6.1.09

Hrrr, pakkasta ja jäitä

Opin sanan kylmä kaksivuotisjuhlissani. Vieraat ihastelivat, kun lapsi oppi jotain uutta, mutta opilla oli hintansa. Olin tunkenut hienon juhlamekkoni alle jääpalan, ja oli hätä saada se pois.

Hassua anekdoottia kerrotaan aina tasaisin väliajoin sukujuhlissa. Ei se edes ole niin kovin hauska, mutta, hm, opettavainen. Learning by doing ikään kuin.

Jäitä tarvitaan cocktailjuhliin järjettömästi, sillä jäämurskaa menee drinkkeihin helposti jo iso kourallinen per lasi ja juomien jäähdyttämiseen ravistimessa tarvitaan joka kerta paljon uusia jäitä, vanhoja ei voi kierrättää. Nyrkkisääntö on, että jäitä on aina liian vähän.

Jäitä voi tietenkin tehdä itse valmiiksi pakastimeen, mutta kodinkoneen koko voi asettaa rajoituksia varsinkin, jos jotain tarjoiluun menevää on jo siellä. Talvella mainio idea valmistaa jäitä on tehdä niitä ulkona, jos käytössä on piha, parveke tai patio. Tarvitaan paljon jääpalapusseja tai muita jäädyttämiseen kelpaavia muotteja ja astioita, jotka voi suojata linnuilta, kaneilta ja muilta eläviltä.

Pussit täytetään sisällä ja suljetaan, ladotaan ämpäreihin ja kuljetetaan ulos jäätymään. Pakkasen ei tarvitse olla kovin kova, jotta tämä keino toimii ja päivän plusasteetkaan eivät helposti hommaa haittaa, kunhan yöllä on kylmä.

Jos tee-se-itse-jäät eivät houkuta eikä käytössä ole jääpalakonetta, voi aina kysyä läheisistä ravintoloista apua. Niistä voi saada huomattavasti isomman säkin jäitä kylmälaukkuunsa kuin isoista kaupoista. Kysy etukäteen, onko mahdollista ja mihin hintaan. Hampurilaispaikoista saattaa saada edullisemmin kuin muista ravintoloissa, mutta tämä on paikasta ja ehkä henkilöstäkin kiinni.

kuva: Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

2 kommenttia:

anis kirjoitti...

Heh :D eipä ole tuo ulkona jäädyttäminen ei tullut omaan mieleeni aiemmin :D. Ehkä jäitä tarvitsee sen verran harvemmin, mutta kun tarve on usein myös yllättää, ulkona voisi hyvin olla aina muutama jääpalapussi valmiina :)

Ja niin se todella taitaa olla, että tekemällä oppii - yhä näin "aikuisenakin" :)

Rauna kirjoitti...

Joskus ratkaisut on vähän turhankin yksinkertaisia, ettei niitä tule miettineeksi. :)
Ja jäissä käy usein niin, että sitten kerran kun niitä tarvitsee, pitäisi saada paljon ja pakastin on tietenkin täynnä. Niin tälläkin kertaa eikä ihan kaikkea voi kerralla syödä pois. :)