta ne sopisivat mainiosti uuden vuoden pienten palojen joukkoon.

Avokadoja saa nykyään valmiiksi kypsytettyinä, mutta nekin kannattaa tarkistaa. Saattavat vaatia vielä päivän kypsyttelyn kotona.

Kerran olin ostamassa muhevan kypsää avokadoa kaupasta, kun myyjä kysyi, halusinko varmasti ostaa sitä, sillä se oli jo pehmeä. Hän taisi ajatella, että niiden kuuluukin olla kovia, pehmeät ovat jo pilalla.

Unohdin pistää ylös tarkat määrät jauhoista ja jogurtista, mutta tässä on summittain arvioituna. Sen muistan, että luulin aluksi jogurttia menevän vähemmän, mutta koska käytimme paksua turkkilaista, ns. partaäijää, sitä tarttui avokadoviipaleisiin reilummin kuin juoksevampaa, kunnes keksimme ohentaa sitä maidolla.

Resepti on mukaelma täällä tai täällä esitellyistä. Japanilaisen rapean korppujauhon pankon korvasin ruiskorppujauhoilla, ja jogurtin ilmestymisestä ohjeeseen en ole aivan varma. Ehkä keksin sen jostain netin uumenista tai sitten tulin tähän ajatukseen itse. Yhtä kaikki, ei ollenkaan huonompi lisä. (lisäys: se oli neljännestä blogista)

Avokadosipsit

3 kypsää avokadoa
n. 3-4 dl maustamatonta jogurttia
Tilkka maitoa
n. 2-3 dl vehnäjauhoa
n. 2-3 dl ruiskorppujauhoja tai pankoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
n. 0,5-1 tl chilimausteseosta tai uunissa kuivatettua tuoretta chiliä pieneksi murskattuna

Lisäksi:
Parmesan-juustoa
Dippikastiketta (esimerkiksi chipotle-kastikkeella ja ehkä sitruunamehulla maustettua majoneesia tai aiolia)

Laita laakeaan astiaan ruiskorppujauhoja, ja sekoita joukkoon chiliä, suolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Kuori avokadot ja viipaloi pituussuunnassa.

Kierittele viipaleet ensin vehnäjauhoissa. Kasta ne sen jälkeen jogurttiin. Jos käytät paksua jogurttia, ohenna sitä hieman maidolla. Pyörittele kosteat viipaleet jauhoissa ja aseta leivinpaperilla päällystetylle pellille.

Paista uunissa 225 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes avokadot ovat kullankeltaisia.

Kun avokadot tulevat uunista, aseta ne jäähtymään ritilälle parhaan rapeuden saavuttamiseksi. Voit raastaa päälle parmesan-juustoa.

Tarjoile kuumana, mutta älä tee samaa virhettä kuin minä, ja kuljeta niitä muovirasiassa juhlapaikalle. Rapeus lötkistyy nopeasti.

Nämä olisi parasta syödä lämpiminä heti valmistuksen jälkeen, mutta jos on pakko odottaa, älä peitä niitä edes toisillaan vaan anna nauttia ja hengittää.

Lisäys: Ellu muokkasi näistä onnistuneen vegaaniversion.

2 kommenttia:

ellu kirjoitti...

mää tein näitä, ja vähänkö olivat hyviä! kiitos reseptistä!

Rauna kirjoitti...

Eikös vain olekin! Ei ollut itsellenikään tullut mieleen paneroida avokadoa ennen kuin näin ne herkulliset kuvat.

Opin muuten lahjaksi saamastani Gastronomian sanakirjasta, että kaksoisleivitys (ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoihin) on leivittämistä à l'anglaise. Nyt tiedämme sen.