29.9.08

Tuntikaupalla seissyttä kermavaahtoa?














Joskus voi juhlissa käydä näin kurjasti.

Ruokamyrkytys on ikävä ja vakava asia eikä se ole vain kesäkuumalla vaaniva riski.

Ruokamyrkytysten syynä on useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely: liian hidas jäähdyttäminen, säilytys lämpimässä, epätäydellinen kypsennys tai epähygieninen käsittely. Ruoan säilyttäminen kylmässä estää bakteereja kasvamasta ja kuumennus tuhoaa useimmat bakteerit. Jotkut bakteerit kuitenkin kestävät kuumennusta.

Miten välttyä ruokamyrkytysbakteereilta


  • Pese kätesi ennen ruuan valmistusta, aina kun rupeat käsittelemään uusia raaka-aineita sekä aina WC:ssä käynnin jälkeen.
  • Helposti pilaantuvat elintarvikkeet on säilytettävä tuotteen koko elinkaaren ajan kylmässä, jotta ne säilyvät turvallisina. Tuotteen säilyttämiseen huoneenlämmössä liittyy ruokamyrkytysriski.
  • Älä maista raakaa jauhelihataikinaa tai muuta raakaa lihaa.
  • Käsittele raakaa lihaa ja jauhelihaa aina eri työvälineillä kuin kypsiä elintarvikkeita.
  • Pese raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat ja astiat sekä kätesi.
  • Raakalihatuote on ennen kuumennusta säilytettävä erillään muista elintarvikkeista, mieluiten alkuperäisessä pakkauksessaan.
  • Hanki raakaa lihaa varten oma leikkuulauta.
  • Pese raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat ja astiat sekä kätesi.
  • Vaihda työpintojen pyyhkimiseen käyttämääsi välinettä riittävän usein.
  • Kypsennä liha kauttaaltaan kypsäksi, vähintään 70 asteeseen.
  • Mikäli ruoka pitää säilyttää kuumana ennen tarjoilua, sen tulee olla riittävän lämmintä, noin 60 astetta.
  • Älä juo pastöroimatonta maitoa.
  • Noudata pakkausten suosituslämpötiloja mahdollisimman hyvin.
  • Jos ruokaa ei syödä kerralla, se tulee jäähdyttää nopeasti ja säilyttää jääkaappilämpötilassa.
  • Jos ruokaa lämmitetään uudelleen, se tulee kuumentaa kauttaaltaan hyvin, niin että lämpötila on yli 70 astetta.
  • Ulkomailla suurin riski on vesijohtovesi. Myös salaatit, salaattikastikkeet ja huonosti kypsennetty liha ja kala tai kananmuna ovat riskiruokia.
Jos epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen tulee heti ottaa yhteys elintarvikevalvontaviranomaisiin. Jos epäiltyä ruokaa on vielä jäljellä, on se syytä laittaa pakastimeen ja toimittaa elintarvikelaboratorioon tutkittavaksi.

Ja jos vahinko pääsee sattumaan, voisi vieraita kohtaan osoittamaa sympatiaa harkita toisin kuin lupaamalla uutta ateriaa heti seuraavana päivänä, se ei ehkä lisää luottamusta. Vilpitön anteeksipyyntö riittää kotijuhlien emännältä, palveluntarjoajalta odotetaan enemmän.

Lisätietoa hygieniasta kotikeittiössä. Myös näitä vinkkejä kannattaa pohtia.

Lähteet: www.evira.fi ja www.kuluttajavirasto.fi
.

kuva: Lotus Head from pixelpusher.co.za

Ei kommentteja: