14.10.08

Värillä väliä?


Sainkin melkoisen keskustelun aikaan "tyttöjen väristä" ja "poikien väristä". Itse en usko tällaiseen jaotteluun enkä myös kannata sitä värien, lelujen, kotitöiden, ammattien ja muiden vastaavien suhteen.

Kuvittelin joitakin vuosia sitten, että näin vahvaa ajattelua väreistä ei enää kovin moni kannattaisi, mutta vaikuttaa siltä, että olin väärässä. Ainakaan tyttöjen väriksi miellettyä vaaleanpunaista tai tytöille sopiviksi ajateltuja teemoja kuten keijuja ei kaikki pojalleen päälle laittaisi. Minä kysyn, miksi ei? Pinkki Turtles-kakku voisi olla erittäin trendikäs, säväyttävä ja hyvännäköinen kakku.

Mitä mieltä olet? Vastaa kyselyyn tai jätä kommentti.

kuva: www.sugarcubes.ca

7 kommenttia:

Jams kirjoitti...

Minua on aina nyppineet "poikien värien" ja "tyttöjen värien" erottelu ja päättänyt, että minun tulevaisuuden versoni puetaan ja juhlitaan vihreillä, ruskeilla, valkoisilla, ehkä oransseilla ja kirkkailla keltaisilla! Ja kyllä, aion tehdä sen selväksi myös potentiaalisille lahjojille. Toivottavasti siihen mennessä kauppojen lastenvaatevalikoimaan tulee järkeä tai täytyy ruveta ompeluhommiin..

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä haluaisin nähdä (leikitään vaikka 7-vuotiaan )poikasi ilmeen, kun luokkakaverit odottavat kakkua lautasilleen ja äiti iloisena kiikuttaa vaaleanpunaisen keijukaisunelman pöytään. Heh!

Rauna kirjoitti...

Jos (kuviteltu) poika olisi jo seitsemän ja osaisi siis puhua ja muodostaa mielipiteitä, kysyisin hänen toivettaan ennen kakun suunnittelua tai ostoa, onhan kyse hänen juhlistaan. Toivoisin myös, että hänellä olisi rohkeutta tehdä se valinta, mikä itsestä tuntuu parhaalta eikä joutuisi miettimään, mitä muut ajattelee ja kiusataanko, jos valitsee tämän tai tuon värin tai aiheen.

Lähinnä pohdin tuota aikuisten lapsille antamaa mallia siitä, mikä on "sopivaa" väreissä, sillä eihän se ole geeneissä, että tytöt pitäisivät vaaleanpunaisesta ja pojat vaaleansinisestä, se on vain joskus (enemmän tai vähemmän tietoisesti) päätetty juttu.

Silloin varhaislapsuudessa annetut mallit varmasti vaikuttavat, ovathan vanhemmat ja muutkin läheiset aikuiset lapsen suurimpia roolimalleja. Voisimmeko tarjota jo pienille lapsille vähän laajempaa skaalaa, ja kannustaa valitsemaan rohkeasti eri värejä? Muutamat aikuiset miehet käyttävät kyllä vaaleanpunaisia paitoja, mutta ei niitä kovin monen pienen pojan päällä vielä näy. Kuten Mansikkamäen kommenteissakin moni totesi, tytöille "sallitaan" vähän laajempi väriskaala. Kommenteista kävi aika hyvin ilmi myös syy siihen.

Moni poika pitää vaaleanpunaisesta ja leikkii keijua (ja limaa), opettajaa, kotia tai nukeilla, mutta ei välttämättä kehtaa sitä myöntää kaikille juuri ympäristön paheksunnan vuoksi. Aikuiset voisivat ainakin koettaa vaikuttaa siihen, rohkaisemalla ja vahvistamalla lapsen itsetuntoa esim. lapsen idolien kuten isoveljen, vanhemman sukulaisen, opettajan tai muun kanssa, ja kannustamalla tekemään omia valintoja, laajemminkin.

Toivottavasti et sitten joudu kovin suuriin ompelu-urakoihin, Jams. :)

Leena. kirjoitti...

Itse en tykkää hempeistä väreistä ollenkaan. Ja vanhemmillahan on tapana hommata jälkikasvulleen releitä, joita itse pitävät kauniina. Omia mukuloita ei mulla ole, mutta rakkaita kummityttäriäni lahjon säännönmukaisesti kirkkailla, iloisilla väreillä (joista tyttösten äitikin pitää). Makuasioita, sanon ma.

Pia K kirjoitti...

Hyvän keskustelun olet aloittanut! Tiennäyttäjänä, erilaisena oleminen vaatii aina rohkeutta, ja onneksi sitä joiltakin (äideiltä ja) pojilta tässä väriasiassa löytyy. Kaikilta ei voi kuitenkaan odottaa samaa - itse tunnen hyvinkin läheisesti kaksi poikaa, joista vain toinen pukeutuu ylpeästi pinkkiin niin halutessaan, vaikka samoilla arvoilla heidät on molemmat kasvatettu. Mitä äiteihin tulee, asia on tietysti helpompi ymmärtää jos on esim. lukenut aihetta käsittelevää (tutkimus)kirjallisuutta, mutta monikohan on...

Olisin kiinnostunut lukemaan toistakin blogiasi, otathan yhteyttä jos se sopii.

Rauna kirjoitti...

Pia K: Kiitos kannustuksesta. Toinen blogi oli itse aiemmin avoin blogi, se sisälsi henkilökohtaisempia pohdintoja ja tämän blogin aloittamisen jälkeen en halunnut niitä enää pitää rinnakkain. Suljin sen ajaakseni blogin alas, kirjoitusten tallennus on alkanut eikä siellä enää kovin paljon ole tavaraa. Lisäksi salasana on fiksusti sama kuin muualla käyttämäni, joten suoraan sitä en voi antaa. Kiitos kuitenkin kiinnostuksesta! Ehkä lisää uusia blogeja tulossa... Hmm.. Ehkä, en lupaa vielä mitään.

Rauna kirjoitti...

Leena: Niinpä, monet näistä ovat makuasioita. Tosin nekin jostain kumpuavat, mutta vaikea sanoa, mikä näyttää kenenkin päällä hyvältä, riippuu aina katsojasta.