15.6.10

Tuhannen ja yhden yön lampaankyljykset

Nämä lampaat osoittautuivat maukkaiksi kumppaneiksi grilliin blogitapaamisessa.

Jos tarjoaisin näitä sellaisenaan, tekisin Chez Jasun innoittaman kanelilla maustetun kikhernetomaattipunasipulisalaatin ja hummusta näille kaveriksi. Tässä tapaamisessa ruokaa oli kuitenkin yllin kyllin, joten ennakoin tilannetta rajoittamalla tuomisiani.

Kyljykset saivat kehuja mainiosta maustamisesta, vaikka marinoin niitä vain reilu kolme tuntia aika niukassa marinadissa. Tein marinadin etukäteen ennen lampaiden ostamista ja etenin liikaa ohjeen mukaan. Pohdin kyllä reseptin kaksinkertaistamista, mutta osa aineksista loppui kesken.

Tällä mentiin ja hyvä tuli.

Ostin Reinin lihalta valmiita parikyljyksiä, mutta jos hankit lampaankyljysrivin, poista ensin ylimääräinen rasva ja kalvot terävällä veitsellä.

Alla oleva marinadimäärä voisi sopia noin 6 parikyljykselle tai hieman useammalle pienemmälle kyljykselle. Käytin tätä 12 parikyljykselle ja se toimi, vaikka aika naftisti marinadia oli.

Tuhannen ja yhden yön marinadi

0,5 g sahramia
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 rkl aniksen siemeniä
1 tl sumakkia (jätin pois, mutta ainakin Hakaniemen hallista saisi)
1 sitruunan kuori raastettuna (ei valkoista osaa)
2 puristettua valkosipulin kynttä
1 rkl rosmariinin lehtiä
10 mintunlehteä (laitoin hieman enemmän)
1,5 dl oliiviöljyä

Liota sahrami etikassa. Paahda aniksen siemeniä kuivalla pannulla, kunnes niiden tuoksu vapautuu. Sekoita kaikki ainekset ja pane kyljykset marinadiin. Anna maustua vähintään tunnin ajan, mielellään pidempään.

Valuta kyljykset ja grillaa tai paista grillipannussa. Jätä liha roséksi. Kypsennysaika riippuu kyljysten paksuudesta ja grillin lämmöstä, mutta oikeata tilaa voi selvittää painamalla lihaa sormella. Mediumiksi kypsennettu liha antaa hieman periksi, mutta ei ole täysin joustava eikä ihan tönkkö. Parempiakin ohjeita varmasti netissä on, mutta kokeilemalla tämänkin oppii.

Kyljyksiä ei kannata käännellä useaan kertaan mehukkuuden takia. Yksi kääntö riittää siinä vaiheessa, kun lihasnesteet irtoavat. Kun neste irtoaa toisellakin puolella, pitäisi kyljyksen olla medium. Ohuet kyljykset valmistuvat aika nopeasti, joten grillin luona on syytä seistä.

Isäni aina teroitti, että ruokaa pitää katsoa. Nami namasteen kokkikoulussa meille taas tähdennettiin, että marinadin pitää maistua hyvältä eli sitä kuuluu maistaa.

Marinadin resepti on kirjasta Namaste. Plussaa kirja saa veden kielelle nostattavien reseptien lisäksi kaksikielisyydestä. Kirja toimii sekä tuliaisena että käytössä kaksikielisissä kodeissa. Taitto antaisi ymmärtää, että kirja on vanhempi kuin viimevuotinen, mutta sen puutteen korvaa hellyyttävän irlanninterrierin kuvat.

4 kommenttia:

cele kirjoitti...

Nämä olivat kyllä herkullisia! Mä oon hykerrellyt kotona tyytyväisenä kun tän kerran miitistä sai niin paljon ideoita kokeiltavaksi. :)

Chez Jasu kirjoitti...

Kyljykset olivat kyllä tosi herkullisia! Ohjetta täytyy testata uudestaan.

Reinin lammaskin oli onneksi ykkösluokkaista. Pääsiäisenä sieltä hakemani kun ei ollut...

Dea kirjoitti...

Mikäs se kuolemaantuomittujen ruokakirja oikein on, josta blogissani mainitsit?

Ja kai teidät saa linittää?

T Dea ja Herra Hobitti

Rauna kirjoitti...

Cele: Hauska kuulla. Mä ihastuin sun mustikka-tuplasuola-muffinsseihin. Niitä on pakko saada tänä kesänä lisää.

Jasu: Kiitos. Ja voi harmi. Mä olen aina saanut Reiniltä hyvää lihaa, en edes ajatellut, että noin kurjasti voisi käydä. Olisiko pääsiäiskiire vaikuttanut..

Dea: Last Suppers

En ole siis lukenut sitä, törmännyt vain netissä. Ei siis ehkä ole kirjastoissa, mutta ainahan voi kysyä.

Saa mun blogin linkittää, tottakai. :) Vaikka mies joskus esiintyykin jutuissa, ei se tänne kirjoita, ainakaan vielä.