14.6.11

Punajuurikeksit piknikillä

Urbaani kaupunkilainen saapuu ruokabloggaajien piknikille taksilla, ja leipoo hätäpäissään aamulla ennen kokeilemattoman ruotsalaisen ruokalehden reseptin mukaan jotain, joka ei ollenkaan näytä lehden kuvan kaltaiselta.

Hyvä seura ja upeat herkut odottivat Koffin puistossa. Omatkin punajuurikeksit ehtivät matkan aikana jäähtyä niin, että niihin pystyi perillä lusikoimaan kylmää vuohenjuustotahnaa hampurilaistyyliin ilman sulamisvaaraa.

Piknikeleganssiini kuului pieni sininen emalinen muki, josta saattoi nauttia viattoman oloisesti Sunrisen tarjoamia viinejä. Kohtuuden nimissä voidaan sanoa, että ne maistuivat huomattavasti paremmin kanssabloggaajalta lainatusta jalattomasta Riedelin viinilasista. Sellaisia taidan hankkia seuraavaa kertaa varten.

Jokainen toi paikalle omat astiansa ja aterimensa. Toiset kaivoivat kasseistaan kertakäyttöisiä, kun taas toisten kupposet saivat ihastuneita huudahduksia. Tämä kuppi oli päässyt piknikille keveytensä ansiosta.

Muut pikniktarvikkeeni sisälsivät puukon, vesipullon, aurinkorasvaa (suojakerroin 50, en käyttänyt, olkapäät paloivat), kivan kesämekon sekä kokoontaitettavan ja kahvasta kannettavan, alapuolelta muovilla vahvistetun piknikviltin, jonka mies hankki viime kesänä Partio-Aitasta.

Viltin päällä makasi kakkurasiassa paikalle saapunut luvattoman hyvännäköinen Hannan mansikkaraparperipiiras, ja vieläkin kaduttaa, että sen maistaminen meni jotenkin sivu suun. Makeita kakkusia oli toisaalta tarjolla kolmenlaisia, joten ei nyt missään kurjuudessakaan eletty.

Kylmätuotteet säilyvät kylmälaukussa erään lääkärin mukaan maksimissaan neljä tuntia. Omaan Rivièra Maisonista ostamaani valkoiseen termospiknikkassiin laitoin yhden kylmäkallen ja kaksi puolen litran pulloa, jotka olin täyttänyt vedellä ja jäädyttänyt edellisenä yönä. Olin puistossa noin kahdeksan tuntia ja kotiin tullessa suurin osa jäästä oli vielä sulamatta, joten kassi toimi loistavasti.

Heitin kuitenkin kotiin tullessa lopun tahnan pois suosiolla, sillä se oli hyvän aikaa seissyt kesälämmössä. Kaiken kaikkiaan maitotuotteista valmistettu tekele ei ollut se kaikkein paras idea lämpimänä päivänä, mutta koetin pitää kylmäketjusta huolta, ja keksejä oli tarjolla vain pieni määrä, joten ne menivät nopeasti.


Punajuurikeksejä kehuttiin toimivaksi setiksi, ja valkoviinin kera ne olivatkin kovin kesäinen ja tuore purtava. Resepti on ikisuosikistani Elle mat & vin -lehdestä, joka aiemmin tunnettiin nimellä Elle à la carte. Herkullisia reseptejä ja ruokakuvia sekä loistavaa kielijumppaa, jos ruotsi ei ole oma ykköskieli.

Kuten Pitkä tähän sanoisi: Skål på den saken! Och andra saken!

Oikaisin melkoisesti leipomisessa ja sain reseptin lupaaman vajaan neljän tunnin valmistelu-, paisto- ja jäähdytysajan puristettua noin tuntiin. Vertailun vuoksi voisi joskus kokeilla, tuleeko hiljaa hyvää.

Lisäilen muiden piknikherkkujen reseptejä tänne, kun ne alkavat tipahdella verkkoon. Lisää ideoita piknikeväistä löytyy myös taannoisesta ruokahaasteesta.

Punajuurikeksit vuohenjuustotahnalla
12 keksihampurilaista

Keksitaikina:
2 keitettyä punajuurta
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
60 g voita
1 dl raastettua parmesanjuustoa

Vuohenjuustotahna:
500 g philadelphia-tuorejuustoa
0,5 dl ranskankermaa
200 g vuohenjuustoa
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria

Keitä punajuuret pehmeiksi. Anna jäähtyä ja raasta. Sekoita kaikki keksitaikinan ainekset nopeasti yhtenäiseksi massaksi yleiskoneessa. Rullaa taikina pitkulaiseksi ja kääri kelmuun. Jäähdytä taikina jääkaapissa vähintään kolmen tunnin ajan. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa taikinarullasta yhden sentin paksuisia paloja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia, ja anna keksien jäähtyä pellillä.

Sekoita vuohenjuustotahnan ainekset yleiskoneessa. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Lusikoi tahnaa keksin tasaiselle puolelle ja aseta toinen keksi ikään kuin kanneksi.

Hätäisen oikotie onneen -versio

Unohda kaikenlainen jäähdyttäminen. Keitä punajuuret pieniksi pilkottuina vedenkeittimellä nopeasti lämmitetyssä vedessä kattilassa, ja aja raasteeksi vihannesleikkurilla tai sauvasekoittimella. Kun taikina on valmis, muotoile siitä käsillä pieniä pallosia, jotka laitetaan saman tien pellille (leivinpaperi on edelleen kätevä) ja painetaan hieman littanaan.

Uuni on muistettu laittaa päälle taikinan sekoitusvaiheessa. Jos keksit pitää pikaisesti kuljettaa jonnekin, pakataan ne eri kassiin kuin vuohenjuustotahna. Jäähtyminen tapahtuu matkan varrella, ja tahnalla täyttäminen sujuu rennon kollektiivisesti.

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Sä oot nyt turhan vaatimaton. Siis noi sun töhnäkeksit oli selkeästi piknikin suosikki. Ja aika kovassa joukossa kilpailivat. Mun videopostaus tulossa pian! Eilen sain asennettua Adoben videoeditointiohjelman...

- Jenni liemessä

Pitkä kirjoitti...

Ha, nauroin ääneen tälle postaukselle! Hyvässä mielessä siis. Mutta hei, vitsi miten helppoja noi punajuurisysteemit! Teen niitä asap. Mulla ei ole yleiskonetta, mutta ehkä mä selviin :)

Rauna kirjoitti...

Jenni: Noooh... Kiitos. Olihan ne hyviä. :) Ja hieno video, tunnelmallinen!
Pitkä: Sun naurusi on parasta. Ja hyvässä mielessä siis. :) Ja varmasti ilman yleiskonetta pärjää hyvin, käänsin ohjeen melko orjallisesti suomeksi. Yleiskone on mainittu siinä varmaan siksi, että alkuperäisohjeessa on annettu tarkat ajat, kuinka kauan valmistukseen menee.