10.9.08

Ulkomaiset reseptit litroiksi ja grammoiksiJoskus ulkomaiset keittokirjat ovat nopeammin ja edullisemmin saatavilla tai suomalaista versiota ei ole ollenkaan luvassa. Raaka-aineiden nimet kääntyvät vaikka ruokiin liittyvällä nettisanakirjalla, mutta entä mitat?

Kuinka monta desilitraa on 'a cup'? *

Leipomisessa varsinkin saa olla aika tarkkana, jotta resepti varmasti toimii.
Hyvä keino on ottaa käyttöön mittakannu- tai kulho, jossa on valmiiksi eri mittajärjestelmien mukaiset viivat. Säästää hermoja ja laskemisen vaivaa.

Netistäkin löytyy apua. On erilaisia laskureita, jotka muuntavat eri maiden järjestelmien ja myös mittajärjestelmien välillä.

Monipuolinen laskuri, jossa muun muassa USA:n ja Kanadan kupit ja brittien gallonat voi muuntaa desilitroiksi. Kupeista (cups), unsseista, tee ja ruokalusikoista saa grammoja ja päinvastoin tällä laskurilla. Toinenkin painosta tilavuuteen muuntava laskuri löytyy.

Lämmityksessäkin voi unohtaa laskutoimitukset, jos uunin fahrenheiteissa annetun lämpötilaohjeen haluaa celsiuksiksi.

Lisäys postaukseen Jamsilta:
"Valtaosan laskuista saa suoritettua suoraan Googlessa, Fahrenheitit Celsiuksiksi kirjoitamalla "350 f to c", kupit desilitroiksi "3 cup to dl" jne."
Eli käytännössä ylläolevat linkit voi melkein unohtaa. :) Oli pakko kokeilla tätä mulle uutta mahdollisuutta omalla kysymykselläni ja oikea tuloshan sieltä tuli.

Peruskeittokirjoissa on normaalisti suomalaiset tilavuus- ja painotaulukot yleisimmistä raaka-aineista. Lisäksi joissakin digitaalisissa keittiövaaoissa on sama ominaisuus. Itse en ole törmännyt vaakaan, joka laskisi lisäksi eri maiden mittajärjestelmien mukaan, mutta sellaisen hankkisin oitis omaan keittiöön, jos vastaan tulisi.


*Yksi kuppi (a cup) on n. 2,4 desilitraa.


kuva: hahto.fi

3 kommenttia:

Jams kirjoitti...

Valtaosan laskuista saa suoritettua suoraan Googlessa, Fahrenheitit Celsiuksiksi kirjoitamalla "350 f to c", kupit desilitroiksi "3 cup to dl" jne. Valuutat sun muut, kaikki menee, ei tarvitse erikseen mitään etsiä.

Rauna kirjoitti...

Kätevä neuvo, kiitos vinkistä. Hassua, etten ole tähän tullut aiemmin törmänneeksi. Nyt tutustuin Googlen laskimeen ja siellähän on vaikka mitä.

Siirränpä tämän neuvon postaukseen suoraan, ehkä joku muukaan ei ole huomannut.

PAMPULA kirjoitti...

Kätevää, googlettamalla noita mittoja löysin tänne :D No, osaanpa nyt kääntää mittoja sinne tänne..