5.11.08

Kardemummainen juustokakkukuppi






















Innnostuin leipomaan juustokakkua omiin pikkukuppeihin Bella Vanillan innoittamana. Aineksetkin sattuivat löytymään suoraan kotoa, kun olin joitain viikkoja sitten ostanut Philadelphiaa juustokakun toivossa.

Ohje noudattelee alkuperäisreseptiä, mutta muutin sitä hieman jouluisen tunnelman saavuttamiseksi. Pidän myös juustokakuissa sitruunaisuudesta, joten lorautin reippaasti suoraan sitruunasta mehua juustoseokseen. Vaniljauute tai aito vanilja olisi muuten ollut mainio, mutta kaapista löytyi vain vaniljasokeria. Lisäksi valmistin pohjan kaurakekseistä, sillä Digestivet katosivat juuri ennen leipomista parempiin suihin. Ratkaisu toimi hyvin (sekä sokerin avulla tyytyväiseksi tullut mies että kaurakeksit pohjassa).

Jos ei ole omaa keittiövaakaa, voi grammat muuttaa desilitroiksi taulukon avulla. Jokaisella raaka-aineella on oma painonsa ja tämä on melko suppea lista, mutta peruskeittokirjoissa on myös muuntotaulukot.

Koska omat hätävarakuppini vaikuttivat Bella Vanillan Rossanan hienoja ranskalaisia lasikuppeja hieman kookkaamilta ja niitä oli vain neljä, pidensin uuniaikaa reilulla viidellä minuutilla. En muistanut peittää vuokia foliolla ja pidemmän paistoajankin lopputuloksena kakkusissa oli melkein paahtovanukkaan näkyinen kullanruskea pinta.

Kakut maistuivat sekä uunista tulon jälkeen noin puoli tuntia jäähdyttyään hieman lämpiminä että jääkaappikylminä.

Juustokakkuset
4 pientä vuokaa
75 gr kaurakeksejä
40 gr sulatettua voita
n. 1 tl kanelia
150 gr Philadelphiaa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
75 gr sokeria
2 munaa
1 keltuainen
n. 1 tl jauhettua kardemummaa
0,5 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl sitruunamehua
Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi ja kaneli. Painele seos vuokien pohjalle tasaiseksi. Laita vuoat jääkaappiin.
Säädä uuni 180 asteeseen.
Vatkaa juusto tasaiseksi ja lisää sokeri. Vatkaa joukkoon munat ja keltuainen. Lisää vaniljasokeri, kardemumma ja mehu. Sekoita tasaiseksi. Jaa seos jäähtyneiden keksipohjien päälle.
Laita vuoat isoon paistovuokaan. Kaada paistovuokaan kuumaa vettä pienten vuokien puoleen väliin asti. Voit peittää vuoat foliolla, joka estää pinnan palamisen ja veden imeytymisen kakkujen pinnalle. Paista juustokakkuja n. 30-35 minuuttia lämpötilaa tasaavassa vesihauteessa, joka takaa juustokakun oikean koostumuksen. Jäähdytä hyvin.
Muita juustokakkuja, joita haluaisin kokeilla:
kuva: (c) Rauna, kannatkattoon.blogspot.com

5 kommenttia:

Rossana kirjoitti...

Tässä huomaa kyllä uunien tehojen eron. Sulla taitaa olla joku megauuni:D! Mun ei ole koskaan tarvinnut peittää juustokakkua foliolla paistamisen ajaksi ja sinulla tuli noin tumma pinta. Toivottavasti tummuus ei haitannut makua? Mä taidan lisätä tohon mun reseptiin tuon foliohomman.

Ihanaan astiaan olit kakkusi tehnyt. Olit laittanut tosi hyviä kakkulinkkejä, varsinkin nuo juustokakku browniesit ovat ihanan näköisiä...

Anonyymi kirjoitti...

Oi miten kiva blogisi on! Täytyypä muistaa kun suunnittelen joulun ruokia...
-Heta (hetaerk.vuodatus.net)

ylimuuli kirjoitti...

Hauskaa, että joku haluaa kokeilla mun terveystsiiskeikkiä :-D Se on niin arvokkaassa seurassa tuossa listassa, etten uskokaan. Mutta tarvitaanhan sitä kai arkeenkin mahtuvia juustiksia, että sikäli :-)

Ja kardemumma on ihanaa, sille pitäis keksiä uusia ja uusia ja uusia käyttötapoja!

Hyppysellinen kirjoitti...

juustokakut on kyllä niiiiin hyviä! hauskoja nää teidän annoskokonykertelyt!

(eniten tykkään kyllä itse uunittamattomista versioista.)
tuo juustokakkubrownies on kyllä minustakin aivan huippuherkun näköinen! onneksi on jo tilaisuus johon voisikin leipaista sen ja pilkkoa sitten suupaloiksi.

Rauna kirjoitti...

Rossana: No nähtävästi! En siis tällä kertaa peittänyt, mutta ensi kerralla taitaa olla syytä. Saattaa olla, että olisi pitänyt pitää matalammalla tasolla, nyt oli puolivälissä uunia. Kiitos. Ja juustokakkubrowniesit todella vaikuttaa houkuttelevilta. :)

Heta: Kiitos. :) Täytyisi jo alkaa pohtia enemmän joulua, sain tänään ihanan jouluherkkukorin kiitokseksi eräästä tehtävästä.

Ylimuuli: Tottakai! Välillä voisi olla hyvä olla hitusen terveellisempi. Ja aivan oikeaan seuraan se kaakku päätyi. :)

Hyppysellinen: Pikkunäpertely on virkistävää. Jos kokeilit brownieseja, kerro ihmeessä, miten onnistui.