4.1.11

Kampasimpukoita uutena vuotena

Uuden vuoden bileet olivat varsin onnistunut pakkaus. Alkuun söimme kuuteen pekkaan illallisen, jonka suunnittelusta vastasin 2/3 osuudella. Tai näin ainakin oli tarkoitus. Illallisen jälkeen kello 20.30 ovet avautuivat muille. Ei nyt ihan koko kaupungille, mutta parinkymmenen paremmalle puolelle taidettiin päästä.

Tapahtumapaikkana toimi ystäväni asunto, joka sijaitsee kätevästi kantakaupungissa, on sopivan kokoinen ja kaunis. Isäntä pitää siivouksesta ja tiskaamisesta, ja meillä on aikalailla samanlainen ote juhlien emännöintiin. Eräs ystävä sanoikin, että nyt olen löytänyt hyvän porukan ja aina kun me järjestetään juhla, hän peruuttaa kaiken muun.

Alun perin sovittiin, että ei stressiä, ei suunnittelua, kutsutaan ihmisiä, kaikki tuo jotain, ja ihmisillä on hauskaa. Joulun ja edellisten juhlien jälkeen kukaan ei jaksanut innostua suuremmasta suunnittelusta, ja asunnon haltijalle sopi hyvin, että kaikki neljä ydinporukasta kutsuvat keitä haluavat.

Pieni stressinpoikanen ehti silti syntyä illallisjärjestelyjen venyessä hieman, ja isäntä improvisoi minun suhatessa taksilla helpomman ja vähemmän sorminäppäryyttä vaatineen pääruoan kalasta.

Alkuruoaksi oli kampasimpukoita kirpeässä tomaattihillokkeessa. Se vaikutti maistuvan, mutta itse tarkistin alla olevaan reseptiin sokerin määrää vähän alemmas. Luumutomaatteja ei saatu, joten kirsikkatomaatit jäivät kuorimatta, mutta ohje toimi näinkin.

Varsinaisista juhlista mieleen jäi hyvät ihmiset, samppanjapullojen poksahtelut, sikarinpoltto ja rento soljuilu tilanteesta toiseen. Itse päätin tällä kertaa mennä siitä, missä aita on tosi matalalla (jotkut ihanat toivat mätihyydykettä ja mutakakkua) ja hankin kuohuvan lisäksi Pappagallon valkosuklaajäätelöä, josta auliisti kerroin lähes kaikille, mutta lopulta unohdin tarjota sitä kellekään.

Jääköön siis seuraaviin kemuihin.

Kampasimpukat kirpeällä tomaattihillokkeella
2-3 kampasimpukkaa/syöjä
500-600 g luumutomaatteja (tai kirsikkatomaatteja)
Noin puolikas nippu kevätsipuleita
0,5 dl etikkaa
0,75 dl sokeria
Krutonkeja (voi jättää pois)
Suolaa
Mustapippuria
Inkiväärijauhetta

Kalttaa tomaatit ja paloittele pieniksi. Laita kattilaan pilkottujen sipulien kanssa ja mittaa sekaan etikka ja sokeri. Mausta vastarouhitulla suolalla ja pippurilla. Anna kiehua rauhassa liedellä. Maista ja tarkista mausteet.

Juuri ennen ruokailua paista talouspaperilla kuivatut kampasimpukat kuumalla pannulla nopeasti toiselta puolelta. Jos simpukoita paistaa liian pitkään, ne sitkistyvät. Mausta hennosti inkiväärillä. Aseta lautaselle tomaattihilloketta, muutama kampasimpukka ja krutonkeja.

Jätä krutongit pois, jos haluat gluteenittoman vaihtoehdon tai tee krutongit gluteenittomasta leivästä.

Ei kommentteja: