31.5.11

Ravintolapäivä, Nahkahousut ja muu saaristoelämä

Rakastan saarielämää. Etenkin kesällä, mutta oma viehätyksensä on saariston tuulessa syksyllä ja talvellakin. Saaret ovat kuuluneet elämääni aina tavalla tai toisella, ja olen jonkin verran haaveillut asumisesta Suomenlinnassa tai omasta mökistä jollakin saarella. Toistaiseksi mantereella pitää elämän ja kulkemisen helppous (ja se fakta, että Helsingissä ei ihan noin vain muuteta saareen asumaan), mutta pääkaupungin saarista voi nauttia kätevästi päiväreissuillakin.

Nyt olisi syytä laittaa itselle henkinen muistilappu: älä unohda saaria (ja saariravintoloita!) kesällä.

Ympärillä on niin monia mahtavia saaria ja kesä soljahtaa helposti maallakin. Suomenlinna on minulle monesta syystä kuin toinen koti, ja sitä helposti unohtaa, että Helsingin edustalla on noin 300 saarta. Näistä suuri osa on puolustusvoimien tai yksityisessä käytössä.

Monet saarista ovat tietenkin melko pieniä luotoja, mutta upeita nimiä niillä on. Nahkahousut, Vadelmakupu, Voirasia, Sulhanen, Prinsessa, Sisä-Hattu ja Pikku-Musta muun muassa.

Ravintolapäivänä suuntasimme Tervasaareen, ja jos en ihan erehdy, se oli ensimmäinen kerta elämässäni. Ainakin aikuiselämässä. Olen toisaalta tavannut Helsingissä asuvia, jotka eivät ole koskaan käyneet Suomenlinnassa, joten ei kai tämä niin kummoista ole.

Olimme yrittäneet pöytävarausta ihan liian myöhään ravintolapäivän lukuisista tarjokkaista Kruunuhaan Vanha suola -ravintolaan sekä Tervasaaren mattolaiturilla sijainneeseen Odysseia-ravintolaan. Myös korissa kolmannesta kerroksesta laskettavat herkkuvoileivät oli viehättävä ajatus.

Odysseain sekä kello kolmen että seitsemän kattaukset olivat täynnä, mutta viideltä sai tulla onneaan koettamaan ylimääräiseen kattaukseen. Olimme paikalla ehkä kaksikymmentä vaille, ja paikat olivat jo menneet. Saimme lohdutukseksi ostaa neljä kasvisvarrasta kuudella eurolla ja lasin vettä kaupan päälle.

Sää oli aurinkoinen, mutta kovin tuulinen, joten jatkoimme ihan iloisina matkaa. Stockmannin kohdalla soitin Pyöräbaarin pitäjille ja päivän ideoijille tiedustellakseni seuraavaa olinpaikkaa ja sitä, että jos nyt lähdemme tulemaan, riittääkö tarjottavaa. He olivat parhaillaan täydentämässä varastoja kaupassa ja Alkossa, ja siitä suuntaamassa Töölönlahdelle. Perille päästyämme tapakset olivat kuitenkin jo loppuneet. Pyöräbaarin isäntä oli kovin pahoillaan, ja saimme kahden euron viinilasin hintaan lohdutukseksi hyviä oliiveja ja leipää.

Ravintolapäivä on päivä, jolloin kuka tahansa voi unohtaa luvat ja säännökset, ja perustaa haluamansa ravintolan tai kahvilan. Lupien perään netissä haikailleet kanssamatkustajat eivät ehkä odottaneet Helsingin ympäristökeskuksen suhtautuvan elintarvikkeiden tilapäiseen myyntiin "sallittuna ja toivottuna kaupunkikuvan elävöittämisenä".

Drinkkimehujäät eivät olleet ehtineet jäähtyä, viinaa ei ollut aluksi tavallisiin drinkkeihin, koska Alkoon ei oltu ehditty, pullonavaaja unohtui, grillauksessa lämpö tai maltti ei riittänyt, työmäärä yllätti ja henkilöresursseja ei ollut tarpeeksi, mutta mitä siitä. Ravintolapäivän konsepti oli niin hieno, ja tunnelma lämpöinen, että paljon antoi harrastajaravintoloille anteeksi. (aurinkoinen sääkin saattoi auttaa)

Sitä hieman ihmettelin, kun kaikkialla kuuli järjestäjien ihmettelyä siitä, miten paljon väkeä tuli paikalle. Ennakkomarkkinointi Facebookissa ja valtakunnan mediassa oli kuitenkin melko näkyvää, ja kyseessä oli uusi houkutteleva konsepti ja aurinkoinen viikonlopun päivä. Ehkä elokuussa ollaan paremmin varustautuneita.

Loppuillasta täytimme omat varastomme grillausherkuilla, kutsuimme paikalle tanskalaisen ystävän ja pidimme spontaanit grillibileet merenrannalla. Piknikkassissa kulkivat mukana luonnollisesti myös vilttiin käärityt kunnon aterimet ja lautaset.

Alkupalaksi riitti suomalainen briejuusto ja mansikat valitettavasti vielä merta taaempaa. Pääruoaksi näppärä fetasalaatti, johon tomaatti lisättiin vasta paikan päällä salaatin vetistymisen estämiseksi, rapeaa leipää ja grillistä kotimaista entrecotea ja maissia. Herkkää ja herkullista.

2 kommenttia:

Hepsu kirjoitti...

Ensivisiitillä! Kiva löytää muitakin suunnittelua rakastavia :)

Rauna kirjoitti...

Tervetuloa. :) Kävin minäkin sun blogissa kurkkailemassa.