18.9.09

Mascarponea, limeä, mustikkaa - ja kihlaus

















kuva: Rauna

Niin namia. Olen koettanut popsia mahdollisimman paljon mustikoita viime aikoina. On vähän sellainen "nyt kun niitä vielä saa" -olo. Mustikat maistuvat aamulla viilenneen kauralesepuuron kanssa tai Ahon jogurtin seassa, loistava tapa aloittaa päivä.

Mustikkapiirakoista kokeilin Glorian ruoka & viinin (5/2009) kesällä julkaistua ohjetta. Pidän siitä, että piirakassa maistuu mustikan lisäksi lime. Plussaa myös siitä, että mustikoita ei paisteta ja vitamiinit säilyvät paremmin. Tätä söimme tyttöjen viikonlopussa Vaasassa ja miehen äidin tullessa onnittelemaan kihlauksesta.

Kihlaus Caprilla ja muualla Italiassa jatkunut loma oli tämän kesän ehdoton huippu. Nyt on sitten häävalmistelut edessä, tosin rauhallisella tahdilla mennään kun ensi vuonna on kahdet muut lähipiirin häät. Hassua kyllä en ole ollut kovin innokas järjestämään kihlajaisia, vaikka en panisi juhlia ollenkaan pahakseni. On vaikea löytää maksutonta tilaa, jonne kaikki läheisimmätkään mahtuisivat emmekä haluaisi tähän kovasti rahaa laittaa. Aikataulujen yhteensovittaminen on myös ollut oma haasteensa, joten olemme juhlineet kihlausta osin spontaanisti ja osin suunnitellusti eri kokoonpanoilla.

Haaveilen silti vielä varsinaisista kihlajaisjuhlista.


















kuva: Rauna

Nyt kuitenkin takaisin tämän kesän herkkupiirakkaan, joka olisi varmaankin näyttävämpi pensasmustikoiden kanssa. Itse pidin metsämustikoiden makua vakuuttavampana tässä tortussa. Käytin ohjeessa kahdella ensimmäisellä kerralla ranskankerman sijaan mascarponea (250 g), kolmannella kerralla seurasin orjallisesti ohjetta.

Näistä voisi tehdä myös pieniä leivoksia omissa vuoissaan. Paistoaikaa kannattaa silloin vähentää.

Limemascarponemustikkapiirakka

Pohja

n. 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
120 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
2 rkl hienonnettua minttua

Limettitäyte

250 g mascarponea (tai 200 g ranskankermaa)
2 dl kuohukermaa
0,5 dl tomu- tai ruokotomusokeria
1 limen hienoksi raastettu kuori
2 tl limemehua

Pinnalle

n. 1 l tuoreita mustikoita

Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Nypi kuutioitu voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja silputtu minttu ja sekoita nopeasti taikinaan. Muotoile taikina palloksi ja kääri tuorekelmuun. Siirrä taikina jääkaappiin tunniksi.

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Nosta taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli pyöreäksi n. 3 mm paksuksi levyksi. Nosta taikina kaulimen avulla 20-22 cm vuokaan ja painele vuoan pohjalle ja reunoille.

Peitä taikina alumiinifoliolla, jonka päällä on painona kuivattuja herneitä. Paista pohjaa uunin keskiosassa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu kypsältä.

Poista folio ja herneet. Anna taikinan jäähtyä vuoassaan.

Valmista täyte. Vaahdota ranskankerma/mascarpone sähkövatkaimella, ranskankermalla tähän menee n. 3-4 minuuttia. Vaahdota kuohukerma toisessa kulhossa melko kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja mausta tomusokerilla ja limenkuorella sekä -mehulla. Levitä täyte piirakkapohjalle ja ripottele mustikat täytteen päälle.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

oi...tuhannesti onnea teille molemmille! ihanaa!

Rauna kirjoitti...

Kiitos! En melkein malta odottaa huomista. ;)

ylimuuli kirjoitti...

WOOT! ONNEKSI olkoon! :-D Kaikki kuulostaa ja näyttää ja varmasti ON ihanaa! Pitäkää hauskaa tänään :-) Olispa ollu pirun hauska tavata sut.

Rauna kirjoitti...

Danke! Varmasti pidetään, myös sun puolesta. Ja niin olis, mutta onhan meillä aina blogibrunssi. Nyt vain kalenterit esiin ja päivää varaamaan (hm, ehkä sähköpostitse).

Patalintu kirjoitti...

Paljon onnea kihlauksen johdosta! Ihanaa!
Ystäväni kehui tätä samaista piirakkaa ja olen odotellut ohjetta, mutta tästähän sen sainkin. Kiitos :)

Heidi kirjoitti...

Onnea kihlauksesta ja toivotaan, että pääset vielä kunnon kihlajaisjuhlat järjestämään. Ne ovat nykyään niin harvinaiset juhlat!

Veera kirjoitti...

Paljon onnea kihlauksen johdosta! Jospa tosiaan saatais se brunssi kasaan.

Yaelian kirjoitti...

Samoin täältä onnittelut kihlauksen johdosta:-)Ihanan näköinen piirakka!

Rauna kirjoitti...

Patalintu: Kiitos! Ja piirakkaa kannattaa tehdä, toimii varmaan pakastemustikoillakin, jos valuttaa vähän. Ja miksei muillakin päällisillä.

Heidi: Kiitos! Täytyy ehkä sitten koettaa jotain järjestää, vaikka pikkujoulujen muodossa, kenties kenties. Yllättävän moni mun tutuista on kihlajaisia juhlinut, ajattelin, että tää on jo melkein normi nykyään, mutta on siinä varmaan eroja. Ja toisaalta, onneksi ei ole mitään pakkoa järjestää juhlia, sekin voi olla ihan vapauttavaa.

Veera: Kiitos! Mä laitan sulle sähköpostia ja varataan nyt kunnolla se päivä.

Yealian: Kiitoksia. Musta sen ulkonäkö ei ihan tee oikeutta maulle, varsinkaan kokeilemani kiilteen kanssa, mutta oli myös vähän kiire päästä siitä nauttimaan, asettelu oli toissijaista. :)