13.3.11

3-1-0 -seuraleikki

Olin perjantaina synttärijuhlissa, joissa oli aluksi luvalla sanoen kuivahko tunnelma. Kohteliasta, hieman hapuilevaa keskustelua, täydet valot ja odottava tunnelma. Jossakin vaiheessa isäntä totesi, että Rauna, sulla on varmaan jokin leikki. Olin vähän nuupahtaneen oloinen enkä ollut jaksanut aiemmin keksiä piristystä, mutta nyt velvollisuus kutsui.

Tätä seuraleikkiä on pelattu menestyksekkäästi muutamilla kutsuilla ja taas kävi, että naurettiin kaksinkerroin sekä selityksille (-Hippi -Aa, Gandhi!), arvauksille (Taivaalla oleva tyyppi. -Jumala? -Teräsmies? -Juri Gagarin?) että vähän myös pisteidenlaskijana toimineelle allekirjoittaneelle (-Arvatkaa, kuka voitti? Meidän joukkue! -No kas vain, kukas niitä pisteitä laski..).

Alla olevat säännöt saattavat vaikuttaa pitkältä sepostukselta, mutta peli on on helppo ja toimiva. Sekin jäyhä suomalainen mies, joka aluksi perjantaina väitti haluavansa pysyä katsojana, oli lopulta illan huippu.

Mukavinta on, jos kaikki tulevat peliin mukaan eli pelin aloittajan kannattaa käyttää kaikki suostuttelutaitonsa porukan innostamiseen. Joukkueiden nimet saavat myös mielellään olla hassuja ja pelin dynamiikka nopea. Kyse ei ole shakista, vaan seuraleikistä, jonka juju on yhteinen hauskuus.

3-1-0 -leikki
Tarvikkeet:
Pieniä paperilappuja
Kynä kaikille
Iso kulho
Ajanottolaite

Jokainen kirjoittaa pienille paperilapuille tunnettuja henkilöitä. Hahmot voivat olla sopimuksen mukaan suomalaisia ja kansainvälisiä, eläviä ja kuolleita, todellisia ja fiktiota. Yhdelle lapulle kirjoitetaan vain yksi henkilö. Lappuja on hyvä tuottaa paljon, joten jokaisen olisi hyvä kirjoittaa kahdeksisen lappua.

Kun laput on kirjoitettu, ne taitellaan ja laitetaan kulhoon. Ihmiset jakaantuvat joukkueisiin ja säännöt selitetään.

Jokainen joukkueen jäsen selittää omalle joukkueelleen henkilöitä jokaisella kierroksella ja vain oma joukkue saa arvata hahmoja minuutin ajan. Ajan umpeuduttua huudetaan "Aika!", minkä jälkeen muutkin joukkueet saavat arvata viimeisintä selitystä.

Pelissä on kolme kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella lapussa oleva henkilö selitetään tasan kolmella sanalla, ei yhtään useammalla tai vähemmällä. Selittäjä saa selittää niin monta hahmoa kuin minuutin aikana ehtii ja jokaisesta oikein arvatusta tulee joukkueelle piste. Me teimme niin, että ensimmäisellä kierroksella tuli miinuspisteitä ohitetuista lapuista ja muilla kierroksilla ei, mutta tässä voi sopia tilanteen mukaan johdonmukaisemmankin tavan. Viimeisillä kierroksilla on joka tapauksessa pelin etenemisen ja yleisön hauskuuden kannalta eduksi, ettei miinuspisteitä jaeta.

Kun minuutti on kulunut, vuoro siirtyy seuraavan joukkueen jäsenelle ja selittäjä pitää äsken selitetyt lappuset vielä itsellään. Kun jokaisesta joukkueesta yksi on selittänyt, siirtyy vuoro ensimmäisen joukkueen toiselle selittäjälle. Vasta kun kaikki pelissä olevat ovat kerran selittäneet lappuja joukkueelleen kolmella sanalla, kaikki selitetyt laput kerätään yhteen ja laitetaan takaisin kulhoon.

Jos pelaajia on enemmän kuin 12, voidaan tehdä myös niin, että vain 1-2 selittää joka kierroksella, mutta peli toimii huomattavasti paremmin ja hauskemmin, jos kaikki osallistuvat ja mahdollisimman moni lappu selitetään ensimmäisellä kierroksella.

Toisella kierroksella henkilö selitetään tasan yhdellä sanalla ja kolmannella kierroksella nollalla eli pantomiimina. Yhdessä voi toki sopia, että ääntelyä saa esittäessä käyttää, mutta ei sanoja. Toisella ja kolmannella kierroksella on osin samoja henkilöitä lapussa, jotka on jo kuultu ja näin on tarkoituskin. Se helpottaa, mutta myös luo hauskoja tilanteita.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hupaisa peli,muutaman kerran leikitty ja hauskaa on ollut.

Rauna kirjoitti...

Hauska kuulla.