31.12.08

Uudet kujeet

Meillä ei ole mitään kovin vakiintunutta tapaa viettää uutta vuotta. Siitä on se etu, että voi kokea monenlaista.

Erään uuden vuoden vietin upeissa pukujuhlissa, joihin vapaaehtoiset kokit, toinen koulutettu ja toinen muuten vain lahjakas, olivat leiponeet ja kokanneet usean ruokalajin menyytä toista vuorokautta. Joskus kuitenkin kaipaisin jotain perinnettä, jota odottaa, jotta ei tarvitse aina miettiä asioita alusta.

Kuulin erään tutun, itseäni vanhemman naisen sopineen jo vuosikymmeniä sitten kahden muun perheen kanssa mahtavasta perinteestä. Joka vuosi yksi perhe on vastuussa uudesta vuodesta, toinen vapusta ja kolmas juhannuksesta. Kaikki tietävät kuvion pitkälle etukäteen ja voivat siihen varautua, ja tietävät myös, että kahtena juhlana voi vain istua valmiiseen pöytään.

Ehkä viehättävin uuden vuoden traditio, johon olen saanut tutustua, oli Tanskassa isoissa juhlissa vuodesta toiseen järjestetty miesten välinen jäätelökilpailu. Jokainen teki itse alusta lähtien, moni ilman jäätelökonettakin, herkullista jäätelöä aina uusien mausteiden kera. Sinä vuonna kun osallistuin juhlaan appelsiinijäätelö voitti, vaikka kulisseissa hyväntahtoisesti kuiskailtiin marsipaanikonjakin olleen parempi.

Tänä vuonna juhlimme uutta vuotta kaksistaan, kun toivottu vieras sairastui. Tai siis kolmistaan ollaan koiran kanssa. Syödään hyvin, valmistetaan makoisia drinkkejä (alla olevan reseptin sain kokeneelta baarimestarilta), ehkä saunotaan ja illalla katsellaan ilotulituksia. Ja kerätään vähän voimia ensi viikon juhliin. Hihii.

Onnea, lämpöä ja hauskoja juhlia ensi vuodelle kaikille ystäville ja blogin lukijoille. Kiitos erityisesti kaikille kommenteista! Toivottavasti piipahdatte jatkossakin tänne.

Strawberry daiqiri

n. 4 (sulanutta) mansikkaa
4 cl sokerilientä
3 cl limemehua
4 cl vaaleaa rommia
Jäämurskaa

Valmista ensin sokeriliemi. Kiehauta kattilassa yksi osa sokeria ja yksi osa vettä. Sokeriliemi säilyy joitakin päiviä jäähtyneenä jääkaapissa.

Mittaa kaikki muut ainekset paitsi jäät blenderiin ja hurauta ne tasaiseksi sekoitukseksi. Lisää 2-3 kourallista jäämurskaa ja hurauta uudestaan. Kaada martinilasiin ja nauti. Mansikan voi korvata esimerkiksi tuoreella ananaksella.

kuva: Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

6 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Kotisohvalla on yllättävän mukava ottaa vastaan uutta vuotta; olen kokeillut sitä pariin otteeseen jopa aivan yksikseni. Valintanne ei siis ole lainkaan huonompi ;)

Toivotan teille makoisaa drinksuttelua ja roppakaupalla onnenhippusia tulevalle vuodelle 2009!

Rauna kirjoitti...

Kiitos Annukka! Hauskaa kyllä varmasti tulee. Pitää vielä keksiä, millä ennustaa sitä tulevaa, kun tinaa ei enää kehtaa käyttää.

Mukavaa iltaa ja onnea ensi vuodelle!

Heidi kirjoitti...

Onnea tulevalle vuodelle! :)

Anonyymi kirjoitti...

EI kai se päivä oo jo ens viikolla! Voi hyvän tähären! Niin se teköö! Minoon puhunu kaikille, että ehkä nuan kolmen viikon päästä. Voi hyvän tähären!

Tsemppiä!

Minna

Hyppysellinen kirjoitti...

oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

ja hauskoja kolmikymppisiä!;)

Rauna kirjoitti...

Heidi: Kiitos. :)

Minna: On se ehkä.. Ei vielä tunnu siltä ja järjestelyjä on jos jonkin verran. Haluatko tulla auttamaan la?

Hyppysellinen: Kiitoksia. Yöllä näin unta, että täyttäisin 30 seuraavana päivänä. Tuntui jännältä. Ei mulla mitään kriisiä ole (eihän), mutta kyllä se silti tuntuu.