17.3.11

Sitruunajogurttijäätelöonni

Ihastuin viime kesänä Italiassa ensimmäistä kertaa maistamaani frozen yogurtiin, minkä jälkeen moni jäätelö on tuntunut äkkimakealta. Pidin erityisesti maustamattomasta jogurttijäätelöstä tuoreista marjoista valmistetun hieman hileisen soseen kanssa.

Nyt maaliskuussa kastikekurssilla olen saanut melkein joka keskiviikko maistella jogurttijäätelöä jälkiruoaksi. Sitruunajogurtti on suosikkini toistaiseksi, mansikkaa kokeilen uudestaan tuoreiden kotimaisten kanssa.

Jogurttijäätelön valmistaminen on simppeliä kuin mikä. Ainekset sekoitetaan yhteen ja annetaan jäätelökoneen hurrauttaa niistä suussasulavaa tarjottavaa. Se on niin hyvää, että oli pakko rynnätä Stockmannille eräänä sunnuntaina viittä vaille kuusi juuri ennen sulkemisaikaa ja ostettava vihdoin se jäätelökone. Myyjä sanoi, että aika viime tipassa tulet ja minä totesin, että joo-o, missä on jäätelökone, vieläkö ehtii saada.

Kärsimättömyys karisi myyjän vinkatessa oikean koneen luo ja onnellisena poistuin kaupasta ison kassin kanssa. Jäähdytysosan jäätyessä 18-24 tuntia pakkasessa tutkin käyttöohjeet tarkasti, ja silti onnistuin tekemään jotain kummallista niin, että osa massasta jäätyi sen pakastettavan osan päälle.

Ensi kerraksi luen ohjeet uudestaan ja testaan, oliko kyseessä aloittelijan tuuri vai olenko sunnuntaileipuri tässä asiassa. Jogurttijäätelöstä en kuitenkaan aio luopua, joten hyvät neuvot ovat nyt kalliit. Niitä saa jättää kommenttilaatikkoon.

Sitruunajogurttijäätelö


4 dl maustamatonta ruokajogurttia
1 dl hienoa sokeria
2 dl kuohukermaa
1 pienikokoisen sitruunan raastettu kuori
Vajaan puolikkaan pienikokoisen sitruunan mehu

(Lue jäätelökoneen käyttöohjeet.)

Pese sitruuna huolella lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella tai valitse puhtaampi luomusitruuna. Raasta sitruunan kuori raastimella niin, että mukaan ei tule kitkerää valkoista osaa vaan ainoastaan ihan pinnassa olevaa keltaista kuorta.

Sekoita ainekset keskenään ja maista massaa maustamisvaiheessa. Jos kaipaat lisää sitruunaa, laita mehua hieman enemmän. Kaada seos käynnissä olevaan jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä noin 40 minuuttia.

Jogurttina käytin partaäijää. Sille on varmaan jokin oikeakin nimi, mutta turkkilaisesta paksusta jogurtista on kyse. Mitään liirumlaarumversiota en tällaiseen laittaisi.

10 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Paljonko muuten kustansi jätskikone Stockalla? :)

Sitruunajogurttijäätelö kuulostaa taivaalliselta!

Vilja kirjoitti...

Vaikuttaa todella herkulliselta! Jäätelökoneet ovat niin näppäriä, minullakin on melkein aina jäädytysosa pakkasessa valmiina odottamassa.. Suosikkeja ovat myös omat sorbetit, esim. basilika-lime ja kurssilla opittu Sol-oluen ja limen yhdistelmä, toimii :)

mau kirjoitti...

oih, olen jo monta kertaa fötexissä katsellut jäätelökonetta. jos saat omasi toimimaan hyvin niin ehkä munkin on tehtävä hankinta.

Anonyymi kirjoitti...

mitä jos ei ole jäätelökonetta...? mmm... resepti kuulostaa niin hyvältä!

Rauna kirjoitti...

Vilja: Saanko reseptin noihin?
Mau: Sinä jos joku tarvitset jäätelökoneen. Panen alkukankeuden ja ohjeiden katoamisen piikkiin tuon pienen vastoinkäymisen.
Ano: Voishan sitä yrittää vaan pakastaa ja sekoitella tasaisin väliajoin. Ei se sama ilmava rakenne ole, sellainen hieman pehmismäinen, mutta miksei voisi toimia noin..

Rauna kirjoitti...

Virpi: 69 euroa taisi olla.

Marru kirjoitti...

Moikka!

Monet kerrat oman koneeni kanssa taistelleena vinkki tuohon tarttumis-ongelmaan: kastele Kaikki osat johon jäätelö tulee osumaan (siis itse pöntsä sisäpuolelta, se jäälimppu ja vispilä-osa..) kylmällä vedellä huolellisesti juuri ennen massan lisäystä. En osaa sanoa mikä taika tässä kikassa on, mutta ainakin itselläni on toiminut 8)!

Suski kirjoitti...

Hulluilla päivillä on tarjouksessa ihan oikea kompressorilla varustettu jäätelökone, meillä on eri merkillä oleva ihan samannäköinen saksalaisesta verkkokaupasta tilattuna ja on hyvä ja kohtuuhintainen. Suosittelen lämpimästi noiden pakastimessa kylmennettävien sijaan jos on yhtään porukkaa syömässä sitä jäätelöä.

Rauna kirjoitti...

Marru: Kiitos vinkistä, pitää testata! Ohjeet itse asiassa eivät olleet käsillä just jäätelöä tehtäessä ja voi olla, että missasin jotain muutenkin, mutta tätä täytyy tutkailla. Josko kosteus toimisi.. :)

Suski: Nyt meni toi tarjous sivu suun, kun hankittiin Kenwoodin Majir Titanium -yleiskone ja just tuli tämä halvempi jäätelökone taloon. Olen kyllä ymmärtänyt, että kompressorikone olisi parempi, se on varmaan fiksu ostos. Eräs ystävä juuri hankki Delonghin, joka on kuulemma jäätelökoneiden Rolls Royce. Jos se osoittautuu toimivaksi, taitaa kukkaro taas tyhjentyä.

Satu kirjoitti...

Meillä on joskus jäätelö jäätynyt jäähdytyskulhon reunoihin ja olen koettanut välttää sitä laittamalla koko jäätelömassan kerralla kulhoon, enkä pikkuhiljaa lisäilemällä. Lisäksi olen pienellä nuolijalla sörkkinyt reunoihin jämähtävää jäätelöä irti.

Mielelläni kuulisin Viljan sorbettiohjeet. Veljeni teki Sol-sorbetin näin http://tsajut.blogspot.com/2011/03/sol-sorbetti.html