1.11.08

Luminen joulukalenteri

Olen antanut itselleni luvan suunnitella joulua marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Mieli tekisi jo aiemmin, mutta en voi. Kerran kävi niin, että innostuin aivan liikaa elokuussa eikä joulu tuntunut sitten miltään enää marraskuussa. Siitä tämä sisäinen sääntö.

No nyt on marraskuun ensimmäinen. Ja ensimmäisenä tulee mieleen joulukalenteri.

Joulukalenterin voi tehdä itse, vaikka suosin myös partiolaisten kalenteria, sillä tuotto menee hyvään tarkoitukseen ja se on muovisia kalentereita jouluisempi.

Joulukalenteri on myös suloinen lahjaidea. Äidilläni oli tapana laittaa pieni esine kangaspussiin roikkumaan keittiön ikkunalle, kun olin pieni. En enää muista, saimmeko veljen kanssa omat, mutta luulen niin, sillä muisto on lämmin (eli emme tainneet tapella veljen kanssa siitä, kumpi saa pitää kalenterin aarteen).

Kolme vuotta sitten tein ystävälleni joulukalenterin osaksi joululahjaa. Ostin puisen, koruttoman joulukranssin, jossa ei ollut muita koristeita ja kiinnitin siihen punaisilla silkkinauhoilla valkoisia, numeroin varustettuja kirjekuoria.

Ensimmäisessä kuoressa taisi olla suolaa. Seuraavassa runo, kolmannessa joulukortti, neljännessä lumihiutalekoriste, viidennessä pumpulia. Yhdessä oli sanakirjaselitys siitä, mitä lumi on, missä vaiheessa viimeistään saaja tajusi, että kaikkien kuorien sisällöt liittyvät jotenkin lumeen. Viimeisessä "luukussa", 24.12., oli kaksi lippua Talvisirkuksen Lumi-esitykseen, johon menimme yhdessä heti joulun jälkeen yhdessä muiden viisivuotiaiden kanssa.

Ihan ensimmäinen suomalainen joulukalenteri julkaistiin muuten jo vuonna 1947. Perinteen toivat maahan suomalaiset partiotytöt, ja aluksi menestys ei ollut kovin suurta. Nykyään kalenteria myydään ympäri maata, ja tänä vuonna kuvassa on pikkukaupunkimainen joulutori. Kaikki aiemmin julkaistut kalenterit voi nähdä joulukalenterigalleriassa.

Vuosien 55 ja 63 kalenterit ovat suosikkejani. 2005 oli myös aika mainio, ja 89-kalenterin muistan hyvin lapsuudestani.

kuva: www.partio.fi

2 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Mun joulunodotus alkaa myös tänään ja saatanpa lähteä Stockmannille joulumaailmaan tutustumaan jahka tuo aukee. ;)
Tänään kaivan esiin kaikki kyntteliköt ja koristevalot ja asennan ne paikoilleen ja saatanpa kehitellä jonkun jouluhenkisen leivonnaisen, jota mutustelen valoja ripustaessani.

Rauna kirjoitti...

Ihan näin valmiiksi järjestäytynyt en vielä ole. Koristelut on vielä mietinnässä ja uusia pitäisi tehdä tai hankkia. Jotenkin joulukoristautuminen tässä asunnossa tuntuu hankalalta, kaikki on niin valkoista (liiankin mun makuun) ja ripustusmahdollisuuksia on vähän. Kynttilät ja niiden ympärille kehitetyt asetelmat ajavat siis kai asian. Viime vuonna värit oli jääkarhunvalkoinen (jääkarhuineen) ja ruskea, nyt tekee mieli keksiä jotain uutta.

Toivottavasti joulumaailma vastoi odotuksia. :)