4.1.09

Tarvikkeet cocktailjuhliin

Olen pitkään pohtinut, millaisia laseja haluaisin kaappeja täyttämään. Onpas ollut hankalaa. Viinilaseissa olen luottanut jo pidempään Schott-Zwieseliin, ja niitä onkin tässä elämänvaiheessa ihan riittämiin.

Pidän niiden kestävyydestä, hintalaatusuhteesta sekä varsinkin punaviinilasien muodosta. Sopivia samppanjalaseja en ole vielä löytänyt, etsintä jatkuu. Olen aika tarkka siinä asiassa enkä kovin tyytyväinen nykyiseen sekalaiseen valikoimaamme.

Muutenkin harkitsen aika paljon astioita, ja mietin niiden sopivuutta toisten kanssa. Kaiken ei tarvitse olla samaa sarjaa, se on vähän tylsääkin, mutta jokin yhteinen juju on kiva olla.

Martini-laseissa, jotka ovat suosikkejani, olen löytänyt oivan ratkaisun. Schott-Zwieselin Bar Special martini-lasi on hyvän kokoinen, kestävä ja alle kympin hintainen niin, että kerralla voi hankkia vaikka pari kappaletta. Hypistelin sitä Stockalla, ja hyvältä vaikutti. Niitä ei ole kaapissa vielä yhtään, mutta ehkä jo piakkoin niitä jostain putkahtaa, kuka tietää.

Lisäksi pidän Riedelin Bar- tai Vinum XL-sarjan martinilasista (kuvassa), joka on tuotenumeron (6416/37) perusteella täsmälleen sama lasi.

Se on korkeampi, 184mm, kuin Suomessa yleisemmän Vinum-sarjan martinilasi, joka on vain 148 mm. Kokeilin sitä kaupassa kädessä, ja se vaikutti liian pieneltä. O-sarjan ja Vitiksen vastaavat eivät myös puhuttele oikein ollenkaan.

Bar- ja Vinum XL -sarjaa saa ainakin netistä ja ehkäpä myös Decanterista, mutta siitä en ole varma. Stockmann ei valitettavasti näitä myy. Molempien valmistajien laseja voisi kaapista löytyä. Schott-Zwieselia ehkä hiukan enemmän isompiin juhliin (ei tarvitse pelätä yhtä paljon hajoamista ja rikkoontuminen ei harmita yhtä paljon), ja mielestäni tämän lasin kohdalla kauniimpaa Riedelia harvalukuisempiin tilaisuuksiin. Riedelia voi kerätä vaikka lasin kerrallaan. Hiljaa hyvää tulee, sanovat.

Lasien lisäksi baaritarvikkeeni taivavat olla vielä aloittelijan tasolla. Boston shakerin, jolle hankin kaveriksi mitan, baarilusikan ja siivilän, sain lahjaksi vuosi sitten, samoihin aikoihin kuin ihanan ja suht pienen Eva Solon jääkuutioastian.

Nyt haaveilen useamman pullon samppanjamaljasta ja tyylikkäästä viinipullon jäähdyttimestä, isommasta eristetystä jääpala-astiasta, joka pitää jäät kylmänä kesäkuumallakin, Globalin kuorimaveitsestä limejen leikkaamiseen sekä isosta kauniista lasikannusta ilman kirjoituksia tai kukkakuvioita, johon voisi tehdä drinkkisekoituksen ennen vieraiden tuloa. Tukeva puinen leikkuulauta kirsikkapuusta tai jopa bambusta voisi olla hyvä alusta puristettavien hedelmien ja koristeiden leikkaamiseen. Toistaiseksi puristan mehut itse, mutta isompia hippoja varten pitäisi ehkä hankkia tehokkaampi sitruspuristin.

Joululahjaksi sain Iittalan sesonkituotetta, matalaa punaista Kartiota, joka toimii nyt hohtavana katseenvangitsijana pöydässä. Harvoin on vesilasi näin kiinnostava. Joulupukki ei näitä ihan sokkona hankkinut, vaan oli kuullut vienon toiveeni etukäteen. Muutama tällainen voisi vielä kaappiin pujahtaa edellisten kaveriksi.

Joulupukilta meni muuten ohi se toive Singstarista, ehkä hauskimmasta juhlapelistä, johon olen pitkään aikaan törmännyt. Ei se mitään, ehtii sen joskus myöhemminkin hankkia. Naapurien iloksi olen lauleskellut kotona muuten vain ruoanlaiton ja suunnittelun ohessa.

Tästähän tuli kätevä (ja melko pitkä) muistilista. En suunnittele kaikkien näiden hankkimista nyt tai edes lähitulevaisuudessa, mutta haaveilla aina saa. Vähemmälläkin on pärjätty cocktaileja tarjotessa, mutta laseja pitäisi olla selkeästi enemmän.

Vinkkejä cocktailkutsujen tarvikkeisiin löytää täältä ja lisää vinkkejä olisi hauska lukea.


ps. Tipattomien viettäjät ja muut alkoholittomia kaipaavat, älkää unohtako herkullisten mocktailien olemassaoloa. Suomenkielisiä reseptejä voi etsiä vaikka Nettibaarista.

kuva: www.riedel.com

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Kokkipuodista ostin kivan mustan leikkuulaudan ihan keittiökäyttöön. Ei ollut muovia vaan jotain muuta matskua. Mielestäni tyylikäs! Löytyi monessa kokoluokassa, kannattaa kurkistaa. :)

Decanterista varmaan voisi tilata noita XL Martini-laseja, kun on Riedelin maahantuoja. Supertyylikäs lasi!

Hyppysellinen kirjoitti...

kuulosti ihan lahjalistalta ;D

Rauna kirjoitti...

Tusla: Kiitos vinkistä! Toi kuulostaa hyvältä. Riedelin martinilasit on tosiaan tyylikkäitä.

Hyppysellinen: Jaa-a... ;D