22.4.11

Jogurttitytön pääsiäisunelma

Viime aikoina lähes kaikki reseptit, joiden perään olen ollut, ovat sisältäneet jogurttia. Olen nähtävästi jogurttityttö. En edes ymmärtänyt, että joku ei siitä pitäisi, ennen kuin yritin tarjota eräälle ystävälle hapanta herkkua.

Pääsiäiseen sopii kovin hyvin jogurtti ja keltainen. Vaikka en pääsiäistä vietäkään kotona (toteutan yhden unelman ja lähden Pariisiin!) oli kiirastorstaina mahdollisuus vapaapäivän töiden, siivouksen, pyykkäyksen ja pakkailun jälkeen nauttia mukava pääsiäisillallinen.

Perinteiseen pääsiäiseeni kuuluu lammas, hyvä punaviini, ystävät ja läheiset, kirjat, lautapelit ja mielellään Hercules Poirot. Sopivasti kiireetöntä oleilua, sukulointia ja eläinten tapaamista, useimmiten itse asiassa juuri lampaiden tai oikeastaan niiden lasten eli karitsoiden.

Nyt kiireettömyyttä koin ehkä aamuheräämisessä, mutta muuten olen suhannut kiitettävän innokkaasti koko päivän, ja tuntuikin hyvältä istahtaa kynttilöin valaistuun pöytään heti pääsiäismunien etsimisen jälkeen. Meillä on tapana piilottaa toisillemme muutama muna pääsiäissunnuntaina, mutta nyt oli otettava etumatkaa.

Pöydässä nautittiin ensin "alkupalana" lampaan ulkofilettä ja yrttivalkosipuliperunamuusia portugalilaisen luomuviinin toimiessa kyytipoikana. Emme olleet suunnitelleet varsinaista alkupalaa, mutta nälkä oli melkoinen, kun kaupasta päästiin iltamyöhään. Vasta tämän jälkeen jaksoimme pyöritellä lammasfetalihapullia karitsanjauhelihasta. Pyörykät muuten maistuvat huomattavasti paremmilta lämmitettyinä, kylminä nämä ovat melko tömäkkää tavaraa.

Jälkiruoaksi tein hulluilta päiviltä hankkimani Jamie's 30 minute meals -kirjan houkuttelevien kuvien innoittamana ananasta minttusokerin ja kookosjogurtin kera.

Ananasta, minttusokeria ja kookosjogurttia

Yksi iso ananas
150 g mustikoita tai muita marjoja
Pieni nippu tuoretta minttua
3 ruokalusikallista sokeria
Lime
4 dl turkkilaista jogurttia
n. 4 rkl kookoshilloa / kookoshiutaleita

Kuori* ja viipaloi ananas. Asettele viipaleet tarjoiluvadille, laita mustikat niille lepäämään ja pirskottele limemehua päälle. Survo minttua morttelissa, lisää sokeri joukkoon ja jatka heti työstämistä. Ripsottele valmiista minttusokerista noin kolmannes ananasten päälle ja säästä loput jääkaappiin (itse kyllä laitoin suoraan vain haluamani määrän, mutta ehkä tälle on jokin selitys työn helppoudessa suuremman määrän kanssa).

Sekoita kookoshillo jogurttiin, ja aseta tarjolle ananasvadin kera.

Reseptissä neuvotaan käyttämään valmista kookosjogurttia, mutta sellaisen puutteessa ajattelin ensin sekoittaa kookoshiutaleita jogurttiin. Huomasin kuitenkin kaapissa lahjaksi saadun avaamattoman Jam it! -sarjan kookoshillopurkin ja sekoitin sitä jogurtin joukkoon. Kovin tasaisesti se ei sinne sekoittunut, olisi kannattanut varmaan ensin sekoitella pelkkää hilloa. Sekoitussuhdetta voi muuttaa sen mukaan, miten paljon kookoksesta pitää. Tällä suhteella minusta kookos ei loistanut eleettömästi poissaolollaan, mutta sitä ei ollut häiritsevän paljonkaan.

*Tämä oli itse asiassa ensimmäinen kerta, kun itse kuorin ananasta. Tartuin veitseen ja leikkelin, ja suht hyvinhän se meni. Hieman tosin tuumin, tuleeko hukkapaloja ja meneekö ihan oikein. Jälkikäteen hymyilytti, kun huomasin, että kirjahyllyssä on itse ostamani kirja "Kuinka ananas kuoritaan?".

2 kommenttia:

Inez kirjoitti...

Minäkin olin pääsiäisen Pariisissa :) Upeat ilmat ja mieletön kaupunki, turisteja oli näemmä muutama muukin kuin sinä ja minä...

Mukavaa kesän odotusta!

Rauna kirjoitti...

Aa, hauska kuulla! :) Paikallisetkin kehuivat säätä poikkeuksellisen hyväksi. Musta turisteja ei ollut mitenkään liikaa, mutta me ei toisaalta menty minnekään, minne tarvitsi jonottaa. Voin kuvitella, että suosituimmissa museoissa tai muualla oli tunkua. Kiva oli vierailla kesässä näin suomalaisen kevään alkuvaiheessa. :)

Hauskaa kevät-kesää sinnekin!