10.10.11

Kirsikkasacher kisaa - voita yö Kämpissä

Tätä leivosta äänestämällä voit voittaa yön Kämpissä ja illallisen Chez Dominiquessa. Äänestäminen tapahtuu fb-tykkäyksellä, ei pelkällä sähköpostiosoitteella, mutta sillä varmistaa palkintoarpansa.

Osallistuin Pauligin kisaan, jossa useasta erikoiskahvista piti valita suosikki ja kehittää sille makupari. En ole kahvin kuluttaja, mutta koekaniinina ollut mies ihastui espresso profondon ja kirsikkasacherleivoksen yhdistelmään.

Omat odotukset leivoksesta ylittyivät reippaasti. Punajuuri taikinassa tuo sopivaa mehukkuutta ja taisi Pirkan reilu luomusuklaakin sulaa käsittelyssä erikoisella tavalla niin, että juuri sopivasti purutuntumaa taikinaan tuli sitäkin kautta. Sutjakkaammin suklaan olen saanut vesihauteessa sulamaan Lindtin tai Maraboun suklaata käyttämällä.

Testasin taikinan kypsyyttä varmuudeksi useita kertoja puisella varrastikulla, mistä kakkulevyyn jäi mojovat jäljet, mutta ne peittyvät kyllä täytteen alle.

Pohja
4 kananmunaa
2 dl sokeria
150 g voita
150 g tummaa suklaata (70%)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoa
100 g raastettua punajuurta (1 pieni tai ½ iso)

Täyte
3 dl kirsikkahilloa

Kostutus
1 dl vettä
2 rkl kirsikkalikööriä tai portviiniä
(alkoholittomiin kirsikkamehua)
(1 rkl sokeria)

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata (70%)
1 rkl voita
n. 1 dl kermaa

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa (säästä haudutustarvikkeet kuorrutusta varten) tai varovasti mikrossa. Yhdistä suklaa voihin, ja kaada sokerivaahtoon. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauho omassa kulhossa, ja yhdistä varovasti käännellen suklaaseokseen. Lisää lopuksi raastettu punajuuri ja sekoita.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista pohja uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Pinnan palamisen ehkäisemiseksi voit peittää kakun paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla. Tarkista puutikulla, että pohja on valmis. Kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, pohjan voi ottaa uunista.

Ota kakkupohjasta muotilla tai veitsellä leikaten paloja. Muottina voi toimia vesilasi, jos haluat pyöreitä leivoksia. Sekoita kostutusainekset. Oman makusi mukaan voit käyttää veden kera kirsikkalikööriä tai portviiniä. Alkoholittoman version saa käyttämällä laimeaa kirsikkamehua tai maitoa. Kostuta puolet leivospohjista ja sivele niihin kirsikkahilloa. Itse käytin kostutuksessa portviiniä ja vettä. Paina toinen leivospohja ensimmäisten päälle.

Valmista kuorrutus. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Lisää voi ja kermaa niin, että seoksesta tulee kiiltävä ja juokseva, mutta ei liian ohut.

Suklaan sulattamisessa myös mikro on oiva apuri, kunhan muistaa tiiviisti tarkistella ja sekoittaa suklaata. Parinkymmenen sekuntin välein mieluummin kuin minuutin.

Aseta leivospohjat ritilän päälle ja valuta jokaisen leivoksen päälle kuorrutusta niin, että se valuu koko leivoksen päälle. Ritilän alle laitettu leivinpaperi kerää ylimääräisen suklaan siististi. Koristele halutessasi suklaalla, tuoreella kirsikalla tai folioon kietaistulla pikkuruusulla.

Tämä leivos on myös kätevä kaveri kutsuille, sillä pohjat voi tehdä etukäteen vaikka pakkaseen tai ilmatiiviiseen rasiaan, ja täyttää ja kuorruttaa tarjoilupäivänä. Jos suklaata ei temperoi, on kuorrutus kuten koko leivos simppeli homma, mutta kannattaa silloin tarjota samana päivänä. Pyöreiden leivosten sijaan näistä voi toki tehdä suorakulmaisia, neliöitä, kolmioita, mitä vain, tai tehdä isompi kakku taikinalevyistä.

Ei kommentteja: