23.11.08

Rakkaus vai mekko?


Shootin' at the Slough - Cheryl + Andrew's TTD // Vancouver from StillMotion on Vimeo.

Videolla on Weddingbeen Mrs. Milkshake aviomiehensä kanssa. Tässä on asennetta, ja selkeästi näkee, kumpi on tärkeämpää, rakkaus vai mekko.

Tämän videon edeltäjä keskittyy herkullisesti hääpäivän valmisteluihin, joita kuvataan yleensä aivan liian vähän.

Häiden jälkeen lähetettävien kiitoskorttien sijaan voisi tehdä videon dvd:llä tai sähköpostitse lähetettäväksi. Ja traileri voisi toimia myös kutsuna, vaikka leffahäistä ei olisikaan kyse.

22.11.08

Manga-avattaret kortteihin











Kokeilin mangata itseni valitsemalla annetuista vaihtoehdoista näppituntumalla sopivimmat. Ei tämä ehkä ole ihan näköinen, mutta vaihtoehdoista lähinnä.

Tätä, kuten Yearbookyourselfiä, voisi käyttää kutsuissa tai plaseerauksessa. Saattaisi olla haastavaa löytää oma itsensä avattarien joukosta, mutta vuosikirjakuvat herättävät lähinnä hilpeyttä.

21.11.08

Friday night and the lights are low














Voi ei! Täydellisin joululahja kenelle tahansa (ei, ei vain minulle) on Singstar-mikit ja uusin levy täynnä Abbaa.

Vihdoinkin tiedän, miksi talossa on PlayStation2, vaikka onhan se välillä hauska hävitä rallissa miehelle. Mutta joskus, vain toisinaan, olisi hauska voittaa. Singstar sopii sitä paitsi pienessä seurassa juhliin tai brunssille kuin nenä silmään.

kuva: playstation.com

19.11.08

Glögimaistelu

















Olen hivuttautunut joulutunnelmaan viime päivinä juomalla glögiä ystävän kanssa, katsomalla Nikon partiokaverin kanssa lumisella Rovaniemellä, tapaamalla joulupukin napapiirillä (näytän kuvassa kuusivuotiaalta), juomalla glögiä ystävän kanssa ja juomalla glögiä itsekseni. Näin siis kronologisessa järjestyksessä.

Yhtään joulukoristetta ei silti ole kaivettu esille ellei kynttilöitä lasketa.

Sen sijaan viime vuodesta säästyneen tyrnin ja kanelin makuisen Blossa07 -glögin voisi kaivaa esille melko pian. En "ehtinyt" juoda sitä viime jouluna ja päätin, että se säilyy hyvin tähän talveen. Uudesta mustikkaa ja mausteneilikkaa sisältävästä Blossa08:sta, jota toivottavasti on vielä myynnissä, on kuulunut hyvää. Sitä voisi maistella tämän viimevuotisen kanssa ja hankkia kaveriksi muitakin glögejä.

Eli järjestetään glögimaistelu, johon saa käytännön vinkkejä Blossan sivuilta, kas näin:
  • Jokaiselle maistelijalle katetaan yksi tulppaanimainen viinilasi per glögi sekä vesilasi. Laseihin kaadetaan noin viisi senttiä glögiä, jota voi helposti pyöritellä lasissa. Ensimmäinen glögi kaadetaan vasemmassa laidassa olevaan lasiin.
  • Kuten viinimaistelussa, ensin tutkitaan glögin väriä. Sitten heilautetaan glögiä lasissa kevyesti, jotta saadaan aromit liikkeelle ja tuoksu tulee paremmin esille. Nenä lähellä lasia mietitään, miltä glögi tuoksuu. Viimeiseksi otetaan reilu kulaus suuhun ja maistetaan.
  • Eri glögien maistamisen välissä voi olla hyvä idea puhdistaa maut suussa juomalla hieman vettä. Glögien saamat tulkinnat ja arvosanat voi kirjoittaa paperille. Arvosteluun voi hakea innoitusta tyypillisistä viiniarvioista tai kehittää omia tapoja tulkita glögin syvin olemus.
kuva: Laura

14.11.08

Voi Martha











Tässäpä mahtava blogi, jonka löysin aiemmin, unohdin ja taas huomasin. Ja nyt blogin pohjalta on ilmestynyt hauska kirja, Pyssel de luxe. Olen menossa Tukholmaan ensi viikolla, täytyy kurkata kirjakauppaan.

Joidenkin lehtikirjoitusten mukaan askartelusta on tullut shoppailun ohittava trendi.

Amelia Jul -lehdessä oli kirjaan pohjautuva vinkki joulupallojen koristelusta omilla tai lehdestä leikatuilla kuvilla decoupage-menetelmällä. Tätä aion kokeilla tänä vuonna.

Ehkä edesmenneen, ihanan Nunun (koira) korvat tai jonkun puoli-idolin (kenen?) kuva voisi sopia palloa koristamaan.

ps. kirja on (toistaiseksi) ruotsiksi, blogi englanniksi

10.11.08

Rennot ranskalaiset häät
















Jos saat kutsun häihin ulkomaille, mene ihmeessä!

Toki joissain maissa se voi tarkoittaa melko tavallista iltaa baarissa, mutta kaikki kuulemani tarinat ranskalaisista, italialaisista tai turkkilaisista häistä ovat niin uskomattomia. Pidin todella paljon jo pelkistä kuvista Heidin hääkertomuksessa. Todellakin, varsinainen spektaakkeli, mutta ilmeistä päätellen iloinen ja rento.

Esimerkiksi crépes-buffet ulkosalla kirkon jälkeen hääparia odotellessa on loistava idea. En tiedä, miksi suomalaisissa häissä usein juuri se hetki, jolloin juhlien kuuluisi käynnistyä muuttuu vaivaannuttavaksi seisoskeluksi, jonkinlaiseksi epätilaksi vihkimisen ja itse juhlan välissä. Joskus se kestää jopa tunnin. Itse ajattelin sitten joskus järjestää alkuun jotain vähän vauhdikkaampaa, tai ainakin jotain rentoa. Idea on jo mielessä.

5.11.08

Kardemummainen juustokakkukuppi






















Innnostuin leipomaan juustokakkua omiin pikkukuppeihin Bella Vanillan innoittamana. Aineksetkin sattuivat löytymään suoraan kotoa, kun olin joitain viikkoja sitten ostanut Philadelphiaa juustokakun toivossa.

Ohje noudattelee alkuperäisreseptiä, mutta muutin sitä hieman jouluisen tunnelman saavuttamiseksi. Pidän myös juustokakuissa sitruunaisuudesta, joten lorautin reippaasti suoraan sitruunasta mehua juustoseokseen. Vaniljauute tai aito vanilja olisi muuten ollut mainio, mutta kaapista löytyi vain vaniljasokeria. Lisäksi valmistin pohjan kaurakekseistä, sillä Digestivet katosivat juuri ennen leipomista parempiin suihin. Ratkaisu toimi hyvin (sekä sokerin avulla tyytyväiseksi tullut mies että kaurakeksit pohjassa).

Jos ei ole omaa keittiövaakaa, voi grammat muuttaa desilitroiksi taulukon avulla. Jokaisella raaka-aineella on oma painonsa ja tämä on melko suppea lista, mutta peruskeittokirjoissa on myös muuntotaulukot.

Koska omat hätävarakuppini vaikuttivat Bella Vanillan Rossanan hienoja ranskalaisia lasikuppeja hieman kookkaamilta ja niitä oli vain neljä, pidensin uuniaikaa reilulla viidellä minuutilla. En muistanut peittää vuokia foliolla ja pidemmän paistoajankin lopputuloksena kakkusissa oli melkein paahtovanukkaan näkyinen kullanruskea pinta.

Kakut maistuivat sekä uunista tulon jälkeen noin puoli tuntia jäähdyttyään hieman lämpiminä että jääkaappikylminä.

Juustokakkuset
4 pientä vuokaa
75 gr kaurakeksejä
40 gr sulatettua voita
n. 1 tl kanelia
150 gr Philadelphiaa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
75 gr sokeria
2 munaa
1 keltuainen
n. 1 tl jauhettua kardemummaa
0,5 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl sitruunamehua
Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi ja kaneli. Painele seos vuokien pohjalle tasaiseksi. Laita vuoat jääkaappiin.
Säädä uuni 180 asteeseen.
Vatkaa juusto tasaiseksi ja lisää sokeri. Vatkaa joukkoon munat ja keltuainen. Lisää vaniljasokeri, kardemumma ja mehu. Sekoita tasaiseksi. Jaa seos jäähtyneiden keksipohjien päälle.
Laita vuoat isoon paistovuokaan. Kaada paistovuokaan kuumaa vettä pienten vuokien puoleen väliin asti. Voit peittää vuoat foliolla, joka estää pinnan palamisen ja veden imeytymisen kakkujen pinnalle. Paista juustokakkuja n. 30-35 minuuttia lämpötilaa tasaavassa vesihauteessa, joka takaa juustokakun oikean koostumuksen. Jäähdytä hyvin.
Muita juustokakkuja, joita haluaisin kokeilla:
kuva: (c) Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

Juhlakakkua














Joinakin aamuina on erityistä syytä juhlaan, ja nyt tekisi melkein mieli avata pullo kuplivaa, jos ei olisi niin väsynyt (ja jos ajatus alkoholista aamutuimaan ei nyt tökkisi).

No, aina voi syödä kakkua. Kuvan ja idean löysin linkin takana olevalta sivulta. Omenapiirakka sopisi jopa aika hyvin aamuteen tai -kahvin kanssa.

Erittäin hyvää huomenta!

kuva: Yes We Cake

2.11.08

Vaahtokarkkikaverit



















Lasten (tai leikkimielisten aikuisten) kutsuille voisi tehdä tällaisia vaahtokarkkieläimiä.

Idean ja kuvan huomasin Black*Eiffelillä, joka taas oli sen napannut Hostess-blogista. Teko-ohjeita voi kurkkia täältä.

1.11.08

Luminen joulukalenteri

Olen antanut itselleni luvan suunnitella joulua marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Mieli tekisi jo aiemmin, mutta en voi. Kerran kävi niin, että innostuin aivan liikaa elokuussa eikä joulu tuntunut sitten miltään enää marraskuussa. Siitä tämä sisäinen sääntö.

No nyt on marraskuun ensimmäinen. Ja ensimmäisenä tulee mieleen joulukalenteri.

Joulukalenterin voi tehdä itse, vaikka suosin myös partiolaisten kalenteria, sillä tuotto menee hyvään tarkoitukseen ja se on muovisia kalentereita jouluisempi.

Joulukalenteri on myös suloinen lahjaidea. Äidilläni oli tapana laittaa pieni esine kangaspussiin roikkumaan keittiön ikkunalle, kun olin pieni. En enää muista, saimmeko veljen kanssa omat, mutta luulen niin, sillä muisto on lämmin (eli emme tainneet tapella veljen kanssa siitä, kumpi saa pitää kalenterin aarteen).

Kolme vuotta sitten tein ystävälleni joulukalenterin osaksi joululahjaa. Ostin puisen, koruttoman joulukranssin, jossa ei ollut muita koristeita ja kiinnitin siihen punaisilla silkkinauhoilla valkoisia, numeroin varustettuja kirjekuoria.

Ensimmäisessä kuoressa taisi olla suolaa. Seuraavassa runo, kolmannessa joulukortti, neljännessä lumihiutalekoriste, viidennessä pumpulia. Yhdessä oli sanakirjaselitys siitä, mitä lumi on, missä vaiheessa viimeistään saaja tajusi, että kaikkien kuorien sisällöt liittyvät jotenkin lumeen. Viimeisessä "luukussa", 24.12., oli kaksi lippua Talvisirkuksen Lumi-esitykseen, johon menimme yhdessä heti joulun jälkeen yhdessä muiden viisivuotiaiden kanssa.

Ihan ensimmäinen suomalainen joulukalenteri julkaistiin muuten jo vuonna 1947. Perinteen toivat maahan suomalaiset partiotytöt, ja aluksi menestys ei ollut kovin suurta. Nykyään kalenteria myydään ympäri maata, ja tänä vuonna kuvassa on pikkukaupunkimainen joulutori. Kaikki aiemmin julkaistut kalenterit voi nähdä joulukalenterigalleriassa.

Vuosien 55 ja 63 kalenterit ovat suosikkejani. 2005 oli myös aika mainio, ja 89-kalenterin muistan hyvin lapsuudestani.

kuva: www.partio.fi