11.2.11

Essi Avellanin juhlavinkitViime lauantain sykähdyttävässä blogitapaamisessa toista kertaa tapaamani Essin (ollaan jo etunimituttavia selkeästi, ainakin minun puoleltani) ensimmäinen vinkki hyviin juhliin ei yllätä ketään:

Samppanjaa tulee olla riittävästi koko ajan.

Toinen saattaa sen sijaan herättää enemmän ajatuksia: Enemmin hyvistä viinilaseista kuin huonoista huoltoasematasoisista kuohuviinilaseista.

Kuinkahan monta kertaa sitä onkaan aiemmin skoolaillut muovilaseilla viinilasien ollessa varattuna muille viinille? Saakohan Essiltä tällaista kurjaa menneisyyttä anteeksi?

Olen silti parantanut tapani ja nykyään juon ihan aidoista laseista. Silti huolestun tietenkin, ovatko nykyiset samppanjalasini sitten riittävän hyviä. Sorruin nimittäin kauneuden edessä ja hankin Villeroy & Bochia, joka on itselleni uutuus juomalasien suhteen enkä ottanut luotettavaa ja tuttua merkkiä.

Ja pieleen meni. Lasit on kuulemma suunniteltu enemmän design mielessä kuin juoman kannalta, parempi olisi ollut aiemmin suosimani kestävä Schott Zwiesel tai Riedel.

Kolmas suositus on, että samppanjaa kaadetaan ensin vähän ja sitten sitä tarjoillaan koko ajan laseihin lisää, jolloin juoma pysyy fressinä.

Essin mielestä on aika vähän sellaisia ruokia, jotka eivät sopisi samppanjalle. Sushi ja kaikki japanilaiset ruoat ankanmaksan ja hummeri thermidorin ohella ovat tunnetusti toimivia, mutta samppanjan sanansaattaja toteaa itse pitävänsä kylmäsavulohitartarista. "Savun maku komppaa kivasti paahteisuutta ja hapokkuus leikkaa lohen rasvaisuutta, mikä saa sen tuntumaan keveältä", Essi toteaa.

Kuva: Peero Lakanen

4 kommenttia:

ari kirjoitti...

Omaa käyttäytymistä on oikestaan hauska seurata: kirjoittaessani tilaisuudesta luontevin oli kirjoittaa sukunimellä koska en ole ollut hänen kanssaan tekemisissä kuin luennon ja kokkaamisen ajan. Pitää kai todeta, että olen konservatiivinen vaari :)

Mikko kirjoitti...

Meidänkin piti yrittää ottaa Essi Avellania hihasta kiinni ja kysellä tuota lasi-asiaa. Unohtui kuitenkin sitten kaiken keskellä.

Kun oltiin Riedelin viinitastingissa viime vuonna niin siellä joku kysyi samppanjasta ja herran suosituksia lasin suhteen. Maximilian Riedel itse nauttii samppanjansa Pinot Noir -rypäleelle suunnitellusta oman firmansa lasista ja sitä myös muille suositteli.

Firmalla on niitä perinteisen mallisia kuohuviinilaseja, mutta siitä huolimatta siis tuo suositus.

Anonyymi kirjoitti...

Champagnen alueella shamppanja kuulemma tarjotaan itse asiassa tämän tyyppisestä lasista! Mutta näin arkinen lasi ei ehkä sovi ihan kaikkiin tilaisuuksiin...

Rauna kirjoitti...

Ari: Konservatiivisuusmittarit vaihtelee. :)

Mikko: Olisin varmaan intoutunut kyselemään enemmänkin, jos en olisi tehnyt tätä juuri lähdön hetkellä. Kiinnostava tuo Riedelin suositus.

Ano: Muistelisinkin joskus kuulleeni tai lukeneeni tällaisesta. Oli silti mielestä pois hulahtanut. Samppanjatilalla käyskennellessä nuo ovat varmasti käytännöllisiä.