12.2.09

Jokaiselle jotain -kokonaisuus






















Juhlissa cocktailpalat oli asetettu kahdelle pöydälle sekä tilan takia että turhan jonon välttämiseksi.

Pöydän antimia on esitelty aiemmin täällä, täällä ja täällä . Lisäksi pöydälle oli nostettu iso leikkuulauta, jossa oli brie-juustoa, kaksi messevää salamipötköä, joista sai jykevällä japanilaisveitsellä vuoltaa itselleen palan ja runsaasti oliiveja. Tarjosin myös mausteisia kalkkunapaloja, joiden päällä oli purjosipulia.

Kuvan leikkuulauta on myöhemmältä illalta, jolloin jäljelle jääneitä ruokia oli kasattu yhteen.

Halusin cocktailpalojen toimivan hyvin yhteen, mutta sopivan monenlaiseen suuhun. Lihattomia vaihtoehtoja piti olla tarpeeksi, ja kaikki mahdollinen tehtiin vähälaktoosiseksi. Mahdollisia kala-allergikkojakaan ei saanut sorsia.

Helpointa yhteneväisyyden kannalta olisi ollut, jos olisin valinnut jonkin maateeman, kuten tapakset espanjalaisittain, mutta halusin kokeilla löytämiäni ja keksimiäni ideoita. Mielestäni kokonaisuus toimi aika hyvin, ja Alkon myyjän kanssa mietityt viinitkin osuivat kohdalleen.
















Yömyöhään tarjolla oli vielä popcornia sekä chevren ja timjamin maustamia, itse koottavia minihampurilaisia Papperin innoittamana. Hampurilaiset katosivat parempiin suihin ennen kuin niistä saatiin kuvaa.

Papper on muuten sitä mieltä, että miniruoka valloittaa tämän vuoden juhlissa. Itsekin harkitsin asiaa, muun muassa mozzarellalla ja kirsikkatomaateilla varustettuja minipitsoja ja miniprinsessaleivoksia tai -sachereita. Ehkä ensi kerralla.

kuvat: Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

6.2.09

Koulutuksessa ja kylpemässä

Kannat kattoon on tällä hetkellä koulutuksessa Unkarissa (ei kuitenkaan blogiin liittyen).

Olin alunperin ajatellut laittaa tekstiä paikan päältä tai etukäteen ajastuksella, mutta intensiivinen koulutus, hauskat kurssikaverit ja Budapestin ihanat kylpylät veivät voiton. Hauskaa viikkoa siis kaikille! Tai siis loppuviikkoa, viikonpäivät ovat hieman hämärtyneet tässä kurssimaailmassa eläessä.

Ja jos joku nyt vielä innostuu bloggaajabrunssista, tervetuloa kommentoimaan vielä ensi viikon aikana. Jos hiljaisuus tarkoittaa sitä, että asia ei innosta, taitaa brunssihaave jäädä unholaan, vaikka hauska olisikin Veeran kanssa brunssailla. Jos hiljaisuus taas tarkoittaa sitä, että päivämäärää pitää vielä pohtia, olisi hauska saada kommenttia siitäkin.

1.2.09

Piirakkaa ja ehkä brunssia




















Ystäväni oli kylässä eilen. Juotiin Beaujolais nouveauta ja syötiin ihanaa fetakasvispiirakkaa sekä mansikkajuustokakkujätskiä, ja pelattiin Catanin uudisasukkaita. Yöllä näin unta, jossa kerroin samalle ystävälle, että kolmenkympin täyttäminen on aivan mahtavaa, ihan kuin lentäisi.

Tämä päivä alkoi ruokahaasteen voittaneella Kulinaarimurulan Coco Kanel -puurolla, jonka keitin tummiin mannasuurimoihin. Oli hehkutuksen arvoista. Puuro sopi täydellisesti lumiseen sunnuntaiaamuun.

Puuroa syödessä ehdin miettiä, tulisiko joku paikalle, jos järjestettäisiin Prinsessakeittiön Veeran kanssa (ruoka)bloggaajabrunssi?

Päivämäärä voisi olla 29.3. ja paikka Helsinki. Päivästä voidaan ehkä joustaa, jos ei tämä kenellekään muulle käy, mutta parin seuraavan viikon aikana se olisi hyvä saada päätettyä. Tiedän, että ihan kaikki eivät suunnittele elämäänsä kahta kuukautta eteenpäin, mutta helpompaa sopia niin osaa varautua.

Piirakan reseptin kehittelin eri lähteisiin ja omiin mieltymyksiin pohjaten viime sunnuntain lähiperheelle pidetyille synttärikutsuille. Tarjolla oli rucolalla päällystetyn piirakan kanssa briejuustoa, oliiveja ja päärynää. Äiti teki kinuskikakkua ja appelsiinikakkusia.


















Mehevä fetakasvispiirakka

100 g voita
2 dl (vehnä)jauhoja
3 rkl kylmää vettä
1 tl suolaa
200 g fetaa
1/2-1 dl juustoraastetta
1,5 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
1 pss pakastepinaattia
1-2 tomaattia
1 paprika
1-2 valkosipulin kynttä
2 tl herbes de provence -yrttiseosta
mustapippuria

Nypi jauhot ja huoneenlämmössä pehmennyt voi yhteen, lisää suola ja vesi. Laita taikina jääkaappiin.

Sulata pinaatti ja laita lävikköön valumaan. Soseuta tomaatti tehosekoittimessa. Poista siemenet paprikoista, ja pilko ne. Paista paprikanpalat. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi ja pieniksi viipaleiksi. Yhdistä pinaatti, tomaattisose, paprikat ja valkosipuli. Murustele feta joukkoon, lisää kermaviili sekä munat. Mausta yrttiseoksella ja pippurilla (feta on melko suolaista, joten suolaa ei välttämättä tarvita).

Päätin laittaa tähän tällä kertaa tuoreita tomaatteja, vaikka mainio ajatus tomaatittomasta tammikuusta olisi voinut inspiroida toisin. Minäkin olen sortunut. Tölkkitomaatitkin käyvät tähän myös, ja itse asiassa ne ovat Kunto Plus -lehden (2/2009) mukaan jopa terveellisempiä, koska "lämpökäsittelyn ansiosta tomaatin lykopeenista tulee helpommin imeytyvää, jolloin keho voi hyödyntää sen vastustuskykyä parantavat vaikutukset tehokkaammin".

Ja jos haluaa laittaa tomaattimurskaa, Prinsessakeittiön murskatesti vinkkaa edustuskelpoisesta yksilöstä.

kuvat: Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

Ethän käytä kuvia ilman lupaa!