31.10.11

Nina Lincolnin suklaajuustokakku

Ja se rapujuhliin lupaamani jälkiruoka... Olin kuullut hehkutusta kakusta, mutta en ajatellut, että se voi olla noin kielenvievää. Miehetkin kiittelivät sitä, mikä on minusta aina hyvä merkki makean kohdalla.

Kakku ampaisi rapujuhlien jälkeen suoraan suosikkisuklaakakkujeni joukkoon, joten tein sitä äskettäin mökkiviikonloppuun miehen ystävän mökille. Tämäkään mies ei ole kovin suuri makea ystävä, mutta otti kehottamatta toisenkin palan. En siis suotta kehu tätä herkkua, jolla on aika mielenkiintoinen tausta.

Kakun nimi kuulostaa ylevältä, eikös? Onkin hauskaa, että reseptin juuret vievät Sveitsiin suomalaisen, silloisen formulavaimon Nina Lincolnin luo. Aina välillä jonkun henkilön mukaan nimetyt upeat jutut saavat kuvittelemaan menneitä legendoita, mutta tällä kertaa kyseessä on edelleen elävä suomalainen nainen.

Tein pikkuriikkisiä muutoksia Hanna Jensenin blogin kommenttien perusteella, mutta muuten pysyttelin melko uskollisena alkuperäisreseptille. Pähkinät jätin päälliskoristeeksi, sokerin määrä väheni noin puoleen ja lisäsin Hannan pohdinnan seurauksena hieman appelsiinin kuorta.

Eri versioita kakusta on kuulemma useita, mutta alkuperäisen tunnistaa siitä, että siinä ei ole liivatetta.

Pohja
9 suurta grahamkeksiä (käytin täysjyvä-Digestivejä)
35 g voita

Täyte
200 g tummaa suklaata (70%)
200 g Philadelphia-juustoa
75 g sokeria (n. 1 dl)
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2,5 dl kuohukermaa
n. 0,5-1 tl appelsiininkuorta
100 g pekaanipähkinöitä tai suklaarouhetta koristeeksi

Kakku on syöntikelpoinen vasta seuraavana päivänä, joten aloita valmistelut ajoissa.

Murenna keksit monitoimikoneessa tai puhtaan pussin sisällä kaulimella. Lisää sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla päällystettyyn irtopohjavuokaan.

Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovasti mikrossa.

Sekoita Philadelphia-juusto ja sokerit. Erottele kananmunan keltuaiset juustoseokseen. Laita valkuaiset omaan, puhtaaseen vatkauskulhoon ja anna niiden olla hetki aikaa rauhassa. Sekoita juustoseokseen sulatettu suklaa.

Vatkaa valkuaiset puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto suklaajuustomassan joukkoon. Raasta puhtaaksi pestystä appelsiinista kuoren ulointa osaa hienojakoisella raastimella varoen valkoista kitkerää osaa. Laita raastettu kuori seokseen ja maista. Itse taisin käyttää hieman reilun puolikkaan teelusikallisen.

Jos haluat laittaa pähkinät taikinaan, tee se tässä vaiheessa. Massaa varten ne kannattaa rouhia palasiksi, koristeeksi säästää kokonaisina. Tai kuinka vain haluaa.

Kaada seos vuokaan. Päällystä vuoka kelmulla ja laita pakkaseen. Kakku saa jäätyä yön yli, ja se otetaan esille n. 30-45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele ennen pöytään nostamista.

Ensimmäisellä kerralla käytin normikakkupohjaa, joka on se noin 24 cm halkaisijaltaan. Yhdeksälle rapuilijalle se riitti mainiosti runsaan illallisen jälkeen. Tällä kertaa kakku päätyi pienempään vuokaan neljää henkeä varten, ja lopuista aineksista tuli yksilöllisiä minipiiraita pakkaseen jotain toista hetkeä odottamaan.

3 kommenttia:

Limitless Vanity kirjoitti...

Kuullostaapa herkulliselta ja pähkinäkoristelu on hieno. Taidanpa kokeilla tätä viikonloppuna.. :-)

Rauna kirjoitti...

Kiitos. :) Mua vähän hymyilyttää tuo koristelukohteliaisuus. Omasta mielestäni vain lätkin ne pähkinät siihen kiireessä ja napsasin nopeasti kuvan, jotta päästään syömään. En siis uhrannut hetkeäkään estetiikalle, joka yleensä on mulle myös tärkeää.

Mutta väliäkö sillä, hyvää se oli ja pähkinätkin upposivat kiitollisiin suihin. Kakku on myös siitä kiva, että se on aika helppo tehdä. Pitää vain vähän jaksaa vatkata eri kulhoissa.

Siukku kirjoitti...

Tämä kakku on tosi hyvää. Otin reseptin 90-luvulla muistaakseni Pirkka-lehdestä, jossa oli tarina myös Nina Lincolnista. Tämä ohje onkin ollut unohduksissa, mutta muistin sen nyt lukiessani tämän tarinan.