23.10.09

Tummasuklaamoussea, suolaa ja rakkautta

















Eräs ehdoton ruokaelokuvasuosikkini on Pieni suklaapuoti. Sitä ei voi katsoa ilman hyvää viiniä, ruokaa ja suklaata. Muistelin äskettäin katsoneeni elokuvaa joskus takan ääressä tätä jumalaista suklaamoussea seurassa maistellen, ja ymmärsin, että nyt on viimein pakko ensimmäistä kertaa osallistua ruokahaasteeseen, jonka aihe on nyt elokuvat.

Pienen suklaapuodin avainsanoja ovat nautinto, rakkaus ja ilo, mutta samalla filmissä pohditaan velvollisuuksia, syntiä sekä itsensä ja toisten aitoa hyväksymistä. Viannen elokuvan lopussa vuokraemäntänsä äidille järjestämiin juhliin tahtoisin minäkin. Naurua, tanssia, silmäniskuja, herkullista ruokaa ja lyhyitä puheita.












Olen saanut reseptin vanhemmiltani ja valmistanut tätä ystävilleni hyvällä menestyksellä. Eräs skotlantilainen sanoi, että tämän moussen takia hän palaisi takaisin Suomeen.

Oma lisäykseni oli laittaa moussen joukkoon hippusellinen sormisuolaa. Uskokaa ja tehkää samoin! Moussessa on viettelystä, syvyyttä ja leikkiä ihan niin kuin Chocolat'ssa, eikös. Ja on tästä moussesta ollut apua tosielämänkin orastavissa romansseissa, tarina kertoo. Juuri niin kuin elokuvassa, jossa suklaa sytyttää avioliiton kipinän.

Mikä parempi tapa viettää hytisevää syystalvi-iltaa kuin kerätä lähimmät ystävät takan ja kynttilöiden ääreen juhlimaan ja päättää ateria syntisen hyvällä suklaamoussella. Vaikka eihän suklaa ole syntiä....

Tummasuklaamousse
200 g tummaa suklaata (70%)
3 keltuaista
3 dl kuohukermaa
1-2 rkl konjakkia
1-2 rkl sokeria
hippusellinen hyvää sormisuolaa

Käytä hyvää tummaa suklaata, kaakaopitoisuudeltaan noin 70 prosenttista. Vaahdota kerma melko löysäksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi ja kääntele keltuaisvaahto kermavaahtoon. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa niin, että suklaan joukkoon ei mene pisaraakaan vettä eikä kuuma vesi kosketa suklaa-astiaa. Kun suklaaseos on juoksevaa, yhdistä se vaahtoon ja mausta halutessasi sokerilla. Konjakki antaa mousselle upean maun, mutta myös hyvälaatuinen viski kelpaa. Maista ja mausta niin, että saat itsellesi sopivan maun.

Mousse valmistuu nopeasti ja voit tehdä sen juuri ennen tarjoilua, jos kylmätiloissa ei ole tilaa kulholle aiemmin. Sen taika toimii kuitenkin yön yli, kun maut ovat tekeytyneet. Ennen tarjoilua sirottele ihan hitunen sormisuolaa moussen päälle.

Ystäväni kehui Banuylsin olevan loistava suklaaviini. Myös konjakki, portviini tai ehkä vanha madeira sopii suklaiselle aterian päättäjälle kahvin ja teen kera. Pahoittelut hiukan heikosta kuvasta, oli kiire syömään. Bon ap'!



















Ja sitten voi katsoa, mitä jälkiruoan jälkeen seuraa, ainakin elokuvissa.

6 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

joo, noin meilläkin AINA käy jälkkärin jälkeen. ja valehtelematta - aniharvoin kyllä.

aivan syntisen ihana ohje! eka kuva saa melekin kaivamaan lusikan laatikosta ja kauhomaan suoraan näytöltä ;).

leffasta en paljoa muista, mutta reseptiäsi tulen kokeilemaan. tai hei, parempaa, koskas tekisit sitä meille?!

Rva Patalintu kirjoitti...

Chocolat on aivan ihana elokuva! Olen sen parillekin ystävälle hankkinut joskus lahjaksi, mutta itselleni en vielä sitä ole saanut. Pitäisikin muistaa korjata tilanne (kai sitä DVD:llä vielä jostain löytää) ja uppoutua taas mahtavan leffan pariin.

Ja taitaa olla niin, että seuralaiseksi joutuu tekemään tätä suklaamoussea - vaikuttaa hurjan hyvälle!

Sitruunainen kirjoitti...

Vautsi, mikä herkullinen jälkiruoka! Suklaa ja alkomahooli sopivat loistavasti yhteen! Marsala-viiniäkin suositellaan suklaan kera juomaksi, vaikka se on aika vahvaa. Itse muuten laitan ihan tavallista merisuolaa kaikkiin makeisiin jutskiin, en päälle mutta taikinaan. Siksi myös että täällä päin voi on ällön suolatonta: ilman suolaa makeakin maistuu jotenkin valjulta.

Jos teet moussea Merituulille niin tasapuolisuuden nimissä on tehtävä muillekin bloggaajille, tai ainakin meikäläiselle! :D~

Leffa on vähän vaivaannuttava mielestäni mutta näyttävä kylläkin. Hieno haastevalinta joka tapauksessa!

Rauna kirjoitti...

Merituuli: Uskon, ei sille vaan voi mitään, kun romantiikkaa pukkaa yliannostus joka ilta. ;) Ja hauska ehdotus, ehkä voisi jotain keksiä. Nyt kun ollaan kahdestaan (ilman koiraa) liikkuminenkin on helpompaa, tosin tällä hetkellä vapaata aikaa on hiukan niukasti.

Patalintu: Vaikka minullakin joskus menee siirappikiintiö yli, on tämä kyllä musta vain ihana. Sen pystyy katsomaan uudestaan ja tunnelma sopii hyvin kylmiin alkutalven iltoihin, paljon kynttilöitä, punaviiniä ja hyvää suklaata. :)

Sitruunainen: Enpäs muistakaan kokeilleeni marsalaa suklaan kanssa. Hyvä vinkki, täytyy maistella. Minäkin laitan piirakoihin ja kekseihin suolaa tai suolaista voita (kakkuihin en itse asiassa ole kokeillut, paitsi tuota voita), toimii niin paljon paremmin. Ja joo, tasapuolisesti tottakai! Kaikilla on oikeus suklaamousseen. :D

pinea kirjoitti...

Aivan ihana ohje, tummasuklaa on täten kirjattu seuraavaan ostoslistaan ;) Onnea kisaan!

Rauna kirjoitti...

Kiva kuulla ja kiitos. :) Munakoiso taitaa viedä nyt voiton, mutta hauska kisa tämä on. Täytyy varmaan uudestaankin osallistua haasteisiin.