1.7.10

Tomaattipiirakkaa ja kuohuvaa kaasoille

Pidin ensimmäisen kaasotapaamisen tällä viikolla, kun kaikki neljä kaasoa sattuivat olemaan samassa maassa ja kaupungissa. Ensi kesän häiden suunnittelu saattaa olla hivenen haasteellista, kun tapaamisia saa järjestää reilusti etukäteen, mutta hyvän ja innostuneen ekan kokoontumisen jälkeen se on varmasti helppoa.

Kerroin meidän suunnitelmia ja ajatuksia häistä, näytin inspiraatiokuvia sekä kuvia juhlapaikasta. Samalla pohdittiin sitä, miten suunnittelusta saataisiin iloisen rentoa. Eräs kaasoista vannotti minut sanomaan, ettei kaikesta tarvitse tulla täydellistä. Teen kyllä kaikkeni, etten muutu hirviömorsiameksi, joka huutaa, kun servetin kulma on taiteltu väärin. Tästä ei varmaan ole suurta pelkoa.

Kaasot innostuivat ehdottamaan yhteistä retkeä hääpaikkakunnalle, pukujen sovittamista yhdessä ja muutamia ohjelmaideoitakin tuli. Tässä vaiheessa emme kovin yksityiskohtaisesti vielä suunnittele kaikkea vaan keräämme ajatuksia ja hajatuksia, joista pikkuhiljaa muodostuu kiva kokonaisuus.

Kaasot ruokittiin sekä ajatusten lennon että kiitoksen vuoksi helpoilla kesäisillä herkuilla. Suolaisena oli basilikan sävyttämää tomaattipiirakkaa, kahta erilaista juustoa ja oliiveja, jotka huuhdottiin Vouvrayn kera alas.

Makeana tarjottiin runsaasti mansikkaa, vadelmia ja pensasmustikkaa ja paljon vaniljajäätelöä sekä Belgian tuliaisina erilaisia konvehteja. Alun perin olin ajatellut tehdä juhannuksena onnistunutta kirsikkapiirakkaa, mutta sää ja eräs kuumuudesta epätoivoinen kaaso ehdotti viileämpää vaihtoehtoa.

Helppo ja nopea piirakka kaverini Terhin antamalla reseptillä syntyi sutjakkaasti yhden kaason auttaessa vesimelonin pilkkomisessa. Kesäpäivän laiskuuden huipentumana käytin valmistaikinaa piirakkaan, mutta itse tehty olisi varmasti parempi.

Tomaattipiirakka

Piirakkataikina
n. 4 tomaattia
1,5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
Purjon vartta ja lehtiä (n. kolmasosa purjoa)
Paljon tuoreita basilikanlehtiä
Mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka, päällystä se kaulitulla taikinalla ja laita viilenemään jääkaappiin. Kuullota purjot pannulla. Paista jääkaapissa ollutta piirakkapohjaa noin 15-20 minuuttia uunissa. Viipaloi tomaatit noin sentin paksuiksi pyöreiksi kiekoiksi.

Ota pohja uunista ja lado tomaattiviipaleet pohjalle. Kaada päälle munamaito ja ripottele purjon palat ja basilikan lehdet tasaisesti päälle. Rouhi myllystä pippuria ja ripsota päälle juustoraastetta. Laita uunin alaosaan noin 20-30 minuutiksi. Ota pois uunista, kun juusto on ruskettunut ja pohja vaikuttaa valmiilta.

Ei kommentteja: